Paikalliset

Tuulipuku ei sovi enää nyky-Seinäjoelle

Santeri Hakamaan, Vilma Välimaan ja Rami Laitilan mielestä seinäjokelaisten tyyli on kehittynyt kaupunkilaisempaan suuntaan.

Tuomas Rauhala

Rönttövaate on hauska sana. Ja sellaisia löytyy jokaisen kaapista.

Tiedättehän, ne pussittavat ja kulahtaneet, mutta kaikista mukavimmat collegehousut. Tai saman sarjan virttynyt kotipaita, jonka päälle on helppo heittää hyvin palvellut ulkoilutakki.

Niillä vaan ei enää kehtaa lähteä Seinäjoella edes kauppareissulle.

Meillä on kauppavaatteet erikseen ja lapsetkin puetaan niihin.”

Tuulipuvut ja kotivaatteet saivat täystyrmäyksen haastattelukierroksella, jossa mielipiteensä ilmaisi lähemmäs kaksikymmentä eri ikäistä seinäjokelaista.

– Ei missään nimessä tuulipukua, ei lenkkivaatteita, ei kotivaatteita. Meillä on kauppavaatteet erikseen ja lapsetkin puetaan niihin, kertoo tyylikkääseen mustaan yhdistelmään pukeutunut nainen.

Hän myöntää, että Helsingissä vietetyt vuodet ovat vaikuttaneet perheen pukeutumiseen. Siellä myös pienten lasten niskaan nakataan tavallista pihahaalaria siistimpää, kun käydään kaupungilla.

Nainen kertoo, että lapset ovatkin Seinäjoella kiinnittäneet jonkun verran huomiota toisten vaatteisiin. Muun muassa kaverin housuissa olleesta reiästä on äidille muistettu raportoida.

Luottovetimet kaupungin katukuvasta on helppo määrittää. Miehet – iästä riippumatta – luottavat kevään kynnyksellä nahkakenkiin, sinisiin tai mustiin farkkuihin ja tummaan takkiin.

Pitsi ja vanha tyyli, armeijakamppeet ja liukuvärit.”

Naisilla pukeutumisen kirjo on laajempi.

Myös muodin vaihtelu ikäryhmittäin korostuu miehiä selvemmin, mutta silti ulkoasu on yleisesti ottaen tummanpuhuvan siisti ja melko perinteinen.

Herkimmin muodin muuttumiseen ovat aina reagoineet nuoret. Tälläkin kertaa yksityiskohtaisimmat vinkit löytyvät yläkouluikäisiltä neideiltä. Mikä mahtaa olla nuorten naisten pukeutumisessa in juuri nyt?

– Pitsi ja vanha tyyli ylipäätään, armeijakamppeet ja liukuvärit, Torikeskuksen edestä tavoitettu kolmikko kertoo.

Jasmiina Välimäki, Roosa Parvi ja Sara Beldjerd myöntävät miettivänsä paljon, millaisella asukokonaisuudella lähtevät koulupäivään ja kaupungille. Samalla tulee seurattua tiiviisti myös muiden pukeutumista. Vaikka väriläiskiä aina välillä näkyy, on Seinäjoen katukuvassa yksi väri ylitse muiden.

– Musta.

Kaupungin tyyli on kyllä kehittynyt.”

Kaupunkilaisten vaatetus on tietysti jonkun verran sidoksissa myös siihen, mitä kaupungista saa.

Nettikauppojen valikoimat tuovat Pariisin muodin helposti Seinäjoelle, mutta paikallisissa liikkeissäkin löytyy haastateltavien mielestä valinnanvaraa.

Santeri Hakamaa, Vilma Välimaa ja Rami Laitila pitävät Seinäjoen tarjontaa hyvänä.

He luottavat kansainvälisten ketjujen ajanmukaiseen ja lukiolaisenkin kukkarolle sopivaan muotiin, mutta myös kirpputoreilta tekee silloin tällöin löytöjä.

– Kaupungin tyyli on kehittynyt. Ei täällä tuulipukuja enää juuri näe.

Muotivinkit kevääseen 2013

Miehet: Hanki baseball-klubitakin tyylinen lyhyt pusakka. Käytä tennareita ilman sukkia. Yksiväriset pikeepaidat toimivat aina. Kevyt kukkakuviointi esimerkiksi asusteissa ja solmioissa sopii keväällä myös miehille. Osta kaksi farkkutakkia: juhlavampi ja kohtuuhintainen. Luota tyylissäsi myös kirkkaisiin pastelliväreihin, mokkanahkakenkiin, 80-luvun aurinkolaseihin sekä laadukkaaseen kankaiseen tai nahkaiseen reppuun.

Naiset: Tyylissä palataan 1960-luvulle: geometriset kuviot ovat se juttu. Raitaa ja ruutua siis kehiin, mielellään mustavalkoisena. Naisilla värimaailma on täynnä voimakkaita sävyjä ja kirkkaita pastelleja. Yksittäinen trendiväri on smaragdinvihreä. Jalkineissa paluun tekevät gladiaattorisandaalit.

www.gq-magazine.co.ukwww.lily.fi

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat