Paikalliset

Priimaa pukkasi tulemaan – Pruukinranta on valmis messuihin

ASUNTOMESSUT Portit avataan perjantaina. Tarjolla on puun ja luonnon ehdoilla rakennettu seinäjokelainen kylä.

Asuntomessut alkavat perjantaina Seinäjoella. Pruukinrannan alue on rakennettu Kyrkösjärven tekoaltaan kupeeseen.

Tuomas Rauhala

Kyrkösjärven rantamat ovat nyt entistä ehompi merkki pohjalaisesta tahdosta ja taidosta. Vuonna 1980 valmistuneen tekojärven itäpuolella Pruukinranta-nimen saanut asuntomessualue avautuu yleisölle perjantaina 8. heinäkuuta.

Hakuvaiheessa rakentajia viriteltiin näyttämään suunnitelmissaan, miten he huomioisivat modernissa rakentamisessa pohjalaisen käsityöperinteen, yrittäjähenkisyyden sekä Seinäjokea tunnetuksi tehneet tapahtumat Provinssin ja Tangomarkkinoiden johdolla.

Projektipäällikkö Kirsi Joensuun mukaan lopputulos onnistuu olemaan kaikkea tätä.

– Pohjalaiset kirvesmiestaidot ja puurakentaminen ovat hyvin esillä. Meillä on perinteistä hirsirakentamista, mutta uudenlaisessa mallissa. Sitten meillä on hyvin moderneja pohjalaistaloja hirrestä ja uutta CLT- eli massiivipuuelementtirakentamista, Joensuu kertoo.

Messuteemat näkyvät Joensuun mukaan alueella niin suurempina kokonaisuuksina kuin pieninä yksityiskohtinakin. Tulikivimylly on viiden modernin pohjalaistalon rengaskortteli. Alueen pohjoispuolella on Lakea Oy:n puukerrostalo Mäihä, joka on ensimmäinen PEFC-sertifioitu kohde Pohjoismaissa.

Kyrkösjärven rannalla maisemia voi katsella esteettömästi peilien avulla 13-metrisestä Periscope-näkötornista. Puisen tornin on suunnitellut Finlandia-palkittu Office for Peripheral Architecture – OOPEAA -arkkitehtitoimiston pääsuunnittelija Anssi Lassila, joka on myös suunnitellut Seinäjoen Pruukinrannan asuntomessualueen kaavaluonnostelman.

Paikallinen kulttuuri ja tapahtumat näkyvät viljalti talojen yksityiskohdissa ja sisustuksissa. Seinäjoen kaupunginteatterin lavastajat sisustivat asunnon Lainahöyhenissä-komediamusikaalin kabareediiva Zazalle. On tangon taikaa ja esimerkiksi huone Provinssi-muistoista Siikalan perheen kodissa.

– Isännän kymmenen Provinssia palvelleet Converse-kengät päätyivät lampuksi, Kirsi Joensuu nauraa.

Paikallisten tekijöiden musiikki ja taide värittävät katukuvaa niin messujen aikaan kuin niiden jälkeenkin.

Luonnon huomioiminen on Joensuun mukaan ollut kantava ajatus koko alueen suunnittelussa. Alue katuineen mukailee luonnon omia muotoja. Talot haluttiin samalle tasolle katualueiden kanssa, joten niiden perustuskorkeudet laskettiin huolellisesti ennen rakentamisen aloittamista.

Tonteille ja alueelle on jätetty luonnontilaista metsää. Luonnonmukaista ilmettä Pruukinrantaan on tuotu puistoihin takaisin kuusamolaisella kuntalla eli metsänpohjalla.

Lähiliikunta on nostettu arvoonsa muun muassa rakennetuilla ulkoliikuntapaikoilla, uimarannalla, lenkkipoluilla ja valaistulla hiihtoladulla.

Pohjalaiseen puheenparteen kuuluu trossaaminen eli hyväntahtoinen rinnanröyhistely. Joensuu tekee sen hillitysti ja luottaa mieluummin työn jäljen puhuvan puolestaan.

– Laadusta ja työn jäljestä olemme saaneet hyvää palautetta. Pohjalaisuus ja yhteisöllisyys on saatu näkymään täällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat