Paikalliset

Britti alkoi tehdä Suomesta omaa radio-ohjelmaa

Suomeen ihastunut puheradion ystävä haluaa tarjota kokemuksia uudesta kotimaastaan.

Mark Wiltshear on tehnyt myös englanninkielisiä äänityksiä muun muassa yrityksille.

Britti Mark Wiltshear rakastui Lontoossa suomalaiseen naiseen. Viimeisen parin vuoden aikana asuessaan perheensä kanssa Leena-vaimon kotiseudulla Seinäjoella, on Mark ihastunut myös Suomeen. Jopa siinä määrin, että aloitti oman, Suomesta kertovan radio-ohjelman tekemisen. Lähes pystymetsästä.

– Olen suuri puheradion ystävä ja kuuntelen paljon podcasteja, mutten ollut aiemmin tehnyt itse sellaista, Wiltshear kertoo.

Hän on julkaissut nyt kolme jaksoa podcasteina eli digitaalisina tallenteina Explore Finland Radio Show -nimen alla. Jaksot ovat kuunneltavissa ja ladattavissa muun muassa ohjelmalle tekemillään nettisivuilla ja iTunes-palvelussa. Neljäskin jakso on jo valmiina julkaistavaksi.

Sitä , miten idea oman radio-ohjelman toteuttamisesta syntyi, ei Wiltshearin mukaan ole helppoa kertoa yksiselitteisesti.

– Tässä yhdistyy moni asia. Yksi sysäyksistä oli, kun yhden kaverin kanssa tuli puheeksi Suomi ja turismi. Mielikuvat ovat aika tiukassa, ja turisteille tulee Suomesta helposti mieleen Lappi, mutta täällä on niin paljon muutakin. Olen oppinut ja löytänyt Suomesta erilaisia mielenkiintoisia juttuja, ja ajattelin, että ehkä nämä saattaisivat kiinnostaa muitakin, hän kertoo.

Radio-ohjelma kiinnosti Wiltshearia formaattina ja hän sai tuttaviltaan apua podcastien kanssa aloittamiseen. Yksi tekijä toimeen tarttumisessa oli jonkinlainen ”sisäisen yrittäjän” löytäminen. Suomeen muuttaessaan hän työskenteli elektroniikkayritys Puren myyntitehtävissä, mutta työt loppuivat, kun yritys keskittyi pohjoisamerikkalaisille markkinoille. Uusi ura vienninedistämisyhtiö Xportin yrittäjänä on sanojensa mukaan herättänyt miehen tarttumaan ideoihin rohkeasti ja kokeilemaan.

– Mutta tämä ohjelma on ihan harrastus. Ja sen täytyy pysyä mukavana itselle, että sitä jaksaa tehdä puolilta öin silmät ristissä, Wiltshear nauraa.

Explore Finlandin ensimmäisissä jaksoissa on käyty sienestämässä, hirvijahdissa ja puhuttu suomalaisesta jalkapallokannattamisesta. Seuraavaksi on tulossa jakso, jossa Wiltshear vieraili Vaasassa Ravintolapäivän aikaan ja jututti pop up -ravintoloitsijoita ja asiakkaita.

– Aiheiden valinnassa ei ole mitään tiettyä agendaa. Ne voivat olla mitä vaan, hän kertoo.

Wiltshearin mukaan hän on aluksi poiminut aiheita ja niistä kertovia ihmisiä lähi- ja tuttavapiiristään. Hän kuitenkin toivoo, että ihmiset vinkkaisivat hänelle mielenkiintoisia aiheita, ihmisiä ja harrastuksia. Hän ottaa mielellään palautetta ja apua vastaan ohjelmaa kehittääkseen.

– Ohjelma pyrkii kertomaan koko maasta, mutta jutunteon joutuu toistaiseksi rajaamaan Etelä-Pohjanmaan alueelle että sitä on mahdollista tehdä.

Nimensä mukaan ohjelma on tietyllä tavalla suunnattu tekijänsä kaltaisille. Eli Suomeen muuttaneille tai maassa vieraileville, jotka haluavat päästä kiinni suomalaisuuteen ja sen ilmiöihin.

Kuuntele ohjelmaa netissä

Tietoa ohjelmasta löytyy ja sen jaksoja voi kuunnella osoitteessa http://explorefinlandpodcast.com/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat