Pohjalaiset hurjapäät tavoittelevat taivasta

Tero Kivimäki

90mice2 on miesten kerho, joka kokoaa lumilautailijat ja suksilaskijat yhteen.  

Kaikki kerhon 16 jäsentä ovat lähtöisin Etelä-Pohjanmaalta, mutta nykyisin porukka on levittäytynyt aina Helsingistä Rovaniemelle asti.

Yhdistävänä tekijänä jäsenillä on lasketteluharrastus.

 

Yhden otoksen kuvaamiseen voi mennä kolmisen tuntia.”

90mice2– lasketteluporukka on perustettu vuonna 2009.

 

– Idea tällaiseen kerhoon syntyi siitä, kun samassa porukassa ollaan lasketeltu. Ajateltiin, että voitaisiin kehittää toisiamme ja pitää hauskaa, kertoo Miko Ratavaara.

–  Erikoista porukassamme on se, että lumilautailijat ja suksilaskijat laskettelevat yhdessä.

Kerhon jäsenillä on keskimäärin kymmenen vuoden laskettelutausta. Osalle laskettelu on harrastus, osa kilpailee omine sponsoreineen.

Joillekin lasketteluharrastus on poikinut töitä, esimerkiksi opettajina hiihtokeskuksissa ja Suomen huippujen valmentajina.

Kerhon toimintaan kuuluu olennaisena osana lasketteluelokuvien tekeminen. Tuorein ja kolmas, pohjalaisteemalla höystetty elokuva sai ensi-iltansa joulukuussa.

Lyhyempiä klippejä he lataavat Facebook-sivustolleen ja blogiinsa pitkin vuotta, mutta pidemmän elokuvan tekeminen vaatii koko talven työtä.

 

Nuoret haluavat suorien laskujen sijaan tehdä temppuja.”

– Yhden otoksen kuvaamiseen voi mennä kolmisen tuntia, ja elokuvassa otoksesta näkyy vain kahden sekunnin pätkä, kertoo Mikko Jaakkola.

 

–  Elokuvat ovat tehty nollabudjetilla, joten pääasiassa ne ovat meitä itseämme varten. Saa muistella, mitä kaikkea edellisellä laskettelukaudella on tehty.

Toki niiden tarkoituksena on välittää hyvää fiilistä muillekin, Jaakkola sanoo.

– Elokuvien kuvaaminen pitää homman tuoreena. Kameran käydessä ylittää itsensä. Se on palkitsevaa muillekkin, kuin vaan laskijalle.

Kotikeskuksiinsa Joupiskaan ja Kiuaskallioon he ovat tyytyväisiä. Kun rinteet ovat lyhyempiä, tulee päivän aikana enemmän laskuja.

–  Kysyntää reileille ja hyppyreille olisi enemmänkin. Hiihtokeskukset eivät ole vielä täysin sisäistäneet, että nuoret haluavat suorien laskujen sijaan tehdä temppuja, Ratavaara tuumii.

–  Harmiteltavaa on myös lyhyt laskettelukausi, mutta lumettomina kausina skeitataan ja vesilautaillaan.

90mice2 ei tähtää kilpailuihin. Palkintoja tärkeämpää on yhdessä tekeminen, uudet ystävät ja hyvä meininki.

–  Laskettelu on meille elämäntapa. Yhdessä kaatuillaan ja opitaan.

toimitus