Kokoomusnuoret: "Mopoautot vaarallisia, 15 vuotta täyttäneille mahdollistettava ajo turvallisesti henkilöautoilla"

Auto ja mopoauto. Liikenteessä rinnan, turvallisuudessa huomattavia eroja.

Anton Soinne/Arkisto

Kokoomusnuoret ehdottaa, että 15 vuotta täyttäneet voisivat saada ajoluvan henkilöautoihin. Alaikäisten autoissa tulisi olla joko kattoteho tai esimerkiksi kierroksenrajoitin. Syynä ajatukseen ovat riskialttiit mopoautot.

– Nuoret käyttävät mopoautoja itsenäiseen liikkumiseen monin paikoin. Toisin kuin normaalit autot, mopoautot eivät anna kunnollista suojaa. Liikenteessä niillä ajetaan kuitenkin kuin normaaleilla autoilla, kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo.

Hän kertoo, että keskustelu aiheesta heräsi Sastamalan tragedian jälkeen. Kevättalvella tapahtuneessa turmassa tielläliikkuja ajoi tahallaan mopoautossa matkustaneiden nuorten päälle. Nuoret menehtyivät törmäyksessä.

– Emme todellakaan halua kieltää mopoautoja, vaikka ne ovat turvattomia. Siksi olisi mahdollistettava turvallisempi liikkuminen nuorille.

Se miten ajokorttiuudistus tai esitetty autojen tehon lasku nuorisokäyttöön soveltuvaksi konkreettisesti tehtäisiin, on vielä ajatuksen asteella.

– Voidaan katsoa esimerkkiä Yhdysvalloista. Siellä joissain osavaltioissa saa ajokortin henkilöautoon nuorempana kuin Suomessa.

Kokoomusnuoret otaksuu, että kansanedustajista löytyy puoltajia ehdotukselle, tai ainakin päättäjistä löytyy "keskusteluvalmiutta".

Ylen mukaan mopoautoja on Suomessa noin 8000 kappaletta.

Written by:

Ota yhteyttä