Teatteriterassi tarjoaa kurssin myymälävarkaaksi

Myymälävarkaan käsikirjassa rooleja on reilu tusina. Rikoksen tielle käyvää konnakolmikkoa näyttelevät Emil Kihlström, Juha Suihko sekä kuvasta puuttuva Katriina Sinisalo.

Tuomas Rauhala

Näytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut myymäläetsiväuran jälkeen kirjoittajana ja koomikkona ansioitunut Antto Terras.

Tuomas Rauhala

KULTTUURI Kaupunginteatterin kesäsuunnitelmat alkavat Antto Terraksen seinäjokelaistamalla, kokemuspohjaisella komedialla.

Kahdeksantoista vuotta Stockmannin myymäläetsivänä, noin 10 000 kiinniottoa ja paljastusta.

Antto Terraksen mielenkiintoinen työura ja hänen myymälävarkaista kertomansa tarinat ovat saaneet paljon julkisuutta Terraksen julkaistua Stockmann Yard -kirjansa kaksi vuotta sitten.

Kirja kertoi tunnetun kaupan oman turvallisuuspalvelun toiminnasta ja sisälsi myös osion nimeltään Myymälävarkaan käsikirja. Koomikkonakin keikkailevan Terraksen hyviin vinkkeihin voi kesän aikana tutustua Mallaskosken teatteriterassilla, jonne hän itse on ohjannut käsikirjan seinäjokelaistetun näytelmäversion.

– Tämä on suuri kunnia ja mahdollisuus. En olisi 19 vuotta sitten Stockmannilla etsivänä aloittaessani kuvitellut, että nyt siitä tarinasta tehdään jo toista näyttämösovellusta, kirjan julkaisemisen jälkeen etsivän työt lopettanut Terras kertoo.

Siinä, että Terras on päätynyt kirjoittamisen pariin ja vapaaksi kirjoittajaksi, on Seinäjoen kaupunginteatterin toimitusjohtaja Markko Heinosella sormensa pelinsä.

– Suuri kiitos kuuluu Markko Heinoselle, joka muutama vuosi sitten käski minun kirjoittaa tästä aiheesta näytelmän ja samalla lämmöllä kirjoitin siitä sitten kirjan. Joten ilman hänen hullunrohkeuttaan, tai ymmärtämättömyyttään, en olisi lopettanut myymäläetsivän hommia ja tullut tälle alalle. Moni asia olisi jäänyt tekemättä, Terras kiittää.

Moninaisten paikallisen kesäteatterielämän vaiheiden jälkeen Seinäjoen kaupunginteatteri ottaa harteilleen kesäteatterin tekemisen Törnävällä. Mallaskosken panimoravintolan teatteriterassilla esitettävä Myymälävarkaan käsikirja on osa teatterin toiminnan laajentamista.

– Strategiamme mukaisesti laajennamme toimintaamme ympärivuotiseksi. Tässä vaiheessa lähdetään vielä matalalla profiililla. Ei ollut mahdollista tuotannollisesti saada omia esityksiä aikaan, mutta ensi vuosi on jo eri juttu, Heinonen ja taiteellinen johtaja Christian Lindroos kertovat viitaten kaupungin kanssa nopeasti kevättalvella tehtyyn sopimukseen.

Mallaskosken lisäksi Törnävällä kuitenkin tapahtuu kesän mittaan. Törnävänsaaren ohjelmassa on lastenteatteria, standupia, yhteislaulua ja lavatanssit. Kaupunginteatteri on tehnyt kahvila- ja cateringpalveluista sopimuksen kauhajokelaisen Ojalan Pakarin kanssa.

Lastennäytelmä Herra Hakkarainen harrastaa nähdään Törnävänsaaren paviljongissa kolmena heinäkuun sunnuntaina.

Kaikki laulaa på Törnävä -yhteislauluiltaa vietetään 3. elokuuta Törnävänsaaren ulkonäyttämöllä. Yleisöä laulattavat tuolloin tangokuningas Marko Maunuksela ja pianisti Jari Puhakka.

Suuri stand up -ilta on 17. elokuuta samaisella ulkonäyttämöllä. Seinäjokelaislähtöisen koomikon Niko Kivelän lisäksi yleisön eteen astuvat André Wickström, Jaakko Saariluoma ja Ali Jahangiri.

Terraksen käsikirjoittaman ja ohjaaman komedian ensi-ilta on ensi keskiviikkona. Kesän esitysjakso jakautuu kahtia: Ensimmäinen jakso loppuu 17. kesäkuuta ja näytökset jatkuvat elokuun toinen päivä.

Lindroos iloitsee kesäteatteritoiminnasta ja ravintolayhteistyöstä niin Mallaskosken kuin Ojalan Pakarinkin kanssa.

– Hienoa, että pystymme tarjoamaan kulttuuripalvelua kesälläkin. Kesällä ulkona ihmisissä tapahtuu jotain. Tunnelma on rento ja iloinen, Lindroos tunnelmoi.

Terras tosin vinoilee tuttaviensa työlle terassilavan reunalla roast-ammattilaisen hengessä.

– Teatterin pitääkin jalkautua sinne, missä ihmiset on. Siellä laitoksessa te voitte tehdä mitä tahansa taiteellista paskaa, mutta täällä on ne ihmiset.

Tuomas Rauhala