Lännen Media: Lääkärit ilmoittavat poliisille yhä harvemmin henkilöistä, joille aseet eivät sovi

Kuvituskuva.

arkisto/Ari Peltonen

Lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden tekemien ampuma-aseilmoitusten määrä on laskenut vuosi toisensa jälkeen, kertoo Lännen Media. Viime vuonna lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt tekivät poliisille yhteensä 199 ampuma-aseilmoitusta. Lännen Median mukaan vuosina 2012 ja 2013 lääkärit tekivät vuosittain lähes tuhat ilmoitusta. Poliisi arvioi ilmoitettujen henkilöiden aseluvan perusteet uudelleen ja yleensä peruuttaa luvan, mikä merkitsee aseiden menettämistä.

Syitä ilmoitusten vähentymiselle ei tiedetä varmasti. Viime vuoden osalta asiaa selittää lainmuutos, jolla ilmoitusvelvollisuutta kevennettiin antamalla lääkäreille enemmän harkintavaltaa ilmoitusten tekemisessä.

Nykylain mukaan lääkärillä on velvollisuus ilmoittaa henkilöstä, joka on todettu esimerkiksi mielentilatutkimuksessa tai vaarallisuusarviossa vaaralliseksi toisille tai itselleen.

Ilmoitus on tehtävä myös sellaisesta itsemurhayrityksen vuoksi pakkohoitoon otetusta henkilöstä, jonka lääkäri katsoo olevan sopimaton pitämään hallussaan ampuma-aseita tai niiden osia.

Lääkäreillä ja muilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä on lisäksi oikeus ilmoittaa henkilöistä, joiden he katsovat muusta terveydentilaan tai käyttäytymiseen liittyvästä syystä olevan sopimattomia pitämään aseita hallussaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä