Paikalliset

Lesbopari polkaisee vauhtiin Seinäjoelta lippu hulmuten

Kerrotaan heti aluksi, että pyöräretki Seinäjoelta Pohjois-Norjan Nordkappiin oli Carita Harjun ja Hanna-Reetta Hietalan suunnitelmissa jo ennen sen tarkoitusta.

– Ollaan usein mietitty, että tehtäisiin reissu pyörillä ja talvella alettiin suunnitella tätä, Hietala kertoo.

Ajattelimme, että voisimme samalla tuoda tärkeälle asialle näkyvyyttä.”
Yli 1200 kilometrin ja puolentoista kuukauden mittaiseksi suunniteltu matka alkoi kevään myötä saada uudenlaista sisältöä, kun tasa-arvoista avioliittolakia ajava kansalaisaloite ja Tahdon 2013 -kampanja avattiin.

– Ajattelimme, että voisimme tuoda tärkeälle asialle vähän näkyvyyttä ja otimme yhteyttä Setaan. Siellä innostuttiin ideasta, Harju jatkaa.

Nyt naiset polkevat sateenkaarilippu hulmuten ja vievät kampanjan viestiä eteenpäin. He perustivat matkaa varten myös blogin, jolla on tarkoitus tiedottaa matkan etenemisestä ja kohtaamisista.

– Emme ole suunnitelleet pysähtymis- ja yöpaikkoja tai päiväreittejä, mutta blogin kautta on jo tullut pyyntöjä, että meidän pitäisi ilmoittaa etukäteen, koska saavumme paikkakunnalle, Hietala kertoo.

Viestinviejistä on siis sana jo kiirinyt, vaikka naiset eivät itse ole pitäneetkään asiasta meteliä.

Varusteet ovat jo valmiina kesäkuun neljäntenä tapahtuvaan starttiin. Vaikka matkan yösijoista, välietapeista tai oikeastaan mistään muustakaan reissulla tapahtuvasta ei naisilla ole tietoakaan, on tätä suunniteltu paljon huolellisemmin kuin pariskunnan muita retkiä.

He ovat muun muassa lähteneet tunnin varoitusajalla ajamaan viikon Lapin-lomalle ja seikkailleet autollaan pitkin Suomea päätyen Kittilästä Helsingin satamaan ja kolmen päivän pyrähdykselle Tallinnaan. Eräällä reissulla renkaan puhkeaminen pakotti naiset viettämään viileän yön autossa ennen kuin pulttien avaamiseen löytyi apua lähelle pysäköineen auton kuljettajasta.

Moni pari saattaisi olla eron partaalla eläessään noin hetkessä, mutta Hietalaa ja Harjua katsoessa tulee mieleen, että vakka on löytänyt kantensa.

– Spontaanit reissut sopivat meille hyvin, Hietala nauraa.

Äkkirysäyksellä nuoret naiset eivät toisiinsa ihastuneet vaan kesti parisen vuotta ennen kuin suhde lämpeni seurustelun tasolle. Ensimmäinen kohtaaminen yhteisen kaverin luona oli oikeastaan kaikkea muuta.

– Sä et tykännyt musta yhtään, Hietala nauraa katsoessaan kumppaniinsa.

Sä et tykännyt musta yhtään.”
– Noo, se oli ensivaikutelma, Harju puolustautuu lähes kolme vuotta myöhemmin.

Heillä ei ole ollut tarvetta salailla suhdettaan eikä sitä ole heidän kuullen kummasteltukaan. Seinäjokea he kehuvat suvaitsevaiseksi kaupungiksi.

Hietala kertoo kokeneensa, että naisten väliset suhteet eivät ylipäätään aiheuta niin paljon ihmettelyä ja tuomitsemista kuin miesten suhteet.

– Mulla on homomiehiä kavereina, ja heitä kyllä sorretaan paljon enemmän. En tiedä, miksi toisten homous on miehille niin paljon kovempi paikka, Hietala miettii.

Tahdon asialla

Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta ajaa homopareille tasa-arvoista oikeutta avioliittoon juridisena instituutiona rekisteröidyn parisuhteen ohella.

Aloite keräsi heti julkaisunsa jälkeen täyteen 50 000 allekirjoitusta, mikä vaaditaan että aloite pääsee eduskunnan käsittelyyn. Tällä hetkellä allekirjoituksia on yli 150 000 kappaletta. Nimiä kerätään syyskuun puoleen väliin saakka.

Seinäjokelaispari aikoo pyöräillä Nordkappiin ja myös osan matkaa takaisin päin. Matkaan on varattu aikaa kuutisen viikkoa.

Naisten matkablogi löytyy osoitteesta http://seinajoeltanordkappiin.omablogi.fi/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat