Paikalliset

Manne-tv oli sananvapauden soturi KHO:n äänin 4–1

Yksi keppi. Santeri Ahlgrenin jalkavaivat ovat jo paranemaan päin. Nyt käytössä on enää yksi keppi.

Leena Joensuu

Ylen kesällä 2007 esittämää Manne-tv- tai Romano-tv-sarjaa on käsitelty eri oikeus-istuimissa hyvä tovi.

Ensin ohjelman syrjivyyttä pohdittiin syrjintälautakunnassa, sitten hallinto-oikeudessa ja viimein korkeimmassa hallinto-oikeudessa, josta tipahti ohjelmasarjalle hyväksyvä päätös eilen keskiviikkona.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan ohjelmasarjan ”ei voida katsoa tarkoituksellisesti loukanneen romaniväestöä siten, että ohjelmasarjan esittämisellä olisi luotu yhdenvertaisuuslain 6 pykälän 2 momentin 3 kohdassa tarkoitettu uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri.”

Perusteluissaan KHO totesi muun muassa että ”humoristiseksi tarkoitettu, satiirisia elementtejä sisältävä ohjelmasarja nauttii taiteellisen ilmaisun muotona perustuslaissa sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksessa turvattua sananvapauden suojaa.”

KHO:n päätös syntyi äänin 4–1.

Päätöksestä sarjan tuusulalainen käsikirjoittaja, ohjaaja, tuottaja ja toinen päänäyttelijä Santeri A eli Jukka Ahlgren on hyvillään.

18-sivuinen oikeuskäsittelyä eri vaiheissa kuvaava päätös kädessään Santeri hämmästelee, miten montaa tuomaria hän on työllistänyt.

– Ja päälle vielä asiantuntijat, Ahlgren lukee papereista vaikkakin nämä 18 rasismiin perehtynyttä tutkijaa asettuivat valittajien kannalle.

Santeri Ahlgren sanoo kunnioittavansa myös päätökseen eriävän mielipiteen jättäneen Riitta-Maija Jouttimäen kantaa.

– Ohjelmasarja jakoi hyvin mielipiteitä ja on hienoa, että edelleen Suomesta löytyy ihmisiä, jotka eivät pidä siitä, että mustalaisia haukutaan. Sitä paitsi olen hyvilläni siitäkin, että romanit lähtivät yhdessä ajamaan valitusta.

Ohjelmasarjan punaisena lankana olivat hänestä kuitenkin ennakkoluulot.

– Mä käsittelin sarjassa ihan kaikkea: juuri sitä, mitä te valkolaiset mustalaisista ajattelette ja mitä me mustalaiset teistä valkolaisista ajattelemme. Yritin myös pysyä hyvän maun rajoissa, kertoo Ahlgren.

– Ohjelma herätti hyvin keskustelua ja sitä pitääkin käydä, sillä romanien tasa-arvo ei ole Suomessa sillä tasolla, jolla sen pitäisi olla. Me olemme edelleen alhaisempaa sakkia kuin valtaväestö.

Ahlgren sanoo, että ventovieras valkolainen kutsutaan yhäkin helpommin porstuasta sisälle kuin ventovieras mustalainen.

– Tiedän tämän jo omalta kohdaltani. Olen joutunut taistelemaan kovemmin kuin muut tässä kylässä päästäkseni pohjamudasta pintavesiin.

– Silti pitää olla kiitollinen niille valtaväestön edustajille, jotka ovat minuun luottaneet, kertoo Ahlgren, jonka sosiaalinen nousu ravintoloitsijaksi ja kunnanvaltuutetuksi on ollut pitkä ja raskas.

Santeri Ahlgren toivookin, että romanien asemasta puhutaan enemmän. Nyt on puutteita niin yleistiedossa kuin romanien tapakulttuurin tuntemuksessa.

Sitäkään eivät kaikki tiedä, että romaneja on Suomessa ollut jo 500 vuoden ajan. He ovat myös taistelleet talvi- ja jatkosodissa kotimaansa puolesta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat