Aivoinfarkti – soteratkaisu

Sain 3.7.2015 aivoinfaktin. Se tuli kuin kirkkaalta taivaalta. Omasta mielestäni olin perusterve suomalainen mies. Olin hetkessä sairaalassa oikea puoli halvaantuneena.

Näin jälkeenpäin tulee helposti arvioitua eri asioiden sujuvuutta potilaan näkökulmasta.

Ambulanssitoiminta on ollut monenlaisien päätöksien kohteena minunkin valtuustokausien aikana. Nuottajärven ambulanssiyhtiö loppui päätösten seurauksena. Punainen Risti tuli yrittämään ja huonosti siinäkin kävi. Meni keräysrahojakin vaikka toisin väitettiin. No nyt on sairaanhoitopiiri hoitamassa toimintaa ja hyvin hoitaakin. Tästä on minullakin nyt kokemus. Kun tähän järjestelmään mentiin niin toiminta tuli Seinäjoen kaupungille maksamaan enemmän kuin entinen järjestelmä. Mutta nykyinen järjestelmä takaa, että ambulanssi tulee määrätyllä viiveellä alueen joka kolkkaan. Hyvä niin. Minäkin olin maaseutuasunnolta alle tunnin sairaalassa ja matkalla jo tehtiin tarvittavia toimenpiteitä ennen sairaalaan saapumista.

Teho-osastolla vietetyn muutaman päivän jälkeen minut siirrettiin terveyskeskuksen kuntoutusosastolle. Hyvää, palveluhenkistä ja ammattinsa osaavaa henkilökuntaa on osastolla töissä. Tuli ajoittain mieleeni, että onkohan henkilökuntaa liian vähän, ainakin passiivisten kuntoutujien kannalta. Aktiivisella kuntoutujalla on jo niin paljon oma-aloitteellisuutta kuntoutukseen nähden. että toipuminen onnistuu. Oma kuntoutuminen sai kuitenkin hyvän alun ja siihen olen tyytyväinen.

Sieltä minut siirrettiin sairaanhoitopiirin kuntoutusosastolle. Siellä olin kaksi kuukautta loistavan palveluhenkisen henkilökunnan hoidossa. Myös erikoisosaamista löytyi ja myös aikaa kuntoutujille. Fysio-, puhe-, toiminta-, ravitsemisterapiaa sekä muuta neuvontaa sai riittävästi. Kuntoutuminen eristyi hyvin ja kuntoutuminen jatkuu kotona ja jatkokuntoutusjaksoilla. Kiitollisena kävelen ja puhun jo melkein normaalisti.

No, mitä SOTE tähän asiaan kuuluu?

Sotessa tärkein on ihminen ja hänen saamansa palvelut. Sotessa ei tosiaankaan ole tärkeintä hallinto niin kuin viime aikojen keskusteluissa on monesti saanut ymmärtää. Tärkeää on saatavien palvelujen tasainen ja hyvä laatu tuottipa niitä palveluja julkinen toimija, yksityinen tuottaja tai kolmas sektori. Samoin tulee tapahtua myös kuntoutuspalveluja tuottavien kesken koko Sote alueen sisällä. On myös tärkeää, että palvelujen saatavuus ei ole kansalaisen lompakon paksuudesta kiinni.

Monia asioita on vielä auki koko soteasiassa. Osana uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa, että käyttäjä valitsee itse palveluiden julkisen. yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Valinnanvapaus toteutetaan pääsääntönä perustasolla ja soveltuvilta osin erikoistason sote-palveluissa.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa valinnanvapautta lisäämällä saadaan monia hyötyjä. Tuottajien lisääntyminen nopeuttaa palvelujen saatavuutta. Tämä helpottaa erityisesti terveyskeskukseen pääsyä ja vähentää viiveitä myös muissa sote-palveluissa.

Näin yksityisyrittäjänä olen kyllä aidosti huolissani pienten sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien yritysten puolesta. Siinä täytyy palvelujen järjestäjien vaan rohkeasti laatia sellaiset ehdot, että pienetkin pk-yritykset pystyvät kilpailuun mukaan. Tässä asiassa päättäjien on huolehdittava, että hankintalaki ei tule kilpailun esteeksi.

Paljon on vielä kysymysmerkkejä koko sote asiassa. Tärkeintä kuitenkin on se, että olemme päässeet alkuun ratkaistessa tavallisen ihmisen palveluita.

Nyt lähden tästä lenkille kiitollisin mielin – toipuminen jatkuu.

Matti Kuvaja

kaupunginvaltuutettu (kok)

Vieraskolumnit

Tällä palstalla julkaistaan Seinäjoen Sanomien vierailevien kolumnistien kirjoituksia.