Paikalliset

Kauppatorin Rajat kiinni! -mielenosoitus on osa yhteiseurooppalaista Pegida-liikettä

KAUPUNKI Seinäjoen Kauppatorilla osoitetaan viikonloppuna mieltä. Samanaikaisesti tapahtumansa järjestävät Rajat kiinni! -liike sekä vastamielenosoittajista koostuva Ei rasismia minun nimissäni -ryhmä.

Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan Juha Mäenpää lupaa tuoda vastamielenosoittajien poliittisille "keppihevosille" kiinnityspuomi, heiniä ja vettä. Vaikka Mäenpää kuittailee huumorilla vastamielenosoittajille, tarkoitus ei hänen mukaansa ole provosoida. Eivätkä vastamielenosoittajat ole provosoitumassa.

Matias Helinko

Yhteiseurooppalainen patrioottien rintama kokoaa rivinsä ensi viikonloppuna. Nationalistiset ja äärinationalistiset ryhmät osoittavat mieltään samanaikaisesti ympäri Eurooppaa. Kansallisesti järjestäytynyt patrioottien Pegida-liike toimii määritelmänsä mukaan Euroopan puolesta, monikulttuurisuutta, poliittista islamia ja ”islamisaatiota” vastaan.

Seinäjoella mielenosoittajat kokoontuvat viikonloppuna Kauppatorille. Rajat kiinni! -tapahtuman taustalla ovat yhdistykset kuten Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piiri, Finnish Defence League ja Itsenäinen Suomi sekä Etelä-Pohjanmaalla toimiva 105th Guardians -kadunturvajoukko, jonka toiminta on organisoitu Facebook-ryhmässä. Viimeksi mainittu on tehnyt julkisuudessa pesäeroa katupartiointia muualla Suomessa harjoittaviin Soldiers of Odin -ryhmiin.

– Mielenosoitus on ainoa tapahtuma Suomessa, joka kuuluu osaksi Pegidan järjestämää 16 eri maata kattavaa Fortress Europe -suurmielenosoitusta, tapahtuman tiedottaja, Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piirin Juha Mäenpää avaa taustoja.

Järjestäjät odottavat Seinäjoelle ennen näkemätöntä tapahtumaa, sillä kaupungissa ei ole poliittisten mielenosoitusten perinnettä.

– Alkuun olin sitä mieltä, että Seinäjoella ei edes kannata järjestää mielenosoitusta. Koko ajan tuli kuitenkin enemmän viestiä, että tehkää nyt jotain, Mäenpää kertoo.

– Nyt jopa hirvittää se, kuinka suuri määrä ihmisiä mielenosoitukseen on lopulta tulossa. Tapahtuma nimittäin kiinnostaa jopa enemmän oman maakunnan ulkopuolella.

Rajat kiinni! -liikkeen yksi näkyvimmästä hahmoista, Susanna Kaukinen, kertoo Ylen haastattelussa liikkeen edustavan ulkoparlamentaarista painostamista, jonka näkemykset edustavat ”kansan syviä rivejä”.

Vastaavalla tavalla Pegida-liike on Saksassa ilmoittanut edustavansa kansaa.

– Edustamme kansan yleistä mielipidettä. Me uskalletaan sanoa se, mitä suuri hiljainen yleisö ajattelee, Kaukinen toteaa Ylen haastattelussa.

Kaukisen sanomisiin Mäenpää ei ota kantaa.

– Kaukisella ei ole virallista asemaa liikkeessä, valtaosa liikkeen tukijoista ei tunnusta häntä puolestapuhujakseen, emmekä tee Etelä-Pohjanmaalla yhteistyötä hänen kanssaan.

”Kansan syvien rivien” puolesta Mäenpää uskaltaa puhua. Tässä hän ei näe ongelmaa.

– Uskon, että 90 prosenttia ihmisistä on kanssamme samaa mieltä.

Kuvaavaa Mäenpään mukaan on se, että suuri joukko ihmisiä vaikenee mielipiteestään julkisen paineen takia.

– Yritimme etsiä mahdollisimman laajasti henkilöitä puhujiksi tapahtumaan. Useat kieltäytyivät siitä syystä, että he eivät voi asemansa tai ammattinsa vuoksi osallistua.

Pegida-liikkeen kansallisten mielenosoitusten järjestäjät ovat allekirjoittaneet niin sanotun Prahan julistuksen, jossa ensisijaisesti sitoudutaan taistelemaan Euroopan puolesta ”islamisaatiota” vastaan. Mielenosoituksen järjestäjien mukaan ”ääri-islamistit levittäytyvät ympäri sivistysvaltioita”.

Mielenosoituksen muina teemoina mainitut seksuaalisen häirinnän ja maahanmuuton taloudelliset kysymykset ovat kuitenkin käsitteellisesti erillisiä islamista. Tästä huolimatta Mäenpään mukaan näitä kysymyksiä ei käytetä muiden poliittisten tavoitteiden ajamiseksi.

– Tavoitteemme on nostaa ongelmat esiin, ja valtaosa ihmisistä näkee maahanmuuton ongelmana. Pääasiassa ongelmat nivoutuvat juuri turvapaikkakysymysten ympärille.

Tiistaihin mennessä Kauppatorin puhujiksi oli tulonsa varmistunut Suomen Sisun Tuukka Kuru, Juha Mäenpää ja Noora Budde sekä Finnish Defence Leaguen Jukka Ketonen.

Kansainvälisen kytköksen tapahtumaan tuo Viron konservatiivisen kansanpuolueen Jaak Madison. Tapahtumaan on osallistumisensa ovat varmistaneet myös viitasaarelainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen.

Mielenilmaukset Seinäjoen Kauppatorilla lauantaina 6. helmikuuta kello 13.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat