Jake Nyman ujuttaa juontoihin tietoa

Nurmolaissyntyisen Ylen musiikkitoimittajan Jake Nymanin työpöydällä on useita kasoja cd-levyjä. Kotona Helsingissä tärkeät tavarat, kuten suosikkisarjakuvat Tintti ja Mämmilä, ovat vimpan päälle arkistoituna.

Nyman, 59, on ollut Ylellä töissä 1970-luvulta lähtien.

Hänen äänensä on tullut kuulijoille tutuksi lukuisista ohjelmista, kuten Onnenpäivästä, Rockradiosta, Nuorten sävellahjasta ja Kadonneen levyn metsästyksestä.

Tarinankertoja

Nyman harmittelee, että Sadan vuoden sykkeen vajaan tunnin mittaisissa jaksoissa ehti soittaa niin vähän musiikkia valtavasti tuottaneilta artisteilta, kuten Elvis Presleyltä.

– Elviksen 700 biisistä mahtui mukaan vain 15.

Sekin pännii, ettei ohjelmiin saanut sujautettua kaikkia kivoja anekdootteja jaksojen päähenkilöistä.

Moni pitää Nymanin tavasta tehdä ohjelmia. Hän pystyy ujuttamaan kolmeminuuttisen kappaleen lyhyeen esittelyyn tietoa, mutta myös tarinaa.

– Tykkään tarinoista ja olen ehkä tekstilähtöisempi kuin moni muu radiotoimittaja.

Dekkarifani

Joskus harvoin joku kappale voi Nymanin mielestä olla kuin pienoisnovelli tai elokuvan synopsis, mutta hän ei pidä siitä, että sanoitus irrotetaan sävellyksestä.

– Laulu ei ole koskaan runo, mutta runon voi säveltää lauluksi.

Nyman heittää esimerkiksi Mika Waltarin Nuoruus-runon, josta Petri Pettersson teki hienon kappaleen.

Sen sijaan Be-bop-ba-lula she’s my baby, be-bop-ba-lula I don’t mean maybe, kuulostaa vaikkapa Buddy Hollyn laulamana hyvältä, mutta on runona kiusallisen lapsellinen.

Kymmenkunta musiikin tietokirjaa tehnyttä Nymania kiinnostaisi kirjoittaa jostain muustakin kuin musiikista. Dekkareita ahmivaa musiikkitoimittajaa kutkuttaa ajatus omasta rikostarinasta.

Hän on jo saanut teksti-ideoistaan rohkaisevaa ja asiantuntevaa palautetta lähipiiristä, sillä Nyman seurustelee kirjailija Sinikka Nopolan kanssa.

Omaelämäkerrallisen kirjan Väännä ja huuda Nyman julkaisi 1997.

Tietoimuri

Jake Nyman on imenyt itseensä valtavan määrän musiikkitietoutta. Pikkupoikana alkaneesta musiikkiharrastuksesta tuli ammatti, vaikka Nyman lähtikin ensin opiskeleman teollista muotoilua Ateneumiin.

– Musiikki on hyvä harrastus, jonka pilasin, Nyman nauraa.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat