Seinäjoen Sanomien uusi kolumnisti: "Kaupungin vuosien saatossa hankkima sivistys ja osaaminen on hieno tarina"

Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki on hyvillään Seinäjoen myönteisen kehityksen kierteestä. Sen vetureiksi hän nostaa yrittäjien ja asukkaiden aktiivisuuden.

Tuomas Rauhala

HENKILÖ Seinäjoki on kehittämisjohtaja Erkki Välimäelle samalla työ ja harrastus. Kehittyvän kaupungin ajurit ovat Seinäjoen Sanomien uudelle kolumnistille selvät.

Kaupungin elämän seuraaminen ja sen kehittäminen on kehittämisjohtaja Erkki Välimäelle yhtälailla työ- kuin vapaa-aikaakin. Hänen kanssaan töitä tehneet kuvailevat Välimäkeä sydämellään Seinäjoen hyväksi työskenteleväksi, minkä hän myöntää itsekin.

– Työ on kasvanut läheiseksi ja on kuin harrastus. Tämä on tavattoman mielenkiintoinen kaupunki, jossa tapahtuu koko ajan. Seurasin Seinäjoen asioita jo pitkään ennen kuin aloitin työt kaupungilla, ilmajokelaissyntyinen Välimäki kertoo.

Kaupungin kehittämisjohtajana hän on työskennellyt vuodesta 2001 lähtien. Tuota ennen hän toimi ammattikorkeakoulun ensimmäisenä kehityspäällikkönä kolme vuotta kesäyliopiston palvelusvuosien jälkeen.

Välimäki kertoo nauttineensa kaikkien työtehtäviensä tarjoamasta mahdollisuudesta pureutua kokonaisuuksiin strategisella ja analyyttisellä otteella, mikä on hänelle mieluista ja luontevaa.

Asioiden käsittelyssä häntä viehättää suuresti konteksti ja sen luoma mielenkiinto. Esimerkiksi pienet paikallisetkin tapahtumat voivat yhtäkkiä olla maailmanlaajuinen ilmiö. Mielelle rajattomat mahdollisuudet voivat olla hyvin kuormittavia, mutta Välimäki yrittää hallita maailmaa keskittymällä lähelle.

– Kun katsoo lähelle mutta laajasti, niin justiin pystyy pitämään sen kanssa. Loppujen lopuksi Seinäjoki kontekstoituu kaikkialle maailmaan.

Kirjoittaminen ja puhuminen ovat iso osa kehittämisjohtajan työtä. Muun muassa hänen kaupunkiblogiaan ja Twitter-tiliään seuraamalla piirtyy kuva huumorintajuisesta miehestä, joka on ajassa kiinni ja tietää, mistä kirjoittaa.

Paljastuukin, että luovuuden lisäksi kirjoitusten syntymistä avittaa järjestelmällinen taustatyö.

– Minulla on tällainen pieni dokumentointiharrastus, Välimäki aloittaa varovasti.

Hän on vuodesta 1995 lähtien dokumentoinut erilaista työhönsä liittyvää materiaalia kuten tilastoja, esityksiä, kirjoituksia ja puheita. Työt löytyvät myös paperitulosteina.

– Dokumentointi on tuottanut hyvä muistin tuen. Nautin siitä, että jää muistijälki tehtynä.

Sosiaalisessa mediassa Välimäen ulosanti on keskittynyt lyhytviestipalvelu Twitteriin.

– Se on tehokas väline ja muutamalla sanalla voi sanoa paljon. Facebookissa asiat karkailevat ja menevät helpommin henkilökohtaisuuksiin. Twitter ja blogit pysyvät paremmin asiassa. Mutta itselleni näitä lähinnä teen, Välimäki toteaa.

Seinäjoki on viime vuosina kasvanut ja kehittynyt voimakkaasti monella sektorilla. Tämä on huomattu myös valtakunnallisesti.

Välimäki vastaa tähän liittyviin kysymyksiin usein. Hänelle itselleen kaupungin menestyksen ajurit ovat jo pitkään olleet selviä.

– Siihen on oikestaan kaksi tällaista keskeistä draiveria. Ensinnäkin yrittäjyys, ja vielä pk-yrittäjyys. Se on aitoa ja hyvä draiveri: Se pyörii, toimii ja vaikuttaa koko ajan. Toinen on hienosti sanottuna kansalaisyhteiskunta eli kaupungin asukkaat ja yhteisöt ja näiden aktiivisuus. Ihmiset tekevät uskomattomia asioita niin tahoillaan kuin yhdessäkin ja pitävät kaupungin liikkeessä. Sitä on vielä onnistuttu ruokkimaan sopivasti tuomalla uutta osaamista. On kaikkiaan hieno kertomus, miten kaupunki on vuosikymmenten saatossa hankkinut sivistystä ja osaamista. Kun se yhdistetään kaupunkilaisten energiaan, tulee hyvä lopputulos, Välimäki näkee.

Hän huomauttaa myös, että Seinäjoella on myös tehty oikeita valintoja muun muassa rakentamisessa ja yhdyskuntarakenteen kehittämisessä. Monumentaalinen Aalto-keskus on hänen mukaan oma lukunsa, mutta sen rinnalle hän nostaa onnistumisina esimerkiksi Apila-kirjaston, Framin alueen ja Seinäjoki Areenan rakentamisen. Yhdyskuntarakenne on säilynyt hänen mukaansa toimivana, mikä tarkoittaa muun muassa että keskeisiltä alueilta ei esimerkiksi ole tyhjentynyt kouluja.

Kaupungin oman henkilöstön hän näkee yhtenä kaupungin kuvajaisena. Seinäjoella on poikkeuksellisen pitkät työurat ja esimerkillinen prosentti vanhuuseläkkeelle siirtymisessä.

– Ihmiset ovat sitoutuneita työhönsä ja osaavia, mikä näkyy monissa onnistuneissa hankkeissa, Välimäki kehuu.

Erkki Välimäen ensimmäinen kolumni on sivulla 11.Uusien kolumnistien kirjoituksia julkaistaan vuoroviikoin Kari Hokkasen kanssa.

Kuka

Seinäjoen kaupungin kehittämisjohtaja Erkki Välimäki on syntynyt Ilmajoella. 11-vuotiaana muutto perheen kanssa Hyllykalliolle. Käynyt koulut Seinäjoella.

Ensimmäinen työpaikka Lehtimäen kunnalla.

Työskennellyt aiemmin muun muassa Seinäjoen ammattikorkeakoulun kehityspäällikkönä ja kesäyliopiston toiminnanjohtajana.

Aloittaa Seinäjoen Sanomien kolumnistina.

Written by:

Tuomas Rauhala

Ota yhteyttä