SADW käynnistyi kenties viimeisen kerran

Osana SADW-tapahtumaviikkoa Alto-keskuksen kansalaistorille pystytetään Tiina Laasosen yhteisöllinen ympäristötaideteos Anemone Plastica. Materiaalina on käytetty muun muassa kaupungintalon remontin huputuksen suojamuoveja.

Matias Helinko

KAUPUNKI Neljäs Seinäjoki Art & Design Week avasi tiistaina. Taiteen ja muotoilun viikko saattaa kuitenkin jäädä tänä vuonna viimeiseksi.

Viime vuonna Seinäjoen taiteen ja muotoilun viikko SADW jätettiin väliin ja ajankohtaa siirrettiin yhteistyökumppaneiden toiveesta tähän kevääseen. Viikon tuottavan kulttuuriosuuskunta Kick!:n mukaan tärkein syy siirtoon oli valtakunnalliset päällekkäisyydet.

Nyt osuuskunta kertoo, että tämän vuoden tapahtumaviikko on viimeinen, jonka he tuottavat. Osuuskunnan tuottaja Sanna Karimäki-Nuutinen kertoo, että syynä on yksinkertaisesti aika- ja resurssipula. Osuuskuntalaiset ovat tehneet tapahtumaviikkoa viiden vuoden ajan sivutoimisesti.

SADWin jatko on auki, mutta toiveena on, että viikolle löytyisi uusi päävastuullinen toteuttaja tai uusi toteuttamismalli.

– Tapahtuma on hieno, ja haikein mielin olemme siitä luopumassa. Toki teemme työtä sen eteen, että uusi toimija löydetään, Karimäki-Nuutinen kertoo.

Sen lisäksi, että SADW on tuonut neljänä järjestämisvuotena kaupunkiin joka vuosi jotain uutta ja koonnut tuhansia kävijöitä eri tapahtumiinsa, viikko on yhdistänyt tekijöitä verkostoiksi. Juuri tätä verkostoa Karimäki-Nuutinen pitää SADWin toistaiseksi suurimpana saavutuksena.

– Tekijät ovat löytäneet toisensa verkostoista ja näin heidän välille on syntynyt yhteistyökumppanuuksia myös tapahtuman ulkopuolella.

Karimäki-Nuutinen pitää mahdollisena, että toteuttaja löytyisi juuri tästä yhteistyöverkostosta.

– Tapahtumaviikon erityisyys on ollut monen kymmenen toimijan verkosto. Toivottavasti tuosta verkostosta löytyy ratkaisu.

Näkyvin esimerkki eri toimijoiden yhteistyöstä tämän vuoden SADWissa on Törmää taiteeseen -reitti, joka vie kulttuuria erilaisiin ja yllättäviin paikkoihin kaupunkitilassa. Reittiä on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa seitsemän eri tahoa.

Reitti alkaa Seinäjoen Taidehallilta, jatkuu Aalto-keskuksen kansalaistorille ja edelleen Kauppatorille. Seuraavat teokset sijaitsevat Puistopolun tyhjässä liikehuoneistossa, Kalevankadulla ja keskustorin työmaalla.

Reitin kohteet tunnistaa tähän tarkoitukseen muokatuista vanhoista, turkooseista tuolista.

Koko SADW-viikon 18.–23.4. ohjelma.

Written by:

Matias Helinko

Ota yhteyttä