Miten digitalisaatio muuttaa arkea?

Digitalisaatiosta puhutaan nykyään paljon, mutta miten se näkyy arjessa. Tässä muutamia ajatuksia siitä miltä (lähi) tulevaisuus näyttää.

Monet meistä käyttävät silmälaseja. Joillekin se on haluttu itseilmaisun keino, toisille välttämätön paha. Optikoilla on suuria määri erilaisia vaihtoehtoja sangoista, mutta silti oikean tyyppisiä sankoja tuntuu olevan vaikea löytää. Nämä sangat ovat usein kuuluisien muotitalon luomia ja ne on yleensä tuotettu jossain halpamaassa, kaukana täältä. Tämä muuttuu lähitulevaisuudessa. Tulevaisuudessa asiakas valitsee haluamansa sangat laajasta valikoimasta optikon näyttöpäätteeltä, jossa sankoja sovitetaan asiakkaan päähän virtuaalisesti. Kun sopivat sangat löytyvät, optikko tulostaa ne takahuoneessa 3d–tulostimella. Näin digitalisaatio tuo työpaikkoja takaisin Suomeen.

Kun ihminen tulee kipeäksi hän menee lääkäriin. Siellä otetaan usein erilaisia kokeita, joita lääkäri sitten analysoi ja antaa diagnoosin. Digitalisaation myötä tämäkin muuttuu, radikaalisti. Jo lähitulevaisuudessa on mahdollista lähettää lääkärille kännykällä otettuja kuvia esimerkiksi kesämökillä turvonneesta sormesta, joita lääkäri sitten kommentoi Skypen tai tekstiviestien kautta. Jo nyt on olemassa päälle puettavaa terveysteknologiaa, joka mittaa esimerkiksi vanhusten verenpainetta ja lähettää dataa reaaliaikaisesti lääkärille, joka tarkkailee vanhuksen terveydentilaa etänä.

Uusimmassa Bond –elokuvassa Bondille asennettiin käsivarteen nanoteknologiaa, joka tarkkailee kaikkia elimistön toimintoja. Vaikka Bond –elokuvien osalta on totuttu mitä ihmeellisimpiin teknologisiin vempaimiin, luin jo 10 vuotta sitten Tieteen kuvalehdestä tästä Yhdysvaltojen armeijan käyttöön kehitetystä teknologiasta. Olenkin usein ihmetellyt miksi teknologiaa ei ole vielä kaupallistettu, mutta tämän teknologian myötä terveyspalvelut muuttuvat kerralla. Kun ihmisillä on ihon alla (tai iholla) tällaista teknologiaa ei lääkärin käynteihin ole juuri enää tarvetta. Teknologia mittaa jatkuvasti ihmisen elintoimintoja ja kun raja-arvot ylittyvät lääkärin tietokoneelle tulee hälytys, esimerkiksi tulehdusarvot ovat koholla. Lääkäri lähettää tästä viestin asiakkaalle ja antaa samalla lääkemääräyksen.

Digitalisaation sovellutuksia on siis lukuisia ja aika näyttää mitkä jäävät elämään, mutta selvää on, että digitalisaatio muuttaa elämäämme, ja ihan sitä normaalia arkea.

Digitalisaatiosta ja sen hyödyistä voi tulla kuulemaan lisään alla mainitussa seminaarissa. Ilmoittautuminen: kasvuporukka.fi

 

2.2.2017 Digitalisaation ihmemaa-seminaari! Miten digitalisaatiolla tehdään rahaa?

Digitalisaatio tulee, mutta miten minä voin hyötyä siitä? Tämä seminaari kertoo sen!

Paikka: Seinäjoki, Frami B, auditorio 3

 

Seminaari alkaa klo. 14.30 kahvilla ja pikkusuolaisella.

 

Klo 15.00 -16.20 Maailman arvokkaimman yhtiön, Googlen Karoliina Heinonen tulee  avaamaan digitaalisen markkinoinnin liiketoimintamahdollisuuksia.

 

Klo 16.25 -18.00 Euroopan parhaaksi työpaikaksi valittu Vincit Oyj:n Petri Suhonen kertoo millaisilla antaintalogiikoilla digitalisaatiosta voi hyötyä!

 

Klo 18.00 -18.30 Kahvi ja pientä makeaa

 

Klo 18.30 -19.30 Elisa Oyj kertoo pienyrittäjien pienistä mutta tehokkaista keinoista digitalisoida liiketoimintansa!

Ajatuksia eteenpäin

Kauppatieteen tohtori Vesa Tiensuu seuloo maailmasta jyviä tulevaan kasvuun.