Uusi ravintola, lisää henkilökuntaa, keikkoja maakuntaan – viisivuotias Juurella liikkuu ketterästi

juurella-ravintolan yrittäjät Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri valmistautuivat viime torstaina työpäivään ja valmistautumaan viereisen keskustorin työmaalle peruskiven muuraustilaisuuteen saapuvan kutsuvierasjoukon.

Tuomas Rauhala

INSPIROIVA SEINÄJOKI Miia Keski-Nikkola ja Jani Unkeri ovat osoittaneet, että huippuravintola voi elää myös pyörien päällä. Erilaiset tapahtumat ja matkat maakuntaan vahvistavat tekijöiden kontakteja alueen ihmisiin.

Paistinkääntäjien Chaîne des Rôtisseurs -kilpi, kokki Kai Usvarannan saama ravintola-alan arvostettu Pro-palkinto, viiden tähden arvioita ja ravintolastaan ylpeät seinäjokelaiset.

Paikallisista raaka-aineista fine dining -elämyksiä tuottavan iltaravintolan valinta Inspiroiva Seinäjoki -listalle olisi jo näillä ansioilla ollut perusteltua. Yrityksiä sarjaa varten seulonut raati näki ravintolan toiminnassa kuitenkin muita piirteitä, jotka ansaitsevat esiinnoston.

Jani Unkerin ja Miia Keski-Nikkolan luotsaama Juurella nimittäin lähtee myös ketterästi liikkeelle ja verkostoituu mielellään.

Unkeri ja Keski-Nikkola tuottivat catering- ja pitopalveluita jo ennen keskustaravintolan avaamista. Ahkerasti he ovat keikkailleet myös ravintolan viiden olemassaolovuoden aikana. Catering-toiminta on palvellut sen laidalla sijaitsevaa ravintolaa myös keskustorin muutostöihin varautumisessa.

Juurella vastaakin osaksi muun muassa Joupin Vanhan Tuvan ja isokyröläisen Kyrö Distilleryn ruokapalveluista. Provinssin ravintolatarjonnassa se on ollut mukana neljä vuotta. Takana on myös erilaisia pop up -tapahtumia ja tempauksia.

Se on muun muassa avannut hodaribaarin keittiön ikkunastaan korttelin yritysten avoimien ovien päivään. Jalasjärveläisellä karjatilalla keittiömestari Unkeri piti grillauspäivää.

Verkoistumishalusta ja uusista avauksista toimivat hyvinä esimerkkeinä ravintolan yhteistyö muotoilija Päivi Rintaniemen ja Amfora-gallerian kanssa sekä matkat maakuntaan.

Ravintolan alkutaival on ollut suotuisa ja lennokas.

– Viisi vuotta on mennyt nopeasti ja vastannut odotuksia täysin, enemmänkin, Miia Keski-Nikkola huokaa.

– Ollaan sillä polulla, ja polku on siinä pisteessä kuin on suunniteltukin. Mutta kuinka sinne on päästy, on aivan huikea matka. Kaikennäköistä on tapahtunut. Tosi tyytyväinen saa olla, Unkeri jatkaa.

– Kaikkea ei olla kaksin tehty vaan kiitos kuuluu hyvälle henkilökunnalle ja yhteistyökumppaneille, Keski-Nikkola täydentää.

Onnistumiset eivät ole tulleet itsestään. Työpäivät saattavat venyä usein pyöreiksi, ja kokemus on opettanut monessa asiassa.

– Aluksi me oltiin tosi huonoja, Keski-Nikkola viittaa erikoisiin catering-keikkoihin.

– Asiat opittiin erehdyksen ja kantapään kautta. Nyt jo tiedetään, mitä esimerkiksi vaatii ajallisesti kun auto pakataan kohti Jokipiin Pellavaa Jalasjärvellä ja toteutetaan ruuat 50:lle ihmiselle. Nyt me ollaan aika ketteriä jo, hän nauraa.

Maakunnassa kiertämisen paras arvo ravintolalle tulee Unkerin mukaan asiakaspalautteista sekä siitä, että se on osa yrityksen markkinointia.

– Koska me ollaan maakuntakeskus. Seinäjoki ei yksin kanna tarpeeksi vaan eletään paljon maakunnan kautta. On meille tärkeää, että mennään asiakkiden äärelle.

Seinäjoen ydinkeskustan myllerrystä he eivät ole jääneet katsomaan toimettomina. Odottelun sijaan he avaavat huhtikuussa toisenkin ravintolan keskustaan.

Äärellä-nimen saaneesta paikasta on tulossa olohuonemainen, lounasravintolanakin toimiva rento paikka.

– Ruuassa ideologinen lähtökohta on samat Juurella-arvot eli lähellä tuotettua. Mutta makuja on haettu enemmän maailmalta, kun Juurella-ravintolassa maut tulevat suomalaisesta maaperästä ja metsästä, Unkeri kertoo.

Keski-Nikkolan mukaan uusi ravintola on sekin osittain sattumien summaa, jossa iso tekijä oli Kauppakadulta löytyneet hyvät tilat.

– Halutaan haastaa itseämme ja kokea myös tuo lounaskauppa. Ei tarvitse sitten keinutuolissa harmitella, ettei tullut kokeiltua, Keski-Nikkola sanoo.

Sen verran hyvin toiminta on kehittynyt, että henkilökuntaa haetaan Unkerin mukaan koko ajan lisää.

– Toki halutaan olla myös itse kädet kiinni savessa. Ehditään tekemään myös itse sitä, mistä nautitaan.

Tuomas Rauhala