Puheenaihe

Pikavippivelkaisten joukossa uusi ryhmä – yllättääkö?

Pikavippien ottajilla on entistä suuremmat lainataakat kontollaan.

Tiina Örn

Pikavipeille säädetyn korkokaton vaikutus näkyy Takuu-Säätiössä, mutta ei suinkaan niin, kuten lainsäätäjät olivat toivoneet.

Yhä harvemmalla Velkalinja-neuvontapuhelimeen soittavalla ylivelkaantuneella on monista pikkuvipeistä syntynyt velkakierre. Velat ovat yhä suurempia.

Uutta on myös, että niin sanottujen limiittipikavippien ottajissa on maksuongelmiin ajatuneita yrittäjiä. Tilanne heijastelee Suomen surkeaa taloustilannetta, jossa moni yrittäjä on ahtaalla.

Pikavipeistä velkaantuneilla on nykyisin velkaa lähes puolet enemmän kuin pari vuotta sitten. Vuonna 2012 heidän velkansa olivat yhteensä keskimäärin 8 400 euroa. Vuonna 2014 se oli kasvanut jo 12 200 euroon.

Korkokatto tuli voimaan kesällä 2013.

Sen jälkeen pienten vippien lainaaminen ei ollut enää kannattavaa ja niitä myöntäneet luotonantajat siirtyivät tarjoamaan yli 2 000 euron limiittiluottoja.

Velalliselle limiittiluotto tarjoaa vaivattoman tavan saada jatkuvasti lisälainaa, kun luottoa ei tarvitse haalia monelta eri vippifirmalta.

Alun perin vaikkapa 200 euron lainatarpeessa oleva ihminen voi käyttää vähin erin koko 2 000 euron limiittinsä. Sen jälkeen hänellä ei ole enää joustoa yllättävien tilanteiden varalle ja hän joutuu korottamaan limiittiään tai hakemaan lisälainaa muualta.

– Velkaantuminen on siis edelleen helppoa, mutta nyt vain yhä suuremmilla vipeillä. Pikavippien ongelmana on ollut alusta asti se, että ne houkuttelivat taloudellisesti heikoimmilla ja vaikeissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä, sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar .

Tähän ei ole tullut parannusta, sillä nykyisten suurempien pikavippilainojen kanssa kamppailevat soittajat kertovat edelleen velkaantumisensa johtuneen useimmiten sairastelusta, sekavasta ja vaihtelevasta elämäntilanteesta sekä pienistä tuloista.

Elinkeinonharjoittajat turvautuvat toimintavaikeuksissaan usein limiittipikavippeihin.”

Takuu-Säätiön mukaan esimerkiksi elinkeinonharjoittajat turvautuvat toimintavaikeuksissaan usein limiittipikavippeihin.

Positiivista limiittiluotoissa on se, että velallisten velkaluettelot ovat nykyisin lyhempiä.

– Takuu-Säätiöstä lainatakausta hakevilla asiakkailla ei ole enää useita kymmeniä pikavippifirmoja velkojinaan. Velallisten perintäkustannukset ovat vähentyneet ja velkojen selvittäminen on helpompaa, sanoo takausjohtaja Minna Backman .

Lisää aiheesta: 

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja: Pikavippejä myönnetään henkilöille, joilla on merkintä luottotiedoissa17.10.2011 11.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat