Paikalliset

Reima Kuisla paljasti salaisuutensa

Reima Kuisla kertoi Seinäjoen ammattikorkeakoulun luentosarjassa vinkkejään menestyvään yrittäjyyyteen.

Tuomas Rauhala

Vakuutustarkastajana työskennellyt nuori Reima Kuisla ei tietoisesti tavoitellut yrittäjän polkua elämäntyökseen. Raha miestä kyllä kiinnosti.

– Ei mulla ollut sellaista ajatusta yrittäjäksi ryhtymisestä eikä siihen ollut perhetaustaakaan. Mutta taloudelliset tavoitteet oli sillä lailla kovat hankkia omaa rahaa taloa, autoa ja muuta varten. Tiesin, että pelkällä säästämisellä ja palkkatyöllä se ei onnistu, Kuisla kertoo.

 

Kahdeksalla tunnilla päivässä saa ehkä sen talon ja auton ja elannon.”

Kyvykäs mies hyödynsi lahjojaan raviradoilla, joissa totovoitot toivat kaivattua ekstraa lompakkoon.

 

– Voittoja sijoitin asuntoihin, ostin auton ja taisin ostaa jonkun taulunkin, Kuisla muistelee sijoittajanuransa alkua.

Autoista, raviurheilusta ja työnteosta pitävä mies on ollut Seinäjoella suvereenin, mutta vähän mystisen liikemiehen maineessa.

Kuisla myöntää, että varakkuus luo tietynlaisia mielikuvia tuntemattomien silmissä, mutta todellisuudessa kyseessä on huoltoaseman pöydässä viihtyvä kansanmies.

– Olen sellainen, että sovellun joka joukkueeseen. Jos ollaan professoreiden seurassa niin olen sen mukaan, mutta en ole mikään pikkutakki ja valkoinen kauluspaita -mies. Olen tavallinen ja minua on helppo lähestyä. Viihdyn parhaiten duunareiden kanssa kahvilla juttelemassa.

Ympäri Suomea ja yhä enemmän pääkaupunkiseudulla työasioita hoitaneena Kuisla kertoo joskus miettineensä muuttoa Helsinkiin. Mutta kotikunta on silti vienyt voiton.

– En ole sillä lailla sidoksissa mihinkään paikkaan, mutta Seinäjoella on perhe ja lapset, ja täällä on aina ollut hyvä asua ja elää.

Maakunnan tulotilastojen kärkisijoilta vuodesta toiseen löytyvä Kuisla on kartuttanut omaisuuttaan muun muassa toimimalla välittäjänä yhteensä neljän viiden miljardin markan arvoisissa sähkölaitoskaupoissa 90-luvulla ja myymällä matkapuhelinliikkeiden ketjun 90-luvun lopussa silloiselle Radiolinjalle.

– Sen jälkeen muutin vähän suuntaa ja 14–15 vuotta olen toiminut asuntosijoittamisen parissa, kerrostalokauppoja vimeksi Helsingissä tehnyt sijoittaja kertoo.

Reima Kuislan yrittäjätarina ei ole ihan tavallinen palvelu- tai teollisuusyrittäjän tarina.

Yrittäjyyttä käsitelleen SeAMK Foorumin yleisölle hän kuitenkin löysi omista ominaisuuksistaan ja havainnoistaan paljon menestyville yrittäjille yhteisiä tekijöitä.

– Ahkeruus on yksi peruslähtökohta. Kahdeksalla tunnilla päivässä saa ehkä sen talon ja auton ja elannon, mutta jos tavoitteet ovat korkeammalla vaatii se myös pidempää päivää.

Kuisla nostaa esille myös rohkeuden, luotettavuuden, utelaisuuden ja delegoimisen taidon, mutta korostaa vielä enemmän tarkkuutta ja laskutaitoa.

– Päässälaskutaito on hyvä taito, jolla yrittäjä pärjää. Nuukuus ja tarkkuus pienistäkin asioista on tärkeää eli pitää osata pitää lompsaa. Tiedän monia hyviä yrittäjiä, joilla on ollut kaikki muut ominaisuudet, mutta jotka eivät ole osanneet pitää lompsaa eivätkä ole siksi pärjänneet.

Foorumille varattu aika loppuu, mutta Kuisla alkaa vasta lämmetä.

Tilaisuuden jälkeen kolme nuorta yrittäjää jäävät kuuntelemaan hänen mielipiteitään muun muassa suomalaisesta yrittäjyysilmastosta.

– Muuten edellytykset yrittäjyydelle ovat Suomessa hyvät, mutta suoraan sanottuna tämä Urpilaisen politiikka on vaarallista ja tuhoavaa. Politiikassa näkyy kateuden ilmapiiri. Pitäisi miettiä, miten hyvinvointia ja työpaikkoja luodaan.

– Työnantajille ja innovaattoireille pitäisi olla enemmän kannustimia eikä toisinpäin. Olen ensimmäistä kertaa huolestunut politiikasta, ne eivät ole edistäneet yrittäjyyttä mitenkään, sijoittaja pääsee vauhtiin.

Onko verotietojen julkaiseminen mielestäsi tarpeellista?

Ei
53% (72 ääntä)
Kyllä
47% (63 ääntä)
Ääniä yhteensä: 135

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat