Kanada vai Venäjä? – Listasimme molempien vahvuudet ja heikkoudet

Mutila Tiina

MM-ENNAKKO Kanadalla on jälleen matkassa nippu, jolla todennäköisesti napsahtaa jälleen maailmanmestaruus.

Asetelma:

Pelinopea, taitava, iso ja vahva. Kanadalla on jälleen matkassa nippu, jolla todennäköisesti napsahtaa jälleen maailmanmestaruus. Jääkiekon emämaa hiihteli 2010-luvun alun MM-jäillä melko tahmeasti, kunnes lyötiin taas lisää puita uuniin. Kahden vuoden takainen, ylivoimainen tähtitarhan maailmanmestaruus Sidney Crosbyn johdolla sai seuraa vuosi sitten. Nämä ovat Kanadan ainoat maailmanmestaruudet 2010-luvulla.

2003–07 joukkue vei kolme mestaruutta viidestä, kunnes jäi kahden hopean (2008, 2009) jälkeen peräti viisi kertaa putkeen (2010–14) ulos neljän sakista.

Näissä karkeloissa Philadelphian kapteeni Claude Giroux'n kipparoima joukkue on näyttänyt, että se on taas tosissaan mukana. Kolmea peräkkäistä mestaruutta Kanada ei ole voittanut sitten 1950–60-lukujen taitteen, mutta nyt siihen on kaikki saumat.

Ensin pitäisi toki kellistää välierässä Venäjä. Se on tällä kaudella yhteensä 311 NHL-maalia paukuttaneelle ryhmälle varsin realistinen tavoite.

Venäjällä ei ole matkassa Aleksander Ovetshkinia, ei Ilja Kovaltshukia eikä Aleksander Radulovia. Joukkueen viisikkopelaamisen ja yhtenäisyyden kannalta tämä lienee pelkästään positiivinen asia...

Vahvasti KHL-pitoisessa ryhmässä on mukana vain seitsemän NHL-pelaajaa, mutta heistä Artemi Panarin ja Nikita Kutsherov ovat tehneet MM-jäillä navakkaa jälkeä. Panarin (4+10) johtaa pistepörssiä, maalipörssin jaettu kärki Kutsherov (6+7) on toisena.

Järjettömät tehot (48+37=85) KHL:ssa takoneen kapteeni Sergei Mozjakinin loukkaantuminen turnauksen kolmannessa ottelussa Saksaa vastaan oli suonenisku, mutta toisaalta tällä kaudella 112 NHL- ja 210 KHL-maalia laukoneen joukkueen materiaali kestää sen.

Vaan onko tulivoimainen Kanada silti liian kova haaste? Venäjän NHL- ja KHL-maalien yhteenlaskettu määrä on 322, mutta kun siitä nyppäistään Mozjakin pois, jää jäljelle 274.

Arvio:

Maalintekokilpailussa Venäjä ei nyt pärjää, mutta eipä nihilistinen puolustaminenkaan sen vahvuuksiin kuulu. Kanadalle on tullut yksi ohipeli näissä kisoissa Sveitsiä vastaan, toista samanmoista tuskin enää nähdään. Kaiken järjen mukaan Kanada voittaa, kyse on lähinnä siitä, millaisilla lukemilla. Sanotaan 3-4 maalia Kanadalle, 1-2 Venäjälle.

Seuraa heitä:

Tuskinpa kenellekään pitäisi yli kuutta miljoonaa dollaria vuodessa mustan kumilätkän tökkimisestä maksaa, mutta Kanadan tämän turnauksen tehokkaimmalle pelaajalle Nate MacKinnonille maksetaan. 21-vuotiaana. Mutta markkinahinta on markkinahinta. Uransa kolmatta MM-turnausta pelaava Mikko Rantasen seurakaveri Coloradosta on ollut joukkueensa tehokkain pelaaja näissä kisoissa saldolla 5+7=12.

Venäjällä mennään useinkin ikäjärjestyksessä, kuten vanhan Neuvostoliiton politbyroossa konsanaan. Näin tehtiin myös, kun joukkueen vanhin pelaaja, 36-vuotias kapteeni Sergei Mozjakin loukkaantui. Kipparin "C" annettiin jengin toiseksi vanhimmalle pelaajalle, puolustaja Anton Beloville, 30. Hyvin liikkuva isokokoinen pakki olisi kenties voinut tehdä uran NHL:ssa, mutta jätti kokeilun yhteen kauteen Edmontonissa 2013–14.

Teksti:Tuomas Heikkilä

Written by:

Ota yhteyttä