Vauvat pirauttelevat hätäpuheluita – tässä syy

Vanhoja kännyköitä ei tulisi antaa vauvoille tai lapsille leikkeihin. Kännykällä voi soittaa hätäpuhelun vaikka siinä ei olisi sim-korttia.

Päivi Tuovinen / arkisto

Hätäkeskuslaitoksen asiantuntija Susanna Sankala kertoo, että nuorimmat hätänumeroon soittajat ovat vauvaikäisiä.

– He ovat saaneet vanhemmiltaan vanhan kännykän leikkeihinsä ja painelevat, purevat ja syövät kännykkää, Sankala sanoo.

Painelevat ja purevat."

Vanha kännykkä, jossa on virrat päällä, soittaa aina hätänumeroon kun lapsi onnistuu painelemaan 112, vaikka siinä ei olisikaan sim-korttia.

Tällaisia vanhoja puhelimia ei tulisi antaa vauvoille tai lapsille leikkeihin.

Sankalan mukaan vauvoja vanhempi lapsi on hätänumeroon soittajana hätäkeskuspäivystäjän näkökulmasta usein helppo ja esimerkillinen hätäpuhelun soittaja.

– Lapset vastaavat kärsivällisesti hätäkeskuspäivystäjien kysymyksiin ja kuuntelevat ammattilaisten ohjeita paremmin kuin aikuiset, hän kertoo.

Lapset soittavat 112-hätänumeroon oikeissa hätätilanteissa, mutta myös silloin kun eivät voi hyvin.

Esimerkkeinä Sankala mainitsee lapsen puhelut, joiden aiheena ovat seuraavat: ikkunaverho palaa, roskis palaa, en saa isääni (tai muuta sukulaista) hereille, olen yksin, minulla on nälkä, vanhemmat ovat tapelleet eilisestä asti.

Vanhemmat ovat tapelleet eilisestä asti."

– Useimmiten kyse on ensihoidon tehtävistä. Esimerkiksi sokeritautia sairastava äiti on huonovointinen tai mennyt tajuttomaksi sairaudestaan johtuen. Myös aivoverenkiertohäiriöt (kansanomaisemmin aivohalvaukset) ovat nykyään yleisiä.

Jos lapsi soittaa hätäpuhelun, häneltä tiedustellaan ikää. Tämä tehdään sen vuoksi, että hätäkeskuspäivystäjä voi sovittaa kysymyksensä ja ohjeensa lapsen ikätason mukaisesti.

Lapsi ei aina tiedä osoitetta, josta soittaa, vaan saattaa kuvailla ympäristöään, esimerkiksi tyyliin: "Tuossa koulun/leikkipaikan vieressä".

Hätäkeskuslaitos kannustaa lataamaan 112Suomi-sovelluksen myös lasten puhelimiin ja opettamaan lasta käyttämään sovellusta.

Myös lapset soittavat turhia puheluita hätänumeroon.

– Ajoittain ala- tai yläkouluikäiset lapset soittavat ilkivaltaisia puheluita hätänumeroon, ja linjalta kuuluu vain naurua tai epäasiallista puhetta. Silloin hätäkeskuspäivystäjä sanoo lapselle, että hätäkeskukseen ei saa soittaa turhaan.

Jos asiaton soittelu jatkuu, hätäkeskuksesta soitetaan vanhemmille ja pyydetään keskustelemaan lapsen kanssa hätänumeron oikeasta käytöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä