Kopiojärjestö piinaa ja hämmentää nuorten tukiverkostoa – "Ohjaamo ry kerää rahaa Ohjaamon hyvällä maineella"

Ohjaamo ry:n kohderyhmä on 16–29-vuotiaat, Ohjaamon verkoston 15–29-vuotiaat.

Arkisto/Lotta Åberg

Alle 30-vuotiaiden työllistymistä tukeva Ohjaamo-verkosto ja toukokuun lopussa perustettu Ohjaamo ry ovat joutuneet rajuun kiistaan Ohjaamo-nimen käyttämisestä. Ohjaamo ry on kesäkuun alusta asti kerännyt rahaa puhelimitse ja kirjeitse sekä yksityishenkilöiltä että yrityksiltä.

Ohjaamo-verkostoja kehittävän Kohtaamo-hankkeen projektipäällikkö Pasi Savonmäen mukaan tilanne on hankala, sillä Ohjaamoihin tulvii yhteydenottoja huolestuneilta ihmisiltä, jotka eivät tiedä mihin heidän rahansa ovat menneet.

– Meininki on se, että Ohjaamo ry kerää kannatusjäseniä ja rahaa Ohjaamon hyvällä maineella. Tämä on hyvin kyseenalaista, Savonmäki sanoo.

Vielä perjantaiaamuna Ohjaamo ry:n internetsivuilla kerrottiin yhdistyksen yhden tarkoituksen olevan valtakunnallisen Ohjaamo-hankkeen tukeminen. Teksti poistettiin toimittajan yhteydenoton jälkeen. Yhdistyksen infosivulla mainitaan, ettei yhdistys "liity valtakunnallisiin ohjaamo - hankkeisiin".

Savonmäen mukaan valtakunnallisen Ohjaamo-verkoston työntekijät ovat hämillään tapahtumista. Lakiasiantuntija selvittää parhaillaan, voiko Ohjaamo Ohjaamo ry:n toiminnasta tutkintapyynnön. Joka tapauksessa Savonmäen mukaan hyviä tapoja on rikottu.

Kohtaamo on ollut yhteydessä Ohjaamo ry:n toimintavastaava Wahid Musawiin, mutta puhelinneuvotteluista ei vielä ole tullut mitään. Osapuolet ovat sopineet tapaamisen kasvokkain vasta elokuun alkuun, sillä Kohtaamon avainhenkilöistä osa on lomalla siihen asti.

– Ohjaamo ry:n moodi on myyntipuhe. Minulle tuli mielikuva, että he ovat myyjiä. Onkohan heillä ohjausalan ammattilaisia mukana, Savonmäki pohtii.

Musawi kertoo, että Ohjaamo ry -nimen käyttäminen on ollut tietoinen päätös.

– Tässä on tullut vähän epäselvyyksiä, kun ihmiset kyselevät liittyvätkö Ohjaamot toisiinsa. Nimi tuli kun mietimme, mikä vetoaisi ihmisiin. Selvitimme, saako nimeä käyttää. Osasin aavistaa, että tulee kysyjiä, Musawi sanoo.

Musawi väittää ottaneensa yhteyttä Ohjaamoon jo perustamisvaiheessa, jotta tahot voisivat sopia yhteistyöstä. Savonmäen mukaan yhteydenottoja ei ole ennen perustamista tullut ainakaan Ohjaamoja koordinoivaan Kohtaamoon.

– Olemme yrittäneet ottaa yhteyttä, mutta siellä ei vastata puheluihin tai sähköposteihin. Kukaan ei oikeastaan halua jutella, Musawi sanoo.

Musawin mukaan "muutama sata" ihmistä on lähtenyt mukaan yhdistyksen tukemiseen. Rahoja yhdistys ei vielä ole saanut laskutuksen eräpäivien vuoksi. Yhdistyksen internetsivuilla olevassa kannatusjäsenlomakkeessa vaihtoehtona on kolmen kuukauden ja 29 euron, kuuden kuukauden ja 39 euron sekä 12 kuukauden ja 69 euron kannatusjäsenyys. Kannatusjäsenille lähetetään postitse 40-sivuinen Duuniopas-kirjanen, jonka Savonmäki kertoo saaneen huonot arviot.

Kirjasen lisäksi Ohjaamo ry on Musawin mukaan järjestämässä erilaisia tapahtumia. Ensimmäinen tapahtuma, CV-koulu, on tarkoitus järjestää keskiviikkona 28. kesäkuuta.

– Suunnitelmissa on myös ilmaiskonsertti, jossa esiintyy tällä hetkellä pinnalla olevia artisteja. Nimiä en voi vielä kertoa, Musawi kertoo.

Ohjaamo ry:n internetsivuilla kerrotaan sen olevan "voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tavoitteena on edistää nuorisotyöllisyyttä, auttaa syrjätymisvaarassa olevia nuoria, sekä edistää nuorten yrittäjyyttä". Ohjaamo Helsingin tavoitteet ovat hyvin samankaltaiset. Kuten Ohjaamo-verkoston, Ohjaamo ry:n kohteena ovat myös alle 30-vuotiaat.

CV-koulun lisäksi Ohjaamo ry aikoo järjestää Minustako yrittäjä? -tapahtuman heinäkuussa. Ohjaamo-verkosto järjestää myös samankaltaisia tapahtumia. Esimerkiksi sekä Helsingin että Vantaan Ohjaamot tarjoavat viikottaisia CV-pajoja ja ainakin Turun ja Lahden Ohjaamot ovat pitäneet tapahtumia yrittäjäksi haluaville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Don Lehtinen

Ota yhteyttä