Paikalliset

Onko pikkutyttöjen pukeutuminen liian rohkeaa?

Sävy sävyyn tyttärensä Saara Seppälän kanssa pukeutunut Heini Lahtinen tyrmää lasten muotihössötyksen. Pikkutyttöjen on saatava olla lapsia mahdollisimman pitkään.

Aller nosti muutama viikko sitten kohun, kun se ilmoitti tuovansa kevään aikana markkinoille 6–12-vuotiaille tytöille suunnatun Top Model -lehden.

Lehti yhdistettiin samannimiseen verkkolehteen, jossa käsitellään muun muassa laihdutusta, meikkausta ja muotia.

Vihastuneet äidit nousivat barrikadeille keskustelupalstoilla netissä. Talouselämän sivuilla nimimerkki ”Ai Top Model” toruu, että nuorilla tytöillä on jo nyt tarpeeksi ulkonäköpaineita.

– Seis pikkutyttöjen minäkuvan vääristämiselle! He tai heidän vanhempansa eivät taatusti kaipaa yhtään mediaa, joka lisäisi niitä.

Suomi24-keskustelupalstalla nuorten tyttöjen pukeutumista kauhisteleva vanhempi nainen kyselee, miksi nuoret tytöt pukeutuvat kuin ilotytöt.

– Nykymuoti on järkyttävää. Tyttöjen housut ovat niin alhaalla, että takapuoli melkein näkyy, paidat niin tiukkoja ja pieniä että rinnat suorastaan pursuavat ulos, nimimerkki huolestunut kirjoittaa.

– Millaiset vanhemmat antavat lastensa kulkea tuommoisessa vaatetuksessa yleisillä paikoilla, hän jatkaa.

Kasvatustieteen tohtori ja perhetutkimuksen dosentti Mirjam Kalland rauhoittelee vanhempia. Suomessa lapset puetaan Kallandin mukaan järkevästi.

– Pikkutytöt ihailevat vanhempia tyttöjä ja kurottavat aikuisuuteen. On luonnollista, että lapsi pyrkii eteenpäin. Tästä voi kuitenkin seurata konflikteja, joissa vanhempien on otettava rohkeasti ohjat käsiinsä, Kalland sanoo.

Vanhempien on säädeltävä lastensa kasvua ja aikuistumista.

– Kukaan vanhempi ei halua lapsestaan seksiobjektia. On tärkeää, ettei lapsi pukeutumisellaan herätä vääriä mielikuvia. Seksuaalisuuden herättäminen liian varhain on huolestuttavaa, Kalland jatkaa.

– On luonnollista, että jo 4-vuotias pikkutyttö sovittaa jalkaan äidin korkokenkiä ja haluaa olla prinsessa. Se on kuitenkin vain leikkiä.

Nuoret kiinnittävät Kallandin mielestä liikaa huomiota ulkonäköönsä, pojatkin.

– Jopa 10-vuotiaat pojat puhuvat jo laihduttamisesta. Jos lapsi puhuu ulkonäöstään ja laiduttamisesta, siihen on puututtava. Lasten on saatava olla lapsia ilman ulkonäköpaineita.

Kun esimurrosikäinen kiinnostuu meikeistä, on vanhemmalla silloinkin lupa olla jarruna. Varttuessaan nuori on kiitollinen hänelle asetetuista rajoista.

– Lapsi tarvitsee lämmön ja rakkauden lisäksi säännöt. Lapsi on helposti epävarma ja pelkää. Tyttö saattaa pohtia, pitääkö hänenkin meikata, kun muutkin tekevät niin.

Seinäjokelainen Heini Lahtinen puettaa 6-vuotiaan tyttärensä Saara Seppälän perinteisiin lastenvaatteisiin.

– Meillä ei käytetä napapaitoja tai mikrosortseja. Saara on kuitenkin tarkka vaatteistaan, sillä päiväkotiin ja eskariin ei kelpaa enää muumipaita.

Muoti ei Lahtisen mielestä kuulu tyttärensä ikäisille tytöille sen enempää kuin meikitkään.

– Joskus laitamme Saaralle huulikiiltoa, kun menemme juhliin. Siinä se. Meikkaamista sopii aloitella yläasteikäisenä.

Muoti ei ole myöskään Satu Järvisen mielestä pikkutyttöjä varten.

– Varhaismurkut ovat vielä lapsia, ja lasten on saatava olla lapsia. Ei ole soveliasta tuputtaa trendejä alle 10-vuotiaille. Meikkaaminenkin on hyvä aloittaa vasta 15-vuotiaana, Järvinen kiteyttää.

Top Model -lehti

Aller tuo kevään aikana Suomeen 6–12-vuotiaille suunnatun Top Model -lehden, jonka nimi on saanut monet raivostumaan.

Myös lehden sisältöä on etukäteen arvosteltu. Lehti yhdistettiin samannimiseen verkkosivustoon, jossa käsiteltiin mm. laihduttamista ja muotia. Allerin mukaan kyseessä ei ole muotilehti.

Perhekasvatuksen dosentti pitää Top Model -lehden kaavailtua ikähaarukkaa 6–12-vuotiaat liian leveänä, sillä kehitys on huima esikoululaisesta varhaismurrosikäiseksi.

Kouluissa asiallinen pukeutuminen voi kuulua käyttäytymissääntöihin siinä missä tervehtiminen.

Vanhemmille on tarjolla tukea esimerkiksi MLL:n nettisivuilla ja vanhempain puhelimessa.

Asiantuntija neuvoo vanhempia yhteistyöhön. Esimerkiksi luokkakokouksissa on hyvä keskustella lasten pukeutumisesta ja hakea tukea omille näkemyksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat