Nyrkin kokoinen kasvain saatiin pois, pienen Urhon iloisuus jäi

Rankka vuosi on onneksi takanapäin, Tuomas Takala ja Leena Kortteenperä-Takala iloitsevat lastensa Aarren, Urhon ja Sisun kanssa.

Tuomas Rauhala

ELÄMÄ Oli tuuria ja lääkärin osaamista, että kasvain löytyi. Hyvästä hoidosta vanhemmat kiittävät sairaalaa hyväntekeväisyysottelun tuotoilla.

Sattumalla ja lääkärin osaavilla käsillä oli osansa, että Leena Kortteenperä-Takalan ja Tuomas Takalan pieni poika Urho pääsi ajoissa hoitoon. Influenssasta aiheutunut sairaalakäynti aloitti kolmen lapsen perheessä vuoden, josta nyt voi olla iloinen että se on ohi.

Urhoa sairaalassa tutkinut lääkäri tunnusteli tämän vatsan seutua ja havaitsi pian, ettei kaikki ole kohdallaan. Jatkotutkimukset paljastivat, että kyse oli Wilmsin tuumorista eli lapsuusiän pahanlaatuisesta munuaiskasvaimesta.

– Se oli iso, miehen nyrkin kokoinen, 400-grammainen kasvain, joka oli peittänyt toisen munuaisen lähes kokonaan, vanhemmat kertovat.

Matka jatkui nopeasti Tampereelle jatkotutkimuksiin.

– Ei siinä nyt varmaan hengenvaaraa ollut, kun se oli jo monta kuukautta siellä ollut, mutta jatkotutkimuksiin piti päästä mahdollisimman nopeasti, he muistelevat.

Leikkaus meni niin hyvin kuin vain voi mennä.”

Urho oli tuolloin seitsemän kuukauden ikäinen. Hoidot alkoivat viiden viikon sytostaattikuurilla, jolla kasvainta yritettiin pienentää ja kiinteyttää leikkausta varten. Leikkauksen jälkeen sytostaattihoidot jatkuivat kaikkiaan puolisen vuotta.

– Leikkaus meni niin hyvin kuin vain voi mennä. Kasvain saatiin kokonaan pois. Hoidot Urho jaksoi kaikkiaan ihan hyvin. Oli tietysti välillä itkuinen ja pahoinvoiva, mutta pääsääntöisesti hyvin, Kortteenperä-Takala kehuu.

Syyskuun lopussa Urho sai kaikkien helpotukseksi terveen paperit. Lähes vuoden koettelemus, jaksot sairaalassa niin Seinäjoella kuin Tampereella ja varovaisuus kotona olivat rankkaa koko perheelle. Pikkuveljen toipuminen tiesi rajoituksia myös Sisulle ja Aarrelle.

Kurjaahan se oli, kun vuoteen ei saanut käydä kavereita infektioriskin vuoksi.”

– Kurjaahan se oli, kun vuoteen ei saanut käydä kavereita infektioriskin vuoksi, äiti toteaa.

– Ihan kakkaa, Aarre vielä painottaa.

Tieto sairaudesta parantumisen hyvästä, yli 90 prosentin todennäköisyydestä huojensi vanhempien mieliä heti hoidon alkumetreillä. Silti ajatukset ehtivät olla monenkirjavia.

– Syöpä sanana on vielä aika pelottava. Ja vaikka saatiin tietää, että ennusteet on hyvät niin kyllä se silti tuntui pelottavalta. Ja koko elämänmittanen juttuhan siitä tuli, että vaikka kasvain saatiin pois ja kaikki meni hyvin, niin silti on mielessä että mitä jos se uusii tai sytostaateista tulee jotain seurauksia, Kortteenperä-Takala sanoo.

Hoidossa käytetyn sytostaatin vuoksi Urhon sydäntä tullaan tarkkailemaan koko loppuelämän. Perhe on kuitenkin pääsemässä normaaliin arkeen kevättä kohti. He ovat päättäneet myös aloittaa sairastumisen vuoksi jäissä olleen talonrakennusprojektin.

Saamaansa hoitoa Takalat kehuvat hyväksi. Kiitokseksi he kanavoivat päiväsairaalalle sekä syöpälapsiperheiden Eppulit-kerholle lahjoitusvaroja huhtikuussa pelattavasta Tero Järvelä Allstars -hyväntekeväisyysjääkiekko-ottelusta.

– Urhoa hoidettiin paljon päiväsairaalassa. Vaikka aina sinne mentiin tekemään jotain ikävää asiaa, niin joka kerta tuntui mukavalta mennä. Ihana hoitohenkilökunta, ihanat lääkärit, Kortteenperä-Takala toteaa.

Tuomas Rauhala