HS-gallup: Suomalaisilla edelleen vankka luotto poliisiin ja armeijaan – lehti oikaisee: usko EU:hun sittenkin kasvanut

Kuvituskuva.

ESM arkisto

Suomalaiset luottavat edelleen vankasti poliisiin, armeijaan ja kirkkoon, selviää Helsingin Sanomien gallupista. Lehden mukaan Suomessa poliittisiin instituutioihin luotetaan enemmän kuin EU:ssa keskimäärin. Samalla luottamus sekä lehdistöön että EU:hun on parantunut. Aiemmin Helsingin Sanomien uutisessa kerrottiin virheellisesti, että luottamus Euroopan unioniin olisi heikentynyt.

HS:n mukaan tutkimuksen kysymykset olivat samoja kuin vuonna 2005 tehdyssä kansainvälisessä suurtutkimuksessa World Values Surveyssa. Lehti tarkastelee tuolloin ja nyt saatujen vastausten eroja, vaikka ne eivät ole tieteellisesti vertailukelpoisia.

Vuonna 2005 EU:hun luotti erittäin tai melko paljon reilut 36 prosenttia, nyt vastaava luku on noussut 48 prosenttiin. Vastaavasti vuonna 2005 EU:hun "ei kovinkaan paljon" tai "ei lainkaan" luottavien määrä oli 65 prosenttia, kun se on nyt 48 prosenttia. Helsingin Sanomien mukaan nuoret luottavat Euroopan unioniin enemmän kuin varttuneet. Alueellisesti EU herättää luottamusta eniten pääkaupunkiseudulla.

Jopa 95 prosenttia suomalaisista luottaa poliisiin vähintään melko paljon. Helsingin Sanomat kuitenkin huomauttaa, että kysely tehtiin ennen Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion saamaa alioikeuden tuomiota.

Puolustusvoimat nauttii lähes yhtä vankkaa luottamusta poliisin kanssa: Yhdeksän suomalaista kymmenestä luottaa vähintään melko paljon Puolustusvoimiin. Melkein kaksi suomalaista kolmesta ilmoittaa luottavansa kirkkoihin.

Helsingin Sanomien mukaan poliisiin, Puolustusvoimiin ja kirkkoihin kohdistettu luottamus on vahvaa taustasta ja varallisuudesta riippumatta. Kaikki väestöryhmät luottavat niihin huomattavan paljon.

Tutkimuksen aineisto kerättiin loppuvuodesta 2016 ja siihen haastateltiin 1001 suomalaista. Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Kantar TNS (entinen TNS Gallup Oy) toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Lue Helsingin Sanomien koko juttu täältä: Suomalaiset luottavat yhä enemmän poliisiin, mutta luotto EU:hun romahti – ”Unionin toimintakyky on kyseenalaistunut”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä