Kannabis on seinäjokelaisen Kyllikin arkipäivää – ”Se helpottaa elämääni”

- Käytän kannabista esimerkiksi mielialan kohentamiseen ja lääkitsen sillä itseäni, seinäjokelainen Kyllikki kertoo.

Kyllikki maksaa kannabiksestaan tavallisesti noin 20 euroa grammalta.

Kyllikki polttaa kannabista yleensä sätkässä, piipussa ja bongissa (kuvassa).

Seinäjokelainen Kyllikki poltti kannabista ensimmäisen kerran ollessaan 13-vuotias.

– Se tapahtui omasta kokeilunhalusta, tutussa ja turvallisessa porukassa ilman painostusta, hän kertoo.

 

On hyvä asia, että käytössä tulee välillä taukoakin.”

Tuolloin kokeilut jäivät muutamaan kertaan, mutta nyt kannabiksesta on tullut hieman yli parikymppiselle Kyllikille arkipäivää.

 

Kannabiksen käyttö on hänellä kausittaista sen mukaan, miten hyvin kyseistä huumausainetta on saatavilla. Välillä hän polttaa sitä päivittäin, toisinaan tulee muutaman päivän taukoja.

– Ja se on hyvä asia, että käytössä tulee välillä taukoakin.

Kyllikki käyttää kannabista esimerkiksi mielialan kohentamiseen ja rentoutumiseen.

–  Sen avulla pystyy rauhoittumaan ja pohtimaan asioita. Poltan myös silloin, kun teen jotain luovaa.

Kannabista hän käyttää myös sosiaalisissa tilanteissa yhdessä kavereiden kanssa.

Kyllikin kaveripiirissä on paljon kannabiksen käyttäjiä, joten huumausaineen hankkiminen ei ole vaikeaa.

– Uskon, että sitä liikkuu nykyään vähän joka paikassa.

Kyllikin kannabiksen käytöstä tietävät lähipiirissä he, jotka käyttävät sitä itsekin sekä muutama muu läheinen ystävä.

– Eivätkä he tuomitse minua sen perusteella, koska he tietävät ettei se muuta minua ihmisenä.

Kannabiksesta on löytynyt Kyllikille apu esimerkiksi uniongelmiin ja masennukseen.

– Lääkkeet ovat koukuttavia ja pelottavia, ja niissä on lähes aina sivuvaikutuksia. Kannabis on mielestäni niitä luonnonmukaisempi ja turvallisempi vaihtoehto, hän perustelee.

Kannabiksen haittapuolena Kyllikki pitää hintaa.

– Lopullista summaa, mikä itselläni kannabikseen menee, on vaikea arvioida. Kannabis on ylihinnoiteltua etenkin täällä päin ja rahaa menee turhankin paljon, mutta sitten on jätettävä ostamatta jotain muuta.

Kyllikki myöntää olevansa jonkin verran psyykkisesti riippuvainen kannabiksesta.

 

Pystyn hallitsemaan omaa käyttöäni.”

– Vaikka kannabis onkin iso osa arkielämääni, en tee siitä itselleni suurta numeroa. Pystyn hallitsemaan omaa käyttöäni ja olemaan tarvittaessa ilmankin.

 

Väärin kannabista voi hänenkin näkökannaltaan katsottuna käyttää.

– Yli sen käyttö menee silloin, kun sitä ei pysty itse hallitsemaan ja tulee ahneeksi aineen kanssa, jolloin se vaikuttaa liikaa normaaliin elämiseen. Väärinkäyttöä on myös se, että sillä haluaa vain pään sekaisin.

Porttiteoria pätee hänen mielestään vain kouralliseen ihmisiä.

– Vain ne valitettavat tapaukset, jossa kannabis on ollut portti koville huumausaineille, otetaan esille. Harvemmin jalustalle nostetaan heitä, joilla kannabiksen käyttö pysyy hanskassa.

Hän itse tyrmää kovemmat huumeet täysin. Sen sijaan kannabista hän ei edes ajattele huumeena eikä suunnittele lopettavansa sen käyttämistä ainakaan lähitulevaisuudessa.

– Tällä hetkellä en näe syytä, miksi sen lopettaisin. Koen sen helpottavan elämääni.

Haastateltavan nimi on muutettu.

Kommentit

Ehkä en vain tajua, mutta jokapäiväinen käyttö kuulostaa riippuvuudelta. "Muutaman päivän tauot" eivät kuulosta kovin hääviltä kontrollilta nekään. Vaikka kuinka yrittää ymmärtää niin kolme-neljä kertaa viikossa tai useammin täytyy vaikuttaa elämään ja vastuista selviämiseen useimmilla. Kerran kuukaudessa tai kahdessa ymmärtäisi paremmin ettei kannabis ohjaa elämää. Muu kuulostaa siltä, että elämäntaparemontilla voisi löytyä jokin muu keino selviytyä arjesta.

smies

Käyttäähän moni ihminen kahviakin päivittäin, olematta siitä varsinaisesti riippuvainen. Toki kannabis päihdyttävänä aineena on hieman eri asia. Mikäli käyttö sijoittuu iltaan, eikä siitä koidu haittaa arjenhallintaan, tai ihmissuhteisiin, on melko kyseenalaista luokitella sitä ongelmakäytöksi.
Kannabiksen haitat ovat aika yksilökohtaisia. Osa voi käyttää päivittäin vuosikymmeniä, ilman että sitä näkee päältäpäin. Toisilla taas hyvinkin lyhytaikainen käyttö voi aiheuttaa esim. paniikioireita, tai flegmaattisuutta. Sanoisin kuitenkin, että suurimmalle osalle ihmisistä päivittäinen kannabiksen käyttö tulisi aiheuttamaan joitakin haittoja, ainakin pidemmällä aikavälillä.

Jere999

Erään tuttuni kautta olen kuullut kannabista käyttävien arjesta. Jos kannabiksen polttelun jälkeen ei voi enää lähteä ajamaan autolla ja käyttö on lähes jokapäiväistä, niin kyllä kyse on minun mielestäni edelleen huumausaineesta ja riippuvuus on voimakasta.

Kannabiksen pitkäaikaisella käytöllä on tutkitusti vaikutuksta muun muassa masentuneisuuteen ja psykooseille altistuminen on todennäköisempää.

Edelleen suhtaudun kannabikseen äärimmäisen torjuvasti.

Lalleri

Se on lääke sitä tarvitsevalle eikä eroa kipulääkkeitä ym. lääkkeitä päivittäin tarvitsevista millään tavalla paitsi että on turvallisempi eikä se ns. riippuvuus mitä te usein palvotte näissä jutuissa ole pakonomaista millään tavalla, kuten riippuvuuden itse ymmärrän.

Ja toinen jokaisen asiasta tietämättömän pakkotoisto on tuo psykoosi vuodatus, asia on niin että tavallisella täysi-ikäisellä ihmisellä sen saaminen on hyvin harvinaista, niin harvinaista että sitä ei ole vielä koskaan pystytty tutkimuksilla edes todistamaan ollen luokkaa 0,01% tai vähemmän sadoista miljoonista käyttäjistä.

Kannabis on anti depresantti kunhan CBD:tä on tarpeeksi suhteessa THC:en eikä todellakaan masenna.

Asiasta selvillä oleva

Mukava saada uutisointia aiheesta tästä perspektiivistä. Yleensä ei uskalleta näyttää kaikkia puolia mediassa, vaan keskitytään esim. alaikäisiin (joka pitää ehdottomasti estää niinkuin tupakan ja alkoholinkin suhteen) tai siihen sekakäyttäjä porukkaan joiden teot ja kokemukset ei ole uskottavia kun puhutaan hampun vaikutuksista ihmiseen ja yhteiskuntaan. Ja tiedoksi kaikille kiinnostuneille että Briteissä on tehty tutkimuksia hampun vaikutuksesta autolla ajamiseen.Yhdessä näistä tulos oli että kannabiksen nauttiminen ajaessa huononsi ainoastaan ajoradalla suoritumisen aikaa ei tarkkuutta. Kuski oli nuori mieshenkilö joka ei ollut koskaan käyttänyt kannabista.Hän ajoi aluksi selvinpäin ja sitten kunnon pössyissä. Molemmilla kerroilla ajotesti onnistui täydellisesti paitsi kannabista nautittuaan (ylenpalttisen paljon) suorittaminen kesti kauemmin koska hän ajoi pienempää nopeutta. En väitä että ihmisten kannattaisi ajaa autolla pää pilvessä, vaan olkaa itsetietoisia milloin voi ajaa milloin ei. Sama pätee siihen otatko yhden vai 6 saunakaljaa jos lähdet vielä illalla autolla kioskille.(alkoholi on esim järkevästi säännöstelty 6 on aivan liikaa ja yksi on varmasti laillista) Olemme kumminkin itse vastuussa teoistamme. ps. Toivon että ihmiset voisivat lopettaa viattomien ihmisten(hampuusien) ahdistelun ,osoittelun,syyttelyn ja rankaisemisen. Kiitos kaikille. Yritämmehän ymmärtää toisiamme paremmin.

Terve järki käyttöön

Se on paras lääke unettomuuden hoitoon ja nimen omaan indica lajikkeet.
Tiedän sillä omakohtaista kokemusta löytyy 6 vuoden ajalta.

Hyvin nukkuva

Seinäjoen sanomille kumarrus asennevapaasta uutisoinnista.

Voin kertoa teille epäilijöille myös oman tarinani:

Olen polttanut kannabista lähes päivittäin noin 15-vuoden ajan.
Samalla olen kuitenkin hoitanut kouluni kunnialla, olen ollut työelämässä käytännössä koko tuon ajan ja maksanut veroni pennilleen. Olen myös kasvattanut kaksi (toivottavasti) itse ajattelevaa lasta, emäntä tuntuu tyytyväiseltä ja elämäni maistuu näiden yhteisvaikutuksesta mansikoilta!

Uskomatonta "huumemieheltä", mutta täyttä totta.

Onko kannabiksella haittavaikutuksia? On, mutta ne liittyvät suurimmilta osin yhteiskunnan suhtautumiseen.

Itse menetin nuorena itselleni tärkeän luottamustoimen, koska ohjaajani kuuli minun kokeilleen kannabista. Tässäkin tapauksessa minut vain sysättiin syrjään, eikä asiasta keskusteltu "huumemiehen" kanssa sen enempää. Olin hoitanut asiani moitteettomasti, eikä sillä saralla ollut mitään sanottavaa. Nuorisotyöntekijän mielestä oli vain parempi sysätä epäilyttävä yksilö syrjään ja antaa porttikielto yhteistoimintaan, kuin edes yrittää selvittää tapauksen taustoja, tai syitä. - Tälläinen asenteellinen toiminta nuoristyössä jos mikä, aiheuttaa SYRJÄYTYMISTÄ.

Kannabiksesta tulee myös valtion toimesta ns. tuplarangaistus.
-saat syytteen käyttö- tai huumausainerikoksesta.
-lisäksi saat rekisterimerkinnän, joka säilyy poliisin hallussa ikuisesti.

Tämä rekisterimerkintä poliisin kirjoissa on taas vienyt minut ongelmiin useamman kerran, kuin itse kannabis.
-Aja ratsiaan, poliisi katsoo koneelta tiedot - jaahas, huumausainemerkintä, tehdäänpäs samalla kotietsintä autoon, huumepikatesti ja jos nämä kaikki näyttävät nollaa, voidaan tehdä vielä tarkistusisku asuntoosi. - ja vaikka mitään ei löytyisi, on poliisin mielestä käytetyt pakkokeinot olleet ihan aiheellisia ;)

Koska kannabis on rasvaliukoinen, voi jälkiä käytöstä näkyä jopa parinkin viikon päästä.
-akuutti päihtymys, tai tila, josta rangaistus määrätään, on muutunut oleellisesti.

Tilannetta voi ihan hyvin verrata siihen, että juot kännit perjantaina ja kun lähdet maanantailla autolla liikkeelle, verestäsi löytyy vielä 0,000001% alkoholia - rikollinen!

Kannabista testtaessa ei edes etsitä itse vaikuttavia yhdisteitä, vaan niiden hajoamistuotteita, joka kertoo jo akuutin tilanteen olevan ohi. Akuutti päihtymys kestää noin 2-4h.

Mut ei siinä, minä olen tieni valinnut ja tiedostan nykyisen lainsäädäntömme mukanaan tuomat vaikeudet elämäntapani ylläpitämisessä.

Valitsin sen sen takia, koska koen aikuisena ihmisenä, että minulla on tarvittavat valmiudet päättää itse, miten kehoani rentoutan.

Ja musta tuntuu hyvältä tehdä niin, kuin oikeaksi koen.

smi

Juurikin näin!

Itse pajautin ensimäisen kerran tutussa ja turvallisessa kaveriporukassa, ilman turhaa ryhmän painetta. Kavereiden kanssa oltiin aiemmin puhuttu että voisi kokeilla joskus. Oltiin tuolloin muistaakseni 15-vuotiaita. Siistiähän se oli, ilman alkoholia. Istuttiin nättinä kesäiltana eräällä rannalla ja katseltiin auringonlaskua, radiosta kuunneltiin musiikkia. Alaikäisenä tuli aika harvoin poltettua, hyvin pitkälti kerran kahdessa kuukaudessa, tuskin aina niinkään "usein". Ajattelin silloin että en halua tehdä sen suurempaa tapaa ennen kuin olen hoitanut velvoitteet (koulut pois alta, intti kunnialla suoritettuna) pois alta ja olen itse täysin vastuussa omista teostani. Intin jälkeenkin meni jonkin aikaa ennen kuin polttelu tuli takaisin kuvioihin, sain heti intin jälkeen hyvän työpaikan, jota kesti vuoden ja YT:t, viimeksi tulleet pihalle ja loppujen lopulta koko tehdas alas. Silloin tuli juotua, ja aika paljonkin. Lomiakin kun oli yhtinyt kertyä ja liukumiakin jonkin verran niin 8vk kesäloma ja 90 senttiä/tuoppi, ei tarvinnut olla insinööri laskeakseen siitä että närästikö seuraavana aamuna.

Sitten oltiin kaveriporukassa samaisella rannalla pelaamassa lentopalloa ja uimassa, ja elämä tuntui jo normalisoituneen. Olin saanut töitäkin hetkeä aiemmin, ja tulevaisuus näytti muutenkin paremmalle. Nyt olen yksi osakas firmassa jossa olen töissä, ja maksan veroni siinä missä muutkin. Nyt kihlatun kanssa hankittu omakotitalo, ja perhettäkin olisi jossain vaiheessa tarkoitus perustaa. Häätkin jossain välissä. Tähän asti kuulostaa aivan tavalliselta alle kolmekymppisen elämältä, eikä sitä asiaa muuta se että usean vuoden olen pajauttanut välillä joka ilta. Monelle tietämättömälle voi jokapäiväinen polttelu tarkoittaa sitä että savut ja sen jälkeen lamaannutaan zombiksi johonkin sohvan nurkaan ja annetaan selväpäisten katsoa vierestä miten räkä valuu poskella. Mutta ei se sitä ole! Itse tykkään tehdä kotitöitä, siivota, tiskata, vähän remontoida ja mitä vain pienissä savuissa. Monesti lähden pitkälle lenkille, käännän yhden pienen jointin mukaan ja istahdan jossain vaiheessa matkaa alas ja poltan sätkän pois. Monesti tehnyt saman ilman jointtia, ja on siistiä. Hienoa pysähtyä rantaan ja katsella vain kun kaupungin elämä käy siinä edessä. Pikku pilvessä sama fiilis pysyy mutta "boostaan" sitä tunnetta ja saan tavallaan siitä hetkestä paljon yksityiskohtaisemman. Illalla käyn nukkumaan ja nukun yöni todella hyvin, aamulla herään virkeänä ja lähden töihin. Illalla joko polta tai en, riippuu fiiliksestä. Joku ottaa kaljan, joku ei. Mutta sama veroja maksava normaali nuori aikuinen silti olen vaikka välillä tykkäänkin vähän poltella. Niin kauan kuin tekemisistäni ei ole haittaa kenellekkään muulle niin toivon ettei siihen kukaan puutukkaan.

Nimim. SMI:n kertoma ratsiahomma on lähipiiristä tuttua. Kerran jouduin itsekin tiukkaan kuulusteluun kun kaverilla löytyy tuo h-merkintä. Kun mitään epäilyttävää ei kahden tunnin tienvarsikuulustelun jälkeen löytynyt, niin oli pakko kysyä toiselta poliisi-mieheltä että onko tällainen tehokasta resurssien käyttöä. Vastaus oli aika rehellinen ja kyllästyneen kuuloinen ei todellakaan, mutta pakko kun me ollaan täällä vaan töissä.

Seppo58

Asiallinen ja ajankohtainen kirjoitus. Harmittavaa, että ajatus riippuvuudesta syntyy kun asian vain kieltää. Kyllä mitä tahansa päihdettä voi väärinkäyttää, mutta niitä jokaista voi myös pitää hallussaan. Itse luokittelisin riippuvuuden syntyvän jatkuvasta tarpeesta tiettyyn nautintoaineeseen, joka päivä ilman kyseistä ainetta olisi seuraavan satsin odottelua ja itsensä huijaamista.
Olin muistaakseni 15-kesäinen kun ensimmäiset savuni hengitin. Luokittelen itseni "kunnon kansalaiseksi", hoidan hommat kunnolla ja sosialisoidun viikoilla ja niiden lopuilla, en luo katsekontaktia julkisissa enkä ole muutenkaan häiriöksi. Ajatusta polttamisen lopettamiseseta ei ole tarvinnut ikinä pohtia, ja puhun rehellisesti ja niin avoimesti kuin uskallan asiasta siitä kysyville. En vääristele totuutta enkä myöskään jumaloi kyseistä yrttiä, mutta asettaisin sen vapaa-ajanvietoista kärkikastiin. Kamujen kanssa mukava poltella ja soitella musaa, yksin hauska käryttää ja pohdiskella.
Porttiteoriat ja terveysvaikutukset pelottaa ihmisiä, mutta jos se naapurin jupin sätkä pelottaa niin kauheasti, on parempi muistaa että aikuisina ollaan oman kehomme isäntiä, ja suurin osa meistä tietää mitä tekee kun sytyttää.

kylläkyllä

Psykoosi aiheutuu yhteiskunnan paineesta ja syyllistämisestä, ei kannabiksesta itsestään. Jos vaikka kahvinjuonti olisi laitonta, mutta pitää sen piristävästä vaikutuksesta (joka ainakin minulla on yhtä vahva kuin yhden jointin vaikutus en myöskään siedä kofeiinia ollenkaan vaan yksi kuppi tuntuu toimivan kuten 3 kuppia muilla), ja yhteiskunta huutaisi että kahvinarkkarit hirteen niin kyllähän siitä varmasti psykoosia alettaisiin kokemaan. Maissa joissa kannabis on dekriminalisoitu tai jopa laillistettu ei ole enään huomattu psykoosia. Kannattaa myös lukea hieman psykoosista, sillä sitä käytetään lietsomaan pelkoa vähätietoisissa ihmisissä. Myös addiktio pointti on täysin turha sillä ihminen voi addiktoitua vaikka mihin, nykyihmisille paljon haitallisempaa taitaa olla some addiktio tai peliaddiktiot joka myös aiheuttaa psykoosia syrjäytymisen kautta.

Hampuusi

"Vaikka kuinka yrittää ymmärtää niin kolme-neljä kertaa viikossa tai useammin täytyy vaikuttaa elämään ja vastuista selviämiseen useimmilla."

Lue THL:n päihteiden riippuvuus-vertailu, joka löytyy THL:n sivujen haulla kyllä.
Tämän jälkeen voit tutustua Professori David Nuttin ja tutkijaryhmänsä luomaan vertailuun erilaisten päihteiden, niin laillisten, kuin laittomienkin kesken.

Molemmat löytyvät kun jaksaa paneutua.

Ajattele nyt sentään, että joku saattaa poltella tupakan puolen tunnin välein, etkä varmasti ole epäilemässä tätä henkilöä heikosta elämän hallinnasta.
Asia on toinen, jos henkilö joisi pullon olutta puolen tunnin välein.

Kannabis ei ole noista kumpikaan.
Menisitkö epäilemään sitä päivittäin määrätyksi lääkkeekseen käyttäviä huonosta elämänhallinnasta?

Ymmärrätkö?

Päihteillä on eroja.

Alkoholi koukuttaa raskaammin, mutta hitaasti.
Tupakka koukuttaa raskaammin, mutta todella nopeasti.
Kannabikseen ei muodostu fyysistä riippuvuutta, toisin kuin noihin kahteen edellämainittuun ja siihen muodostuvaa henkistä riippuvuutta voisi verrata esimerkiksi suklaanhimoon.

Alkoholi ja tupakka ovat molemmat terveydelle kannabista haitallisempia.

Tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö kannabiksellakin olisi omat noihin kahteen edellämainittuun nähden lievemmät haittansa, sekä miedompi addiktoivuus, mutta kirjoitukseni tarkoitus onkin herätellä ihmisiä ajattelemaan eri päihteitä ja niiden hyvinkin erilaisia haittariskejä ajatuksella, analyyttisesti ja ilman ulkoapäin omaksuttua hysteeristä asennetta.

Kykenetkö Sinä siihen, vai ovatko estot mielessäsi liian vahvat?

ÄäniJostainkaukaa

Asiallinen juttu.
Kannattaa muistaa, että se fakta, että kaikki kannabiksen käyttö on lääkekäyttöä, tappaa syöpäsolut ja on turvallinen. Ei aiheuta kuolemia käyttäjille, ei tuhoa sisuskaluja kuten lailliset synteettiset nykylääkkeet. Lisäksi päihdekäytössä haitat ovat lieviä ja ainakin ensikertalainen voi kokea omituisia tunteita ja fiiliksia, mutta ne menevät sut nopeasti ohi, riippuen käyttö tavasta.

Teppo Syvärilä