Paikalliset

Teatterikorkeakoulu sai proffan Ilmajoelta

1. ”Kuka tuo on?”

2. ”Tuossa se on taas!”

3.” Ai, se elää vielä.”

Näin paketoi näyttelijän elämänkaaren pari viikkoa sitten näyttelijäntyön professorina teatterikorkeakoulussa aloittanut Hannu-Pekka Björkman.

Tarinan mukaan kommentti numero kolme on lipsahtanut ratikassa Leif Wagerin viereen istahtaneen naisen suusta.

– Minä taidan elää tuota kakkosvaihetta, ilmajokelaislähtöinen Björkman nauraa.

Tauko luo merkityksen menneelle ja tulevalle.”
Suomen arvostetuimpiin näyttelijöihin kuuluva Björkman on tänä keväänä valitsemassa 12 opiskelijaa 1 200 hakijan joukosta. Millaisia ominaisuuksia opettaja pyrkijöistä etsii?

–  Uskallusta olla oma itsensä, annetuille tehtäville antautumista ja vahvaa läsnäoloa.

Björkmania itseään olivat aikoinaan valitsemassa Karit Heiskanen ja Väänänen.

– En ole ikinä heiltä kysynyt, mitä he minussa näkivät. Pääsykokeen jälkeen minulla oli tunne, että nyt meni putkeen.

Näyttelijät ovat ihailtuja ja karismaattisia julkkiksia, joiden tekemisiä seurataan tarkoin. Mikä on se magiikka, jolla näyttelijät ovat saaneet ihmiset pauloihinsa?

– Niin, sanopa se. Toivottavasti kyse on muuta kuin siitä, että ammatti on julkinen. Monet näyttelijät ovat ujoja ja vetäytyviä. Samoja piirteitä tunnistan itsessäni.

Björkmanin mukaan näyttelijän tärkein ominaisuus on kuuntelemisen taito. Kun näyttelijä alkaa ”juosta” tekstiä läpi havainnoimatta vastanäyttelijää, on pysähdyttävä hengittämään ja kuuntelemaan.

– Katsojat eivät välttämättä edes huomaa tuota tärkeää taukoa. Kykyä on vaikea oppia ja lähes mahdoton opettaa. Tauko luo merkityksen menneelle ja tulevalle.

Björkmanilla rytmitaju lienee sisäsyntyinen. Ensimmäisen kerran hän havahtui kykyihinsä Ilmajoen lukion näytelmässä.

– Äidinkielenopettajani kehaisi, etten teputa näyttämöllä. Osasin siis rytmittää puheen ja liikkeen.

Lukion jälkeen Björkman lähti armeijaan vailla selviä suunnitelmia tulevasta. Lahden kansanopistossa syttynyt palo teatteriin mullisti Björkmanin elämän täysin.

Taakse jäivät bänditouhut ja ystävät. Björkmanin ja Ilmajoen välille repesi railo.

– Koko horisontti avautui. Toisaalta ahdistuin, kun ymmärsin, etten ikinä pysty ja ehdi ottamaan haltuun kaikkea, mistä koin jääneeni paitsi.

Taiteenfilosofiasta luennoiva Björkman kertoo jännittävänsä kuulijoitaan. Erityisesti häntä kiehtoo taiteen, hiljaisuuden ja kokemuksellisuuden suhde.

– Olen ihmisten edessä omana itsenäni. Ajatukset ja päätelmät omat minun omiani, eikä turvana ole roolia ja teatterin kulissia.

Kuvataide-elämykset vaikuttavat Björkmaniin fyysisesti. Hän on pitänyt niin sanottua Stendahlin syndroomaa silkkana legendana siihen asti, kunnes purskahti itkuun Bruegelin Metsästäjät lumessa -maalauksen ääressä wieniläisessä museossa.

– Kuulin lintujen kirkunan ja metsästäjien puheen. Ulos astuessani ymmärsin, että kokemus oli hengellinen.

Taiteen äärellä ihmiset kykenevät ymmärtämään toisiaan, Björkman sanoo.

– Taideteos, joka kolahtaa sinuun, kolahtaa todennäköisesti moneen muuhunkin. Välillenne syntyy yhteys.

Björkman vetäytyy kerran vuodessa Lintulan luostariin. Ensimmäiset päivät ilman kännykkää ja vuorovaikutusta ovat vaikeimmat. Öisin ahdistus purkautuu painajaisina.

– Kun antaa tilaa hiljaisuudelle ja yksinäisyydelle, alitajunta työntää esiin tunteita, pelkoja ja ajatuksia, joita yritämme torjua.

Miten kahden pienen lapsen isä voi hiljentyä arjessa?

– Ei millään. Ortodoksikirkossa tavataan sanoa, että lasten ääni on pyhää, jota ei pidä paheksua. Yöt ovat omaa aikaani.

Hannu-Pekka Björkman

Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön ilmajokelaislähtöinen professori. Kausi päättyy 2018.

Suomi-palkinto vuonna 2010 ja Jussi-palkinto Jaakko-isän roolista tosipohjaisessa elokuvassa Eläville ja kuolleille. Elokuva kertoo poikansa autopalossa menettäneestä perheestä.

Rooleja mm. elokuvissa Kaappari, Kohta 18, Täällä Pohjantähden alla, Kuulustelu, Raja 1918, Gourmet Club sekä tv-sarjoissa Harvoin tarjolla ja Tahdon asia. Seuraava elokuva Arto Halosen Isänmaallinen mies, joka on komedia Lahden dopingskandaalista.

Kirjoittanut esseeteokset Valkoista valoa ja Kadonneet askeleet. Naimisissa näyttelijä Minna Haapkylän kanssa, kaksi poikaa.

Ilmajoki?: – Lapsuus.

Aku Hirviniemi?: – Hauska mies

Murresana?: – Maharotoonta.

Kohtaus?: – Dostojevskin Idiootti.

Älypuhelin?: – Lumia, sain just sellaisen koulusta. En osaa käyttää.

The Voice of Finland?: – Julkisuus.

Facebook?: – En kuulu. Se on tietoinen valinta, koska olisin siellä jatkuvasti.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat