Pirkko Saisio avautuu mielenosoittajien logiikasta lakilehdessä – ”Älkää nyt syöttäkö lapsillenne tuollaista!”

Pirkko Saisio on kyllästynyt vastakkainasetteluun.

Jussi Vehkasalo

Finlandia-palkittu kirjailija ja näyttelijä Pirkko Saisio kertoo Suomen Asianajajaliiton Advokaatti-lehdessä olevansa kyllästynyt yhteiskunnan kahtiajakoon, jota vanhemmat tuputtavat myös lapsilleen.

Saisio kertoo lehdelle osallistuneensa mielenosoitukseen päivähoitomaksujen korotuksia vastaan lapsenlapsensa kanssa.

– Meinasin saada raivarit, kun kuulin ympärilläni, kuinka äidit selittivät lapsilleen, että "me ollaan täällä, koska pahat sedät haluaa ottaa teiltä teidän päiväkodin pois". Pahat sedät! Ajattelin, että älkää nyt syöttäkö lapsillenne tuollaista mustavalkoista maailmankuvaa. Vastustan leikkauksia, mutta ymmärrän logiikan niiden takana. Olen eri mieltä, mutta se on ihan eri asia kuin se, että on olemassa jotkut "pahat sedät", Saisio kertoo lehdelle.

Saision mukaan suomalaisessa keskustelussa liian usein osapuolet jankuttavat omia näkemyksiään sen sijaan, että yrittäisivät ymmärtää toista osapuolta.

Myös suvaitsevaisuus-käsite saa Saisiolta tylyn tuomion.

– Se on ihan järjetön käsite! Suvaitsevaisuuteen sisältyy se rakenne, että suvaitseva henkilö asettuu toisen yläpuolelle ja suvaitsee tätä, vaikkei olisikaan samaa mieltä. Se pitäisi heittää romukoppaan ja puhua sen sijaan kommunikoinnista ja keskustelusta, joka tarkoittaa sitä, että tarkastelemme jotain asiaa ennakkoluulottomasti eri puolilta, Saisio sanoo.

Saisio on törmännyt Facebookissa keskusteluun, jossa ihmiset kertoivat suvaitsevansa islamia, koska se tulee hiipumaan pois sivistyksen myötä. Saision mukaan keskustelivat kokivat olevansa ylemmällä tasolla, jolle kaikki lopulta päätyvät. Tämän ajattelutava sijaan Saisio kannustaa pohtimaan, olisiko islamissa jotain, mistä kukin voisi ottaa oppia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Don Lehtinen