Hyvällä tavalla amerikkaa – Koirat pääsevät muskarin ja ulkoilun jälkeen päiväunille

Päivähoidossa olleet basset houndit Taisto ja Kerttu pääsivät leikkiin Kirsi Hautakankaan kanssa.

Tuomas Rauhala

YRITYS Kirsi Hautakangas loi lemmikeille hotellin, jonka perustamisesta Seinäjoelle konsultit varoittivat.

Seinäjoella keväällä avanneen koira- ja kissahoitolan tarjonnassa on hyvällä tavalla amerikkaa. Lemmikit pääsevät viettämään niin lepo-, touhu- kuin hemmottelulomia ja saavat päivähoitoa päiväuniaikoineen.

Nyt ei kuitenkaan puhuta timanttikaulapannoista ja karhuntaljapedeistä vaan maalaisjärkisestä, lemmikit yksilöinä huomioivasta palvelukonseptista. Avarassa teollisuusalueen kiinteistössä on kissahuone, lasioviset omat kopit korille, pesupaikat, aidattu piha-alue ja sisänurmi leikkimistä ja erilaista aktivointitoimintaa varten.

– Aktivointiohjelmat koskevat päivähoidossa olevia koiria. Joka päivä on eri teema. Esimerkiksi maanantaisin on muskaria, lemmikkihotelli Doggies & Kitties Oy:n perustajayrittäjä Kirsi Hautakangas kertoo.

Hautakankaan mukaan koiria aktivoidaan ja opetetaan erilaisilla harjoitteilla muun muassa apuvälineiden ja lelujen avulla. Maanantaisissa muskareissa kokeillaan esimerkiksi alkeiskoiratanssin liikkeitä.

Hän huomauttaa, että päiväohjelmaa tarjotaan toki koiran innokkuuden ja osaamisen mukaan. Pakolla harjoitteita ei tyrkytetä.

– Ei me toki pakoteta koiraa tekemään erilaisia juttuja. Esimerkiksi eihän me ruveta koulutettua palveluskoiraa opettamaan antamaan tassua, Hautakangas nauraa.

Hoitolan henkilökunta on paikalla aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Yöt on rauhoitettu nukkumiseen, jota hoitajat pystyvät valvomaan kotoaan kamerajärjestelmällä.

Kello 12:n ja 15:n välillä on niin sanottu päiväuniaika.”

– Rauhassa ne siellä nukkuvat, Hautakangas lievittää epäilevien huolta.

Rauhoittumisen aika on myös päivällä. Kello 12:n ja 15:n välillä on niin sanottu päiväuniaika, jolloin ei esimerkiksi saa tuoda tai hakea koiria.

Kyllähän Hautakankaan yrityksessä on jonkun verran amerikkaa taustalla. Hän kertoo olleensa pienestä pitäen koiraihminen henkeen ja vereen ja lähteneensä lukion jälkeen Tanskaan kenneltyttöä etsivän ilmoituksen perusteella.

Tanskassa hän tutustui yhdysvaltalaiseen koiratuomariin, jonka luokse New Yorkin takaiselle maaseudulle hän lähti työskentelemään tämän koirahoitolaan. Sikäläinen palvelutarjonta ja -kulttuuri vaikuttivat herättelevästi. Elettiin vuotta 1995.

– Siellä syntyi ajatus siitä, että voisihan sitä hoitaa muidenkin koiria kuin vain omia.

2000-luvun puolella Hautakangas pääsi kiinni unelmaansa ja osti maatilan Soinista. Tilan yhteyteen hän perusti pienen kennelin, ja koirien hoitopalvelullekin ilmaantui kasvavissa määrin kysyntää. Ajatus uudenlaisesta liiketoiminnasta kypsyi, ja kokemukset ympäri maailmaa näyttivät, että lemmikkeihin panostaminen on kovassa kasvussa.

– Lemmikkeihin laitetaan paljon rahaa ja niiden hyvinvointiin ollaan valmiita panostamaan. Esimerkiksi Varsinkin Amerikassa ja Etelä-Amerikassa saat vaikka minkälaisia lomia koirallesi, ja ihmiset maksavat mielellään, että tietävät lemmikkiensä olevan hyvässä hoidossa.

Seinäjoki oli Hautakankaalle ensisijainen vaihtoehto sijoittaa uusi yritys. Hänen käyttämänsä konsultit tosin varoittivat Etelä-Pohjanmaasta kovin sanoin.

– Konsultit sanoivat ehdottoman ein Seinäjoelle. He perustelivat sitä tutkimuksilla eteläpohjalaisten ostokäyttäytymisestä. Että Seinäjoella kaiken uuden on vaikea lyödä läpi.

Konsulteista huolimatta hän puntaroi lopulta Seinäjoen ja Jyväskylän välillä ja valitsi tutun Seinäjoen.

– Pikkuisen tämä on tiestysti riskibisneskin. Ymmärtävätkö kaikki ihmiset kuitenkaan sitä, kuinka paljon helpompaa on laittaa lemmikki hoitolaan kuin murehtia sukulaisten tai kavereiden käyttämistä hoitoapuna. Ja ollaanko Suomessa vielä valmiita tällaiselle vähän eteenpäin viedylle ajatukselle, Hautakangas miettii.

Konsultit sanoivat ehdottoman ein Seinäjoelle.”

Ensimmäinen puoli vuotta on kuitenkin tuonut positiivisen vastaanoton. Päivähoidon kysyntäkin on ollut kasvussa.

– Tämä on täysyin luottamusbisnes, jossa hyvä ja huono sana kiirii laajalle.

Hyvä alku on kantamassa myös pidemmälle toiminnan kasvattamiseen. Hautakangas on tammikuun ajan käynyt läpi sopimusasioita ja aikoo etsiä uusia yrittäjiä muualle Suomeen franchising-periaatteella.

Artikkeli on ensimmäinen osa Inspiroiva Seinäjoki -juttusarjaa, joka esittelee innostavia yrityksiä ja ihmisiä niiden takana. Esiteltävät yritykset valitsee raati, jossa ovat edustajat Into Seinäjoki Oy:stä, Etelä-Pohjanmaan kauppakamarista, Seinäjoen Yrittäjistä sekä Seinäjoen Sanomista.

Tuomas Rauhala