Uusia kotiseutukirjoja ilmestyi: Ylistaro, Nurmo, Jurva ja Teuva

Eteläpohjalaiset Juuret -yhdistyksen kotiseutukirjasarjat ovat saaneet jatkoa. Vuoden vaihteeseen on ilmestynyt neljä uutta paikallishistoriaa sisältävää kirjaa. Ylistarossa ilmestyi sarjassaan neljäs kirja, Nurmossa neljäs kirja, Jurvassa viides kirja ja Teuvalla toinen kirja.

Kirjasarja tunnettiin aiemmin nimellä "historiallinen vuosikirja", mutta nimeä vaihdettiin, jotta kirjojen sisältö olisi yleisölle helpompi ymmärtää.

Ylistaron kotiseutukirja IV

Ylistaro IV

Ylistaron kirja eli Ylistaro IV Kotiseutukirja kertoo miten monenlaisia vaikuttajia ja persoonallisuuksia Ylistarossa on asunut. Mukana on niin muisteluita kuin muutakin henkilöhistoriaa. Lisäksi on aimo annos paikallishistoriaa.

Kirjassa kerrotaan muun muassa vanhoista Ylistaron kylistä, Kainaston nuorisoseuran vaiheista,  rahanväärentämisestä Ylistarossa 1800-luvulla ja pitäjän sotilashistoriasta 1700-luvulla.
 
Kirjaa voi hankkia Ylistaron kirjakaupasta tai tilata Eteläpohjalaiset Juuret ry:n nettisivuilta.

Nurmon kotiseutukirja IV

Nurmo IV

Nurmon uusimmassa kirjassa on kosolti mielenkiintoisia historiallisia artikkeleita ja muisteloita eri puolilta Nurmosta ja monista nurmoolaisista. Kirjassa kerrotaan muun muassa Nurmon ensimmäisestä kirkosta, Nurmon seurakunnan synnystä ja väättyreistä, Melttoo-Jussista ja Hytyn myllystä.

Kirjan päätoimittaja Aila Yli-Hakola esittää pääkirjoituksessaan toiveen:

"Toivottavasti tämä kotiseutukirja herättää mielenkiintoa teissä lukijoissa ja innostaa kirjaamaan ylös omia ja aikaisemmilta sukupolvilta kuultuja tarinoita ja muisteloita"

Kirja on julkaistu Nurmoo-seuran ja Eteläpohjalaiset Juuret -yhdistyksen yhteistyönä. Kirjaa voi tilata yhdistyksen nettisivuilta tai ostaa Nurmon kukkakaupasta.

Teuvan II kotiseutukirja

Teuva II

 

Teuva II -kirjassa kerrotaan teuvalaisten elämästä ja yhteiskunnan kehityksestä 1900-luvun alkuun asti. Kirjan artikkeleita on kerätty paikallisilta sukututkijoilta, Teuva-seuran arkistosta ja vanhoista sanomalehdistä. Kirja on tehty Teuva-seuran ja Eteläpohjalaiset Juuret -yhdistyksen yhteistyönä.

Teuvan uusimmassa kotiseutukirjassa kerrotaan mm. Nisulan valokuvaamon historiasta ja paljastetaan keneltä Eino Nisula sai ensimmäisen kameransa vuonna 1913.

Lisäksi kirjassa on toinen osa filosofi Oiva Ketosesta kertovasta artikkelista. Artikkelissa kerrotaan muun muassa Ketosen yhteydestä presidentti Kekkoseen. Kotiseutukirjassa on myös useita Oiva Ketosen syksyllä 1946 ottamia valokuvia Teuvan Perälässä.

Kirjaa voi ostaa Teuvalta Jahtikaverit-liikkeestä tai Eteläpohjalaiset Juuret -yhdistyksen nettisivuilta.

Jurva V

Jurvan Kotiseutukirja V sisältää monipuolisesti muisteluita, paikallis- ja henkilöhistoriaa Jurvasta sekä mielenkiintoisia kuva-aineistoja esimerkiksi suojeluskunta toiminnasta ja vuoden 1918 rintamamiehistä.

Jurvan tämän vuoden kotiseutukirjassa on Seija-Leena Nevala-Nurmen mielenkiintoinen artikkeli Jurvan äärioikeiston toiminnasta 1930-luvulla. Äärioikeiston kannatus oli nousussa ja laiton toiminta, kuten vasemmiston painostus ja muilutusyritykset kiristivät paikkakunnan ilmapiiriä.

Jurvan Kotiseutukirjan sivuilla muistellaan myös jurvalaisen Kangasalustan suvun ja talon alkuvaiheita 1800 - luvulle asti. Matti Lehtiön artikkelissa pureudutaan Tupenkylän Ryönä - nimen alkuperään. Niille, jotka ovat tottuneet perinteiseen siirtonimiteoriaan, Matin artikkeli tarjoaa yllätyksen.

Jurvan puuseppäperinteen alkuvaiheista kerrotaan Juhani Pajusen artikkelissa. Artikkelissa käsitellään huonekalujen valmistukseen johtaneita syitä, tyylihuonekalujen tekemistä, varhaista puusepänkoulutusta ja yksittäisiä alkuaikojen puuseppiä. Mukana on runsas kuvamateriaali.

Kirjassa kerrotaan myös Suomen sodan sissipäällikön Sota - Jaakon tarina sekä miten Härmän kuuluisa häjy Isotalon Antti selvitti häjytapon Hämeen linnassa.

Jurvan kirjan voi hankkia Jurvasta Jurvan museolta ja valokuvaamo Puskalasta sekä Eteläpohjalaiset Juuret ry:n nettisivuilta. Kirja on julkaistu Jurva-seuran ja Eteläpohjalaiset Juuret -yhdistyksen yhteistyönä.

 

 

Eteläpohjalaiset Juuret

Eteläpohjalaiset Juuret ry on perustettu vuonna 1999. Yhdistys keskittyy vanhan Kyrön pitäjän alueen asutus- ja asukashistorian selvittämiseen ja sen esille tuomiseen.

Näkyvin toimintamuoto on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Eteläpohjalaiset Juuret – jäsenjulkaisu, jossa keskitytään aikaan ennen 1800-lukua, lukuiset erillisjulkaisut, joista uusimpina 1800-luvun jälkeisen ajan pitäjäkohtaiset historialliset vuosikirjat, sekä erilaiset asutuskartat.

www.etelapohjalaiset-juuret.fi