Musikaali kruunaa Solinan huiman vuoden

Solina-kuoro juhli Vuoden musiikkiryhmä -palkintoa yhteisellä päivällä Duudsonit Activity Parkissa.

Musikaalin näyttelijöinä nähdään mm. Pekka Simojoki, Anne-Mari Haapala, Miika Saarenpää, Anniina Nieminen sekä joukko Solina-kuorolaisia.

Mika Haapoja

KULTTUURI Palkittu lapsikuoro toteutti uuden levyn pohjalta musikaalin toisinaan vaikeasti havaittavasta rakkaudesta.

”Seinäjoen seurakunnan lapsikuoro Solina on kasvanut kymmenessä vuodessa ilmiöksi, joka kokoaa joka viikko lähes kaksisataa lasta laulamaan.”

Näin Suomen Kirkkomusiikkiliitto luonnehti alkuvuodesta Suvi Lehtimäen johtamaa kuoroa, jolle liitto myönsi Vuoden musiikkiryhmä -palkinnon.

Kuoron suuri päivä koittaa sunnuntaina. Erityisen siitä tekee palkinnon luovutus, mutta vielä merkityksellisempi sunnuntai on työpäivänä. Vuoden verran työstetty oma musikaali Kun rakkaus pukeutuu valepukuun esitetään yleisölle kahdella näytöksellä.

– Odotan sunnuntaita kuin lapsena jouluaattoa ja Solinan nuoret avustajat ovat olleet ihan innoissaan tästä projektista. Sitten on aika juhlia kovaa työtä, Lehtimäki kertoo tunnelmista ennen h-hetkeä.

Musikaali on kuoroyhteisöltä suuri voiman- ja osaamisen näyte. Lehtimäki kiittää ideasta ja suuren työn tekemisestä Anniina Niemistä, joka työskentelee kuoron avustajana ja esittää yhtä aikuisnäyttelijöiden rooleista.

– Musikaali on Anniinan unelmaa. Hän rakastaa tanssia ja näyttelemistä. Anniina puhui Solinan levyä äänitettäessä musikaalin tekemisestä, ja siitä ajatus taisi lähteä, Lehtimäki kertoo.

Kuoro löysi musikaalin toteuttamiseen tarvittavaa osaamista omista joukoistaan. Näyttelijät ja tanssiryhmät valittiin kuorolaisista karsintojen avulla. Kuoro on mukana musikaalissa myös koko komeudessaan.

Musikaalin on ohjannut Solina-kuorolaisen äiti, harrastajateattereiden parissa työskentelevä ohjaaja-käsikirjoittaja Laura Kivimäki. Musiikista vastaa kuorolle tuttu kitaristi Jarkko Jouppi yhtyeineen. Videografiikasta vastaa Teemu Kivisalo ja äänentoisto- ja valotekniikasta Mika Kivisalo.

Aikuisnäyttelijöinä musikaalissa ovat Anniina Niemisen lisäksi Solinan levyn laulut tehnyt gospelmuusikko Pekka Simojoki sekä Anne-Mari Haapala ja Miika Saarenpää.

Musikaalin käsikirjoittajaksi Lehtimäki pyysi tuntemaansa Solina-kuorolaisen äitiä, Sekunnit ja tunnit-blogia kirjoittavaa uskonnonopettaja Hanna Kivisaloa, jolle näytelmän käsikirjoittaminen oli täysin uusi kokemus.

– Suvilla tuntui olevan suuri luottamus kirjoitustaitoihini, ja sen luottamuksen varassa mentiinkin pitkälle. Jo heti alkuun meinasi tulla rimakauhu, ja ilman Suvin ja Anniina Niemisen kannustusta kirjoittaminen olisi jäänyt kesken, Kivisalo kertoo.

– Nyt olen tosi tyytyväinen siihen, että uskalsin ryhtyä käsikirjoittajaksi, ja kiitollinen siitä, että ylipäätään sain näin hienon kokemuksen kirjoittajana.

Musikaali kertoo viisilapsisesta lapsiperheestä, joka elää tavallista, mutta vauhdikasta arkea.

– Musikaalissa, niin kuin nyt arkipäivässä yleensäkin tulee kiireessä unohdeltua asioita ja sanottua sellaista, mitä ei oikeasti tarkoita. Kiireessä myös helposti unohtuu antaa aikaa kaikkein lähimmille tai osoitettua – niin kuin asia musikaalissa ilmaistaan –”ilmiselvää rakkautta”, Kivisalo taustoittaa.

Hänen mukaansa rakkaus kun näkyy arjessa usein juuri käytännön tekoina.

– Erityisesti lapsen on vaikea ymmärtää, miten paljon aikuisten huolehtimisissa on rakkautta. ”Laita turvavyö” on yksi tapa sanoa ”Minä rakastan sinua”, ja tätä näkökulmaa musikaalissa halutaan avata. Toivon, että ihmiset oppisivat musikaalin myötä näkemään rakkautta siellä missä sitä on ja saamaan siitä voimaa, hän sanoo.

Kun rakkaus pukeutuu valepukuun -musikaali sunnuntaina 23.4. Seinäjoen urheilutalolla. Näytökset kello 14 ja 17. Lippuja myyvät Joupin Citymarketin neuvonta sekä Netticket.

Written by:

Tuomas Rauhala

Ota yhteyttä