Elokuva-arvio: Eron jälkeen on elämää

Suomalaisten solmimista avioliitoista joka toinen päättyy eroon. Mia Halmeen uusi elokuva Joka toinen pari kuvaa avioeroa.

Sahadok Oy

Mia Halmeen edellinen elokuva Ikuisesti sinun (2011) oli mainio dokumentti huostaanotetuista lapsista ja heidän perheistään. Halmeen uusin dokumentti Joka toinen pari käsittelee parisuhteiden päättymistä ja perheiden hajoamista.

Kun aiheena on eroaminen, on turha odottaa kovin hilpeää elokuvaa. Dokumentin alkutekstiosiossa kirves lyö kukolta pään poikki. Veri pisaroi, ruumis sätkii ilman päätä. Halmeen elokuva voi olla terapiaa monelle, mutta sen luulisi kolahtavan erityisen syvästi juuri eronneisiin.

Veri pisaroi, ruumis sätkii ilman päätä."

Tilastojen mukaan lähes joka toinen pari eroaa. Halme on seurannut kolmea ex-pariskuntaa, jotka dokumentin kuvausaikana ovat aloittelemassa tai jo aloittaneet uuden elämän. He käyvät kameran edessä rohkeasti läpi eroon johtaneita syitä ja tilanteita.

Halmeen valitsemilla pariskunnilla on yhteisiä lapsia, joiden vuoksi he joutuvat tarkastelemaan asioita monista näkökulmista ja olemaan keskenään tekemisissä eron jälkeen, tavalla tai toisella. Dokumenttiin osallistuneita täytyy kiittää avoimuudesta ja Halmetta siitä, että hän on jäsentänyt intiimeistä, läheltä katsottuna sotkuisista traumoista selkeän, puhdistavankin elokuvan.

Se on ollut mahdollista siksi, että katkeruus, kostonhalu ja viha eivät ole tuhonneet näitä entisiä pareja. Puheenvuoroissa on toki katkeruutta, mustasukkaisuutta ja sen sellaista, mutta erot on hoidettu lasten parasta ajatellen.

Yksi eronnut mies avautuu siitä miten ahdistavaa oli osallistua entisen kumppanin uusiin häihin. Mutta dokumentin loppupuolella jaetaan silti sama joulupöytä lapsikatraineen, ainakin pinnalta katsoen ihan siedettävissä tunnelmissa.

Dokumentissa on niin monta näkökulmaa, lopulta lapsia ja isovanhempia myöten, että tietenkin siinä ehditään monen elämästä vain raapaista pintaa.

Erojen taustalta poimitaan kommunikaatio-ongelmia ja erimielisyyksiä, jotka ovat myrkyttäneet suhteen. Eräs eronnut mies katuu, että piti omaa työtään ja sille varattua aikaa kumppanin työtä tärkeämpänä.

Syitä lienee monia, etenkin syyllisyydelle ja häpeälle, jotka eronnut mahdollisesti käy läpi. Epäonnistumisen kokemus miehenä ja naisena ja lapsen vanhempana... Noita syitä voisi laajemminkin kartoittaa, etenkin sosioekonomisesta näkökulmasta, mutta onhan tässä jo kylliksi, yhteen dokumenttiin.

Jarno Lindemark

* * * *

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

toimitus