Paikalliset

Muuttovoittoisa Seinäjoki ei ole antanut turhia lupauksia uusille asukkaille

Tuomas Rauhala

Vetovoimastaan varmana Seinäjoki heittää verkkojaan yhä laajemmalle.

Kaupunki houkuttelee aktiivisesti paluumuuttajia Suomen muista suurista kasvukeskuksista sekä näiden juurekkaiden lisäksi täysin uusia asukkaita markkinoimalla muun muassa työ- ja yrityselämän mahdollisuuksia.

Valakarien perhe kuuluu näihin työperäisiin muuttajiin. Seinäjoen Jalkapallokerhon valmentajana syksyllä aloittanut Simo Valakari sai tammikuussa mukaansa koko perheen, ja asettuminen Seinäjoelle alkoi.

Ihmiset ovat olleet todella lämpimiä ja ystävällisiä.”
Valakareille isän pelaaja- ja valmentajauran mukana muuttaminen on ollut tuttua. Helsingin lisäksi perhe on asunut Skotlannissa, Englannissa sekä Yhdysvalloissa miljoonakaupunki Dallasissa. Dallasissa ja Helsingissä perhe ehti asua pisimpään, ja näistä pois muuttamiseen on liittynyt myös eniten tunteita.

Mutta huonosti ei Seinäjoki ole Valakareja ottanut vastaan.

– Seinäjoki on pieni mutta kasvava kaupunki, jossa tuntuu olevan aika paljon meneillään. Palveluita, liikkeitä, ravintoloita ja harrastusmahdollisuuksia on hyvin, ja välimatkat lyhyitä. Ihmiset ovat olleet todella lämpimiä ja ystävällisiä, Simo ja Inkeri Valakari kertovat.

Pojat Paavo, Onni ja Toivo kertovat samoin kokeneensa lämpimän vastaanoton. Koulusta ja jalkapalloharrastuksen parista on löytynyt paljon uusia kavereita, ja myös vanhat kaverit Helsingistä ovat vierailleet lakeuksilla.

– Paavon kaverit ovat viihtyneet sen verran hyvin Seinäjoella, että ovat sanoneet haluavansa muuttaa tänne, Simo Valakari kertoo.

Vetovoimaa lukujen valossa

Seinäjoen vetovoiman kasvu on ollut 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla hurja. Seinäjoki sai muuttovoittoa 2 276 henkilöä vuosina 2005–2010

Hyvän perspektiivin Seinäjoen vetovoimasta antaa muuttovoiton suhteuttaminen suurten kaupunkien väkilukuun. Seinäjoen muuttovoitto vastaisi samassa ajassa Helsingin 22 000 henkilön muuttovoittoa, Tampereen 8 000 henkilön tai Oulun 5 600 henkilön muuttovoittoa.

2010-luvulla tahti on jatkunut. Esimerkiksi vuonna 2011 muuttovoittoa oli 542 henkilöä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat