Puheenaihe

Suomalaiset koiraharrastajat voivat nostaa itselleen hattua

Pohjoismaiden tottelevaisin koira eli bordercollie Saunajaakon Alfa Romeo "Hurja" ohjaajansa Carita Kuparisen kanssa sekä maailman toiseksi kaunein koira, amerikancockerspanieli Very Vigie Huluberlulu "Morgan" esittäjänään Sanna Vartiainen.

Maarit Karhu-Teiskonen, Boris Glukharev

Koiraharrastuksessa riitti kuluvana vuonnakin mitalijuhlia. Suomalainen koira palkittiin monessa mittelössä Pohjoismaiden, Euroopan ja jopa maailman parhaana.

Tottelevaiset huippukoirat

Suomi sai mainetta ja kunniaa tottelevaisten koirien kotimaana. Suomi putsasi palkintopöydän tottelevaisuuskokeen maailmanmestaruuskisoissa kesä-heinäkuun vaihteessa Venäjällä. Suomi pokkasi kolmoisvoiton yksilökisassa ja voitti myös joukkuekilpailun.

Kaikki yksilökisan kolme mitalisijaa menivät bordercollieille. Kultaa sai Tending Occult ohjaajanaan Oili Huotari. Toiseksi tulivat Hanna-Mari Ikonen ja Borderness Just Tosi. Pronssia saivat Carita Kuparinen ja Saunajaakon Alfa Romeo. Myös voittoisan joukkuekisan koirat olivat yhtä sileäkarvaista noutajaa lukuun ottamatta rodultaan bordercollieita.

Suomi oli ylivoimainen myös tottelevaisuuskokeen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa joulukuussa Vantaalla. Suomi voitti mestaruuden niin yksilö- kuin joukkuekisassa.

Agilityurheilussa tehtiin historiaa

Suomalaisjoukkue teki historiaa myös agilityn maailmanmestaruuskisoissa Espanjassa syyskuussa. Tuomisina oli suomalaisen agilityurheilun historian ensimmäinen maksien joukkueen MM-hopea.

Suomi sai mitalin Espanjasta myös yksilökilpailuista, kun Sanni Kariniemi ja shetlanninlammaskoira Goa voittivat pronssia mediluokassa.

Maailman toiseksi kaunein koira asuu Suomessa

Suomalaiskoirat toivat roppakaupalla titteleitä myös kesäkuisesta Maailman Voittaja -näyttelystä Moskovasta. Todellinen jymypotti oli suomalaiskolmikon Heidi Kankaan, Terhi Korhosen ja Sanna Vartiaisen omistaman amerikancockerspanieli Very Vigie Huluberlulun eli ”Morganin” kruunaaminen maailman toiseksi kauneimmaksi koiraksi.

Morganille menestyminen ei ollut uutta. Sillä on pitkä rivi titteleitä ja se oli kuluvana vuonna Suomessa voitokkain näyttelykoira kaikista roduista. Morgan tulee edustamaan Suomea maaliskuussa Birminghamissa Eukanuba World Challenge -kisassa, johon on kutsuttu voitokkaimmat koirat noin 50 maasta. Moskovassa Morganin esitti tottuneesti Sanna Vartiainen.

Jäljestämällä MM-mitali

Suomalaiskoirakot menestyivät myös Italiassa syyskuussa järjestetyissä pelastuskoirien maailmanmestaruuskilpailuissa. Jälkikokeesta tuli Suomeen MM-pronssi. Liia Rikkisen ja belgianpaimenkoira Blaze Cobran ansaitsema mitali on ensimmäinen jälkikokeesta Suomeen saatu pronssimitali.

Maailman nopeimmat pienet vinttikoirat

Kesäkuussa kaksi suomalaista italianvinttikoiraa, Tarumetsän Kipinöitä Tuuleen ja Art Dall’Arco, toivat kultaa vinttikoirien Euroopan maastomestaruuskilpailuista Slovakiasta. Italiaanojen menestymisen lisäksi suomalaiset vinttikoirat nappasivat kisoista muun muassa viisi hopeaa.

Ennen Slovakian kisoja, suomalainen italiaano otti kultaa myös Tampereella kesäkuussa järjestetyissä Pohjoismaiden ratamestaruuskisoissa. Kirkkaimman mitalin sai Tarumetsän Rakkauden Tähtipölyä. 

Suomalaiset italianvinttikoirat juoksivat maailman kärkeen myös ratajuoksun maailmanmestaruuskisoissa Ranskassa syyskuussa. Kurnous Balam Agab ja Kurnous Halldoran toivat Suomeen kaksoisvoiton. Maailmanmestaruuteen juoksi myös faaraokoira Bazinga A Song Of Ice And Fire.

Mitali irtosi myös haukkumalla

Suomen maajoukkue toi pronssia hirvikoirien hirvenhaukkuottelusta Pohjoismaiden mestaruuskisoista Ruotsista syyskuussa. Joukkueenjohtajana toimi Peter Mäkitaavola.

Valjakkourheilussa rohmuttiin mitaleja

Suomi on vuosi toisensa perään saavuttanut kansainvälistä menestystä myös valjakkourheilussa. Tänä vuonna mitaleja tuli muun muassa marraskuussa Englannissa järjestetyissä sulan maan EM-kisoissa. Suomalaiskisaajat toivat kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. 

Keväällä Norjassa järjestetyistä EM-kisoista suomalaiset valjakkourheilijat toivat kaksi kultaa, hopean ja neljä pronssia.

Jokainen koira on arvokas

Vaikka oma koira ei olisi saanut mitalia tai palkintosijaa, jokainen koiranomistaja on voittaja. Sen paljasti Kennelliiton maaliskuussa julkaisema tutkimus, jonka mukaan hyvä suhde koiraan lisää omistajan onnellisuutta.

Suomi 100 -juhlavuoden kynnyksellä voidaan iloita myös siitä, että Suomen kansalliskoiran eli suomenpystykorvan pentumäärä saatiin harrastajien ja järjestöjen työllä jälleen nousuun.

 

Juttua muokattu 4.1. Lisätty tietoa valjakkourheilumenestyksestä. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat