STT: Työelämään halutaan kiihkotonta keskustelua kannabiksesta – "Potkuja ei pidä antaa heikoilla tiedoilla"

Kuvituskuva.

Kannabiksen käyttö lisääntyy ja asenteet lievenevät, mutta työelämässä ilmiöön ei ole vielä laajemmin herätty, kertoo STT. Asiasta uutisoi muun muassa Talouselämä.

Kymmenessä vuodessa kannabista kokeilleiden ja viikoittain käyttävien määrät ovat kaksinkertaistuneet. Yhä useamman mielestä kannabiksen käytöstä ei pitäisi rangaista.

Käytön lisääntymisestä huolimatta kannabis näkyy työterveyshuollossa ja hoitoon ohjauksessa varsin vähän alkoholiin verrattuna. Kannabiksesta ei myöskään järjestelmällisesti kysytä kuten alkoholista. STT:n haastatteleman A-klinikkasäätiön johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen mielestä työpaikoilla ja työterveyshuollossa kannabis tulisi nostaa alkoholin rinnalle – myös sen takia, että kyseessä on laiton päihde. Simojoki toivoo aiheesta käytävän kiihkotonta keskustelua.

– Ihmisillä täytyy olla oikeus myös yksityiselämään. Ei pidä mennä siihen, että annetaan heikoilla perusteilla potkuja ilman riittävää asianmukaista tietoa huumeista, niiden vaikutuksista ja tutkimusmenetelmistä, Simojoki sanoo STT:lle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viikoittain kannabista käytti vuonna 2014 noin 35 000 suomalaista. Työpaikoilla huumetestejä tehdään yli satatuhatta vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus