Uskomaton tarina: Kuurosta kasvoi huippu-lentopalloilija kuulevien joukkoon

HENKILÖ Nuori huippu-urheilija Antti Ropponen todettiin kuuroksi kaksivuotiaana. 7-vuotiaana hän sai kuuloimplantin ja siirtyi kuulevien maailmaan. Vuosi sitten hän palasi kuurojen pariin.

Antti Ropposen maailma muuttui kahdeksan vuotiaana. Hän syntyi kuurona, mutta korvaimplantin myötä äänet tulivat Ropposen maailmaan.

Antti Järvenpää

Nurmolaisen lentopalloilijan Antti Ropposen, 19, perhe koki ison muutoksen Ropposen ollessa kaksivuotias: Antti todettiin kuuroksi.

– Tuolloin vanhemmillani alkoi vieras elämänvaihe, Ropponen muistelee.

Ropponen aloitti kuusivuotiaana koulunkäynnin kuurojen luokalla ja tuolloin näytti siltä, että hän tulisi viettämään koko loppuelämänsä lähes äänettömässä maailmassa. Joitakin vähäisiä ääniä Antti kuuli kuulolaitteensa avulla – pääosin hän eli kuitenkin hiljaisuudessa. Viittomakieli oli hänen kielensä – perhekin joutui opettelemaan viittomakieltä.

Viittominen loppuu tähän. Nyt pitää opetella puhumaan.”

Elämä toi kuitenkin uuden mullistuksen pian Antille ja koko perheelle.

– Seitsemänvuotiaana sain korvaimplantin. Ilman sitä tai kuulolaitetta olisin täysin kuuro. Kun kävelin leikkauksen jälkeen implantti päässä sairaalasta pois, kysyin äidiltäni, mikä ääni tuo on. Äiti vastasi, että linnut lauloivat. Sellaista en ennen ollut kuullut. Se on mieleenpainuva muisto, nuorukainen kertoo.

Maailma muuttui muutenkin kuin vain äänien osalta. Ropponen siirtyi Hyllykallion ala-asteelle ja oli ensimmäistä kertaa kuulevien oppilaiden luokassa. Lisäksi hänen täytyi opetella puhuminen kunnolla, koska hänen äidinkielensä oli – ja on edelleen – viittomakieli.

– Korvaimplantin saatuani sanottiin, että viittominen loppuu tähän. Nyt pitää opetella puhumaan.

Ropponen pelkäsi aluksi, ettei kuulisi luokassa mitään kuulevien joukossa, koska meteli olisi aivan eri tasoa kuin kuurojen luokassa. Hän kuitenkin kuuli opettajan.

Nykyisin nuorukainen on huippu-urheilija. Kuurouskaan ei olisi estänyt häntä tavoittelemasta unelmiaan.

– Päätin olla sinnikäs. Mitkään ”maailman mahdit” ja asenteet eivät estäisi minua tekemästä sitä, mitä eniten halusin - urheilla kuurona kuulevien joukossa.

Ropponen mainitsee, että esimerkiksi Superbowlissa keväällä 2014 pelasi Derrick Coleman. Kuurous ei siis todellakaan ole este huipulle.

– Kiusaamista on ollut elämässä korvaimplantin vuoksi, mutta pääasiassa minut on otettu hyvin vastaan. Olen pyrkinyt elämään aivan tavallisesti, vaikka kuurous onkin erottanut minut muista.

Nuorukainen debytoi 15–vuotiaana lentopallon 1-sarjassa ja palkittiin heti parhaimpana pelaajana avausottelussaan. Sittemmin tilille on kertynyt olympia-, MM- ja EM-kisat niin kuulevien kuin kuurojen joukossa. Lajeina ovat olleet lentopallo, beach volley ja keihäänheitto. Lisäksi monilahjakkuus menestyi pesäpallossa.

Viime kesänä Ropponen oli tekemässä suomalaista lentopallohistoriaa, kun Suomen nuorten lentopallomaajoukkue eteni aina neljänneksi asti lajin EM-kilpailuissa.

– Kun pelasimme Meksikon MM-kisoissa, meteli oli niin kova, ettei kukaan kuullut valmentajan ohjeita. Itse osaan lukea hieman huulilta, joten ymmärsin ohjeet ja sain viestin muillekin perille, Ropponen sanoo.

Korvaimplantin saatuaan Ropponen jätti kuurojen maailman taakseen lähes täysin. Viime vuonna hän palasi takaisin kuurojen pariin vuosien tauon jälkeen.

– Olin jo unohtanut osittain viittomakielen sanoja. Vuosi sitten sain tietää kuurojen urheilusta ja osallistuin aikuisten kuurojen olympialaisiin ja EM-kisoihin.

Ropponen on yksi lahjakkaimmista nuorista pelaajista suomalaisessa lentopallossa. Kesällä hän teki sopimuksen Kokkolan Tiikereihin, joka on lajin Suomen mestari vuodelta 2013 ja viime kevään SM-hopeamitalisti.

Päätin, että mitkään maailman mahdit ja asenteet eivät estäisi minua urheilemasta kuulevien joukossa.”

Vaikka Ropponen pelaakin nyt kuulevien joukossa, hän ei aio jättää kuurojen urheilua taakseen.

– Aion osallistua kuurojen urheiluun tulevaisuudessakin.

Nuorukainen ottaa vahvasti kantaa kuurojen puolesta.

– Voin sanoa niille, jotka epäilevät, ettei kuuroudesta ole haittaa. Uskon aivan täysin, että esteitä huipulle ei ole, Ropponen sanoo ja myöntää, että epäili ennen mahdollisuuksiaan mutta ei enää.

Sanonta Hiljaa hyvä tulee näyttää pitävän paikkansa Ropposen tapauksessa.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat