Paikalliset

Innostu Seinäjoesta: ”Elämys löytyy salista”

Reijo Ahon mielestä parhaimpia elokuvia ovat Ben-Hur (1959), Tosi valheita (True Lies, 1994) sekä uusimmista Spy – vakoojan asussa (2015).

Timo Aalto

Hyvän elokuvan tunnistaa siitä, että uppoudut täysin sen tunnelmaan, kuviin ja ääniin. Välillä tunnet olevasi itsekin mukana jossakin roolissa.

– Elokuvainnostus iski minuun jo viisivuotiaana. Rupesin roikkumaan Kalevan teatterissa 1950-luvulla tehden milloin mitäkin. Eniten minua siis kiinnostivat elokuvat ja punttisali, joka sijaitsi nykyisen Marilynin kellarissa. Äitini mielestä minusta piti tulla pappi, kävinhän ahkerasti seurakunnan poikakerhossakin, mutta tämä syntisempi innostus vei voiton, muistelee seinäjokelaissyntyinen, Hämeenlinnassa asuva Reijo Aho hymyssä suin.

Tämä syntisempi innostus vei voiton.”

Nuori mies ehti tehdä alle kaksikymppisenä monenlaista. Kirvesmieskoulun ja parturi-kampaajakoulun jälkeen tiet olisivat olleet auki vaikka ulkomaille, mutta elokuvat veivät voiton. Elokuvateatteri Kalevassa, joka sijaitsi nykyisen Epstorin paikalla, Reijo sai tehdä monenlaista elokuvateatterin pyörittämiseen liittyvää, myös elokuvakoneen hoitajan hommia. Mikä olikin tärkeää, koska vasta sitten, kun takana oli 500 tuntia elokuvien näyttämistä, oli pääsy elokuvakoneen hoitajan kolmiviikkoiselle kurssille Helsinkiin. Reijo suoritti kurssin 16-vuotiaana.

– Elokuvateatterit olivat 1950- ja 1960-luvuilla suosittuja paikkoja. Sekä Kalevaan että nykyisen Torikeskuksen paikalla olleeseen Kinoon piti usein varata liput, jotta elokuviin pääsi.

Oman elokuvatoiminnan Reijo Aho aloitti tammikuussa 1968. Hän olisi joutunut samaan aikaan armeijaan, mutta anoi vuoden lykkäystä, jonka saikin.

– Noudin itse rautatieasemalta fillarilla noin 30 kiloa painaneita filmilaatikoita, joskus myös kannoin ne sinne takaisin. Jo alusta asti elokuvateatteriyrittäjyys perustui siihen, että itse teki kaikkea mahdollista.

Seinäjoella halutaan toimintaa

Nykyisellä paikallaan Bio Marilyn on toiminut vuodesta 1976 alkaen. Yritys on ehtinyt kokemaan vuosikymmenten aikana tekniikan kehittyessä monia mullistuksia, mutta elokuvateatterin perimmäinen tarkoitus on pitänyt pintansa.

– Olen alusta asti ajatellut, että kun asiakkaat tulevat salista pois, heidän on pitänyt kokea jotakin. Minä olen tyytyväinen, kun elokuvissa käyneet ovat tyytyväisiä.

Bio Marilynin toimintaa Seinäjoella pyörittävä Reijo tytär Anu Itäniemi toteaa elokuvien olevan monille terapiaa. Lisäksi 3D-tekniikalla toteutetut elokuvat, esimerkiksi piirroselokuvat, ovat hänen mukaansa todella hienoja ja elämyksiä jo sinällään. Elokuvateatteri-innostus on siirtynyt perheessä sukupolvelta toiselle, nyt remmissä ovat mukana myös Anun tyttäret Anetta ja Beata .

Reijo Ahon perustama Bio Marilyn toimii Seinäjoen lisäksi myös Lapualla ja Hämeenlinnassa. Seinäjoella suosituimpia ovat toimintaelokuvat, kun taas esimerkiksi Hämeenlinnassa vetää myös ns. taiteellisempi tarjonta.

Reijo Ahon mielestä parhaimpia elokuvia ovat Ben-Hur (1959), Tosi valheita (True Lies, 1994) sekä uusimmista Spy – vakoojan asussa (2015). Hänen innostuksensa elokuviin siis jatkuu edelleen, vaikka vuosia alalla on kertynyt jo yli 50.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat