Ennen vaaleja Lakeuden puiston kongressikeskuksesta ei keskusteltu

Kulttuurikeskustelun yksi painopiste on viime vuodet ollut Itikanmäellä sijaitsevan Kalevan navetan kohtalo. Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Pasi Kivisaari toivoo, ettei Kalevan navetta jäisi jälleen kerran toisaalta nousevan hankkeen jalkoihin.

Arkistokuva/ Tuomas Rauhala

KAUPUNKI Ennen vaaleja avasimme Seinäjoen Sanomien vaalikoneessa keskustelua tulevan valtuustokauden tärkeimmästä kulttuurihankkeesta. Ainostaan kaksi ehdokasta mainitsi taustalla suunnitteilla olleen kulttuuri- ja kongressikeskushankkeen.

Seinäjoen Sanomien kuntavaalikoneen väittämän mukaan seuraavan valtuustokauden tärkein kulttuurihanke olisi uuden taidekeskuksen perustaminen. Kysymyksellä oli tarkoitus avata kuntavaaliehdokkaiden ja kulttuurikentän toiveita ja samalla myös lähestymistapojen eroja.

Ennakoimme tulevan kauden kulttuurihankkeita: nouseeko Seinäjoella vuosia käyty keskustelu Taidehallin korvaamisesta taidemuseolla tai -keskuksella uudelleen ajankohtaiseksi aiheeksi.

Vaalikoneen pohjalta tekemässämme jutussa kirjoitimme, kuinka nyt esiin tuotu kulttuuri- ja kongressikeskus nousee esiin ainoastaan kuntapolitiikan ytimessä olevien päättäjien puheissa.

Tämä vaihtoehto oli esillä lähes yksinomaan vielä toistaiseksi toimivallassa olevien kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajien vastauksissa. Huomattavaa on myös se, että he puhuvat Lakeuden puistoon suunnitteilla olevan kulttuuri- ja kongressikeskuksen sijasta konsertti- ja kongressikeskuksesta.

– Minulla ei ole mitään taidekeskusta vastaan, mutta en näe tätä ensisijaisena kehittämiskohteena kulttuurihankkeiden osalta. Konserttitalo voisi olla ensisijaisempi, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kati Ojaniemi (kesk.) vastaa vaalikoneessa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kimmo Heinosen (kok.) näkemys on sama.

– Suurimpana kohteena näen Lakeuden puiston konsertti- ja kongressikeskuksen toteutumisen. Kalevan navetan mahdollisuus on silti tutkittava valtuustokauden aikana.

Heinosen ja Ojaniemien lisäksi hanketta ei siis ottanut esiin yksikään kuntavaaliehdokkaista.

Vaikka esimerkiksi taidekeskus nähtiin ehdokkaiden vastauksissa maakuntakeskuksen vetovoiman ja kulttuurielämän kannalta tärkeänä, sille oli vaikea löytää perustetta toteutettavaksi tulevalla kaudella.

Harry Wallin (sd.) iski realiteetit yksiselitteisen vastauksensa kärkeen.

– Ei rahaa.

– Taidekeskus on puhuttanut jo pitkään ja se on varmasti tulevan valtuustokauden isoimpia puheenaiheita kulttuuripalveluiden saralla. Tiukassa taloustilanteessa kaupungin tulisi löytää taidekeskukselle rahoitus, mikä ei ole helppo asia, ja ilman rahoitusta mitään ei perusteta, valtuutettu Maarit Karvonen (kok.) puolestaan kirjoitti.

Kaupunginhallituksen jäsenistä niin ikään osa epäili taidekeskuksen etenemistä tulevalla valtuustokaudella.

– Tämän ratkaisun kohdalla uskon vielä otettavan aikalisän, Sirkka Penttilä (sd.) vastasi.

Tulevan kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta jaettaessa vahvoilla oleva Keskustan ääniharava Pasi Kivisaari otti ennen vaaleja kannan Itikanmäellä sijaitsevan Kalevan navetan kehittämisen puolesta.

– Kyllä. Kalevan navetasta on yhdessä omistajan, kaupungin ja yhteistyökumppaneiden kanssa mahdollista rakentaa valtakunnallisesti merkittävä kulttuuri- ja taidekeskus. Se on tulevaisuuteen uskovaa elinvoima- ja hyvinvointipolitiikkaa, Kivisaari (kesk.) vastasi vaalikoneessa.

Kulttuurilautakunnan puheenjohtajana tällä valtuustokaudella toimineen Kivisaaren mukaan lautakunnassa ei ole keskusteltu nyt esiin nostetusta hankkeesta.

– Asia ei ollut kuitenkaan täysi yllätys, sillä kyseessä on pitkään viritteillä ollut hanke, joka on nyt nostettu takaisin keskusteluun.

Kivisaari näkee Lakeuden puiston kehittämisen toki mahdollisena. Huoli on sen sijaan pitkään suunnitellun ja viritellyn Kalevan navetan puolesta.

– Lakeuden puiston hankkeen sisältö on vielä täysi kysymysmerkki ja nimetkin vaihtelee sen mukaan, kuka asiasta puhuu.

– Kalevan navetan toteuttamista järkevään käyttöön on viritelty pitkään ja johdonmukaisesti. Vaarana on, että Kalevan navetta jää jälleen kerran jalkoihin, kun hyppelehditään kulloisenkin innostuksen mukaan. Toivon, että tässä ei hautaudu ydin: sisällöt.

Miksi hanke nostetaan vielä nyt, kauden päätteeksi kaupunginhallituksen päätettäväksi? Olisiko luontevampaa, että asian päättäisi tuleva kaupunginhallitus?

– Toimivalta on asiassa tietenkin nykyisellä hallituksella, eli sinänsä asiassa ei ole mitään väärää. Voisi kuitenkin olla luontevampaa, että asiasta päättäisi seuraava hallitus ja valtuusto.

Lue myös: Päätös Lakeuden puiston kulttuuri- ja kongressikeskuksen suunnittelusta on tärkeä viimeisiään istuvalle valtuustolle

Matias Helinko