Paikalliset

Kysely: Vaasan vaalipiiristä läpi kolme persua

Perussuomalaisten rynnistys näyttää toteutuvan Vaasan vaalipiirissä, ilmenee Seinäjoen Sanomien Taloustutkimus Oy:llä teettämästä puoluekannatustutkimuksesta.

Mikäli nukkuvat ja epävarmat äänestäjät lähtevät vaaliuurnille, puolue nostaa paikkamääränsä yhdestä kolmeen ensi sunnuntain eduskuntavaaleissa.

Tutkimukseen osallistui 819 täysi-ikäistä Vaasan vaalipiirin asukasta. Tutkimus tehtiin kevään aikana niin, että viimeiset puhelinhaastattelut tehtiin toissa viikolla.

Tutkimus lupaa Perussuomalaisille 16 prosentin kannatusta. Vuoden 2007 eduskuntavaaleihin verrattuna puolueen kannatus nousee peräti 10 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisten kannattajista 43,1 prosenttia oli kuitenkin sellaisia, jotka eivät äänestäneet lainkaan edellisissä vaaleissa.

Lopullisen vaalituloksen siis ratkaisevat nukkuvat ja kantaansa viime hetkellä epäröivät äänestäjät. Perussuomalaisille on luvassa Vaasan vaalipiirissä noin 41 000 ääntä, joista suurin osa siirtyy viime vaaleissa Keskustaa, Kokoomusta ja sosialidemokraatteja äänestäneiltä.

Vaasan vaalipiirin suurimmalta puolueelta Keskustalta persuille valuu 7 000 ääntä. Keskusta on silti selvästi vaalipiirin suurin puolue 28 prosentin kannatuksellaan. Demareilta Perussuomalaiset saa 4 000 ja Kokoomukselta 3 000 ääntä.

RKP:n kannattajat ovat puolueuskollisimpia, ja heiltä Perussuomalaiset saavat 1 000 ääntä.

Joka kymmenes isoja puolueita edelliskerralla äänestänyt olisi nyt siirtymässä Perussuomalaisten kannattajaksi. Selvästi eniten Perussuomalaisille valuu ääniä Vasemmistoliitosta, jonka kannattajista peräti joka neljäs ilmoittaa tällä kertaa äänestävänsä persuja.

Siirtymä Vasemmistoliitolta ei ole merkittävä, sillä puolueen kannatus on alueella pientä. Pahimmin Perussuomalaisten nousu rokottaa Keskustaa. Tutkimuksen mukaan puolueen kannatuksesta hupenee 4,5 prosenttiyksikköä. Tämä tarkoittaa, että Keskusta menettää yhden edustajapaikan.

Uudessa eduskunnassa istuisi siis nykyisen kuuden sijasta viisi keskustalaista Vaasan vaalipiiristä. Yhden paikan menettää myös Kokoomus, joka paikkaluku jäisi uudessa eduskunnassa kahteen. SDP pitää kaksi paikkaansa, vaikka kannatus putoaa 2,1 prosenttiyksikköä. Myös RKP säilyttää neljä paikkaansa.

– Perussuomalaiset imuroi tasaisesti ääniä kaikista puolueista. Ennusteiden mukaan Vaasan vaalipiirissä puolueen kannatus jää kuitenkin himpun verran muuta maata alhaisemmaksi, sanoo Taloustutkimus Oy:n tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

–Mikään muu puolue ei näytä saavan alueellisesti niin tasaista kannatusta kuin Persussuomalaiset, joka siinä mielessä on nimensä veroinen.

Tulosten virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Korjauskertoimien vuoksi tulokset ovat tarkempia kuin pelkkä virhemarginaali antaa ymmärtää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat