Paikalliset

Kesäteatteri seilaa suomirockin kulta-ajassa

Juice Leskinen esiintyi julkisuudessa usein tupakka kädessään. Törnävällä Juice on esiintynyt Slam ja Grand Slam -yhtyeidensä kanssa 80- ja 90-lukujen alussa. Juicen roolin kesäteatterissa tekee J-P Leppäluoto.

Matias Helinko

Musiikkiteatteri Palatsin Seinäjoen kesäteatteri käsittelee kesän musikaaleissaan kaksi ikonista rock-teemaa. Kesäkuun alussa Törnävällä nähdään suomirock-musikaali Tuuliajolla. Loppukesästä teatteri tuo lavalle Rauli Badding Somerjoen elämästä kertovan musikaalin.

Juice Leskisen ideoima, Saimaan rantoja kiertänyt Tuuliajolla-risteily toteutettiin 1980-luvulla. Tuolloin kiertueella nähtiin muun muassa Eppu Normaali, Juice Leskinen Slam ja Hassisen Kone. Kesäteatterin versiossa lavalla nähdään yhtyeiden keulakuvat Juice Leskinen, Ismo Alanko , Martti Syrjä sekä Yö-yhtyeen Olli Lindholm .

Palatsi-teatterin version käsikirjoituksen lähteenä on käytetty muun muassa Kaurismäen veljesten Saimaa-ilmiö-dokumenttia sekä rocktoimittaja Juho Juntusen vuonna 1981 julkaistua gonzojournalistista raporttia samasta matkasta.

– Saimaa-ilmiö on katsottu. Meidän versio on kuitenkin fiktiivinen tarina, teatterinjohtaja ja ohjaaja Petri Lairikko kertoo.

Kesäteatteriversio kertoo tarinan paikallislehden toimittajan näkökulmasta. Urheiluun erikoistunut toimittaja Eino saa päätoimittajaltaan yllättävän määräyksen lähteä seuraamaan kesäistä Tuuliajolla-kiertuetta. Rock ja sen edustama arvomaailma ovat kuitenkin nuorelle miehelle vieraita.

Lairikon mukaan rock-musikaalin komedia syntyy sekä tästä toimittajan ulkopuolisuudesta että yhtyeiden välisestä vitsailusta.

– Einolle avautuu uusi maailma kiertueella. Renttu-rockin meininki ei kohtaa hänen perinteisiä arvojaan. Matkan aikana tapahtuu kuitenkin muutos, ja Eino avautuu uudella tavalla maailmalle. Pääosassa on nimenomaan Einon tarina.

Suomirock-ikonien rooleissa esiintyvät Palatsi-teatterin muusikkotaustaiset J-P Leppäluoto , Erik Valkama , Lauri Tuohimaa , Jussi Ojanen .

Toimittajan pääroolin tekee Lauri Ketonen .

Myöhemmin heinäkuussa, Törnävänsaaren festivaalitauon jälkeen, ensi-iltansa saa niin ikään suomalaiseen rockperinteeseen nojaava musikaali. Rauli Badding Somerjoen taiteeseen ja elämään perustuva Badding-musikaali Paratiisi kertoo ainutlaatuisen taitelijan tarinan.

– Musiikin kautta avautuu herkän ja sisäänpäinkääntyneen taitelijan haavemaailma, Lairikko kuvailee.

– Törnävä on myös erityinen paikka tehdä Badding-musikaalia, sillä miehen viimeinen keikka oli vuonna 1986 Sorsanpesällä.

Myös Baddingin tarinassa sivuutetaan suomalaista rockhistoriaa. Mukaan on kirjoitettu muun muassa Agents ja Topi Sorsakoski , Love Records -levy-yhtiöstä tuttu Atte Blom sekä Hymyn kohua herättäneistä artikkeleista tunnettu toimittaja Veikko Ennala .

Baddingin roolin tekee Uniklubi-yhtyeestä tuttu Jussi Selo .

Palatsi-teatterin kotikaupungissa Tampereella on eletty viime vuodet todellista suomirock-nostalgiaa. Tampereen työväen teatteri musikaali Vuonna -85 oli suuri menestys. Manserockista kertova musikaali keräsi lähes 300 000 katsojaa.

Palatsi-teatteri noudattaa nyt samaa reseptiä.

– Rock-musikaaleja on todella hauska tehdä, yleisö haluaa niitä nähdä, ja rock sopii erittäin hyvin myös Törnävälle, Lairikko summaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat