Paikalliset

Lemmikkitauti uhkaa ihmisiä

Eläinlääkäri Minna Rantalainen on huolissaan eläintautien leviämisestä. Ulkomailla matkustavan omistajan on selvitettävä huolellisesti ennen matkalle lähtöä, mitä lääkityksiä lemmikki tarvitsee matkalle lähtiessä ja matkalta palatessa.

Heli Koivuniemi

Evira kiristi keväällä 2011 ulkomailta Suomeen palaavien koirien matolääkityssuosituksia. Ulkomailta Suomeen palaavalle kissalle tai koiralle on annettava lähtömaan eläinlääkärin valvonnassa heisimatolääkitys ennen kuin eläin voidaan tuoda takaisin Suomeen.

Tällä hetkellä kissan tai koiran kanssa matkaavalta ei vaadita ekinokokkoosikäsittelyä suoraan Ruotsista, Norjasta, Yhdistyneestä kuningaskunnasta, Irlannista ja Maltalta tullessa.

– Nyt Ruotsistakin on löydetty ketusta ekinokokkoosia ja viranomaiset odottelevat, mitä tuleman pitää. Jos maa ei ole taudista vapaa, se voi menettää erityisstatuksensa taudin valvonnan suhteen, eläinlääkäri Minna Rantalainen kertoo.

Rantalainen suosittelee ottamaan etukäteen selvää voimassaolevista suosituksista aina ennen matkalle lähtöä. Ajankohtaista tietoa saa Evirasta tai omalta eläinlääkäriltä.

– Eri matkakohteiden suositukset vaihtelevat, eikä yhtä pätevää sääntöä ole. Ongelmia aiheuttaa myös se, että lääkeaineiden nimet voivat eri maassa poiketa toisistaan.

Rantalaisen mukaan eläinlääkärit voivat antaa tarvittavat lääkkeet mukaan esimerkiksi Viroon lähdettäessä, mutta paikan päältä on löydettävä lääkäri, joka valvoo henkilökohtaisesti lääkkeen ottamisen ja tekee tekee lääkityksestä lemmikkieläinpassiin merkinnän.

Ekinokokkoosin leviäminen ei aiheuta hallaa pelkästään eläimille. Jos ekinokokkoosi leviää Suomeen, marjojen ja sienten syöminen ei ole kuumentamatta enää turvallista. Ulosteiden välityksellä leviävä loinen voi tarttua marjojen ja sienten välityksellä myös ihmiseen.

Ihmiseen loinen muodostaa kystia tavallisesti maksaan tai keuhkoihin, mutta myös munuaisiin tai aivoihin. Tartunta voi johtaa jopa kuolemaan. Evira, Eläinlääkäriliitto ja Eläinsuojeluyhdistys Hesy ovat ilmoittaneet olevansa huolestuneita tautiriskistä.

Rantalainen on huolissaan myös pureman välityksellä leviävästä raivotaudista. Suomessa joudutaan silloin tällöin lopettamaan varsinkin Venäjältä tuotuja paperittomia lemmikkejä, tai lemmikkejä, joilla ei ole asianmukaisia rokotuksia.

Raivotauti on erittäin vaarallinen ja tappava keskushermostotauti, joka voi tarttua myös ihmiseen. Vaikka Suomi on ollut raivotautivapaa maa vuodesta 1991 lähtien, riski saada maahan raivotautia sairastava eläin on aina olemassa: vuonna 2003 Suomessa todettiin raivotauti Virosta tuodulla hevosella ja marraskuussa 2007 Intiasta tuodulla koiranpennulla. Naapurimaissa Virossa ja Venäjällä raivotautia tavataan yleisesti villieläimissä; myös koirilla ja kissoilla todetaan useita sairaustapauksia vuosittain.

Rokotus raivotautia vastaan on pakollinen ulkomaille matkusteleville koirille, metsästys- ja Kennelliiton näyttelyihin tai kilpailuihin osallistuville koirille. Taudin vaarallisuuden vuoksi kaikki koirat on suositeltavaa rokottaa raivotautia vastaan.

Rajat vuotavat

EU:n jäsenmaiden välillä ei tehdä tullitarkastuksia, lemmikkieläimen maahantuoja on velvollinen huolehtimaan siitä, että eläin täyttää tuontivaatimukset.

Yleensä ongelmat havaitsee kunnaneläinlääkäri.

Laittomasti maahantuotu eläin palautetaan lähtömaahan tai eristetään virallisen valvonnan alaisena eläimen tuojan kustannuksellat. Viimeisenä keinona eläin on lopetettava, jos sitä ei voida palauttaa tai pitää eristettynä.

Vuosina 2005–2010 eläinten palauttamista tai lopettamista koskevat päätökset ovat valvonnan tehostumisen vuoksi lisääntyneet merkittävästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat