Paikalliset

Juhlavuoden päälentonäytös on tulossa Rengonharjulle

TAPAHTUMAT Joensuun Ilmailukerho vetäytyi järjestämisestä taloudellisen riskin vuoksi. Seinäjoki International Air Show’ssa nähtäneen Hornetien seuraajaehdokkaita.

Rengonharjusta tulee oiva näyteikkuna valmistajille, jotka kilpailevat ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraajien toimittamisesta.

Ilmavoimat

Kesäkuussa Rengonharjun lentokentällä järjestettävä Seinäjoki International Air Show on saamassa Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen statuksen.

Suomi 100 -juhlavuoden päälentonäytöstä haki keväällä kaksi ilmailukerhoa ja kaksi kaupallista toimijaa. Ilmailuliitto myönsi näytöksen Joensuun Ilmailukerholle, mutta tämä vetäytyi myöhemmin tapahtuman järjestämisestä.

Toinen ei-kaupallisista hakijoista oli Etelä-Pohjanmaan Ilmailukerho. Liiton toiminnanjohtaja Timo Latikan mukaan päälentonäytös on päätetty siirtää eteläpohjalaisten järjestettäväksi, mutta sopimuksia ei ole vielä allekirjoitettu.

Joensuun Ilmailukerhon puheenjohtaja Juha Jormanainen kertoo, että he harkitsivat asiaa pitkään, mutta päättivät luopua tapahtuman järjestämisestä. Ilmailuharrastajien huolena painoivat kuopiolaisten kokemukset viime kesältä, jolloin päälentonäytös järjestettiin Rissalan lentokentällä.

Jormanaisen mukaan Kuopiossa oli yleisöä liian vähän, vaikka tapahtumaa markkinoitiin hyvin ja kyseessä on kuitenkin laivastokaupunki. Jos väkeä ei saataisi Joensuussakaan liikkeelle, tietäisi se kovaa iskua harrastajapohjaiselle yhdistykselle.

– Tapahtuma voisi hyvin onnistuakin, mutta nähtiin siinä kuitenkin iso taloudellinen riski. Ei haluttu tehdä niin, että jos yleisöä ei saadakaan riittävästi, palaa koko kerhon toiminta tuhkaksi, Jormanainen kertoo.

He olivat laskeneet, että noin 7 000 kävijällä tapahtuma pääsisi nollatulokseen. Tavoitteeksi he alunperin asettivat 10 000 kävijää. Jormanaisen tietojen mukaan Kuopion yleisömäärä olisi ollut reilusti alle tuon seitsemän tuhannen.

Seinäjoki International Air Show jatkaa kahtena kesänä koko perheen Ilmailupäivä -nimellä järjestettyjen tapahtumien sarjaa, mutta astetta kunnianhimoisemmin.

– Totta, nyt mennään dekadia suuremmalla, Etelä-Pohjanmaan Ilmailukerho puheenjohtaja Petri Lepistö vahvistaa.

Ilmailupäivän tapahtumissa ei ole ollut lentonäytöksiä, mutta Lepistön mukaan tänä kesänä tavoitteena on Suomen suurin sellainen. Samalla Rengonharjusta tulee oiva näyteikkuna hävittäjävalmistajille, jotka kilpailevat siitä, kuka toimittaa Suomen Hornet-hävittäjien seuraajat ensi vuosikymmenellä.

Kilpailussa ovat mukana Rafale-hävittäjää valmistava ranskalainen Dassault, Gripen E -hävittäjää valmistava ruotsalainen Saab sekä Eurofighter Typhoonin valmistaja BAE Systems Isosta-Britanniasta. Yhdysvalloista ovat mukana F/A 18 Super Hornet -lentokoneen valmistaja Boeing ja F-35-hävittäjän valmistaja Lockheed Martin.

Lobbaus- ja myyntityötä valmistajat ovat tehneet jo pitkään, muun muassa juuri edellisissä päälentonäytöksissä Kuopiossa ja vuonna 2015 Turussa.

– Tämä tapahtuma varmasti kiinnostaa kaikkia valmistajia, Lepistö uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat