Rähiseekö joku nakkimukijonossa? 3 kohdan lista: näin rauhoitat kärhämän

Väkivaltaa voi ehkäistä viestimällä oikein, Helsingin Diakonissalaitos ohjeistaa.

Lotta Åberg

Helsingin Diakonissalaitos on julkaissut kolmen kohdan listan, jota noudattamalla voi kohdata arvaamattomasti käyttäytyvän tai kiihtyneen ihmisen ja saada hänet rauhoittumaan.

Ensimmäiseksi tulee asettua fyysisesti ihmisen viereen. Edessäpäin oleva ja edestä lähestyvä ihminen on aina uhkaavampi kuin rinnalle asettuva ja sivusta lähestyvä. Se on konkreettinen viesti: molemmat ovat samalla puolella.

Toiseksi pitää tunnistaa omat tunteensa.

– Tämä on kaiken pihvi. Vain oman käyttäytymisemme ja tunteemme tiedostamalla voimme muuttaa sitä tapaa, jolla itse viestimme. Se taas on kaiken lähtökohta tilanteen kuin tilanteen rauhoittamisessa, Suomen Diakoniaopiston opettaja Toni Karjala sanoo.

Kolmanneksi pitää muistaa perusasiat.

– Asiakkaamme voivat joskus olla arvaamattomia, mutta siihenkin tepsii useimmiten ennaltaehkäisy. Tärkein keino siihen on sama kuin muutenkin ihmisten kanssa: jo pelkällä iloisuudella ja positiivisuudella voi vaikuttaa siihen, millainen kohtaamisesta tulee, Helsingin Diakonissalaitoksen kansalaistoiminnan tuottaja Annina Laaksonen sanoo.

Karjalan mukaan vuorovaikutuksessa ei ole kyse siitä, kuinka toinen rauhoitetaan, vaan siitä, miten omat tunteet tiedostetaan ja miten viestitään. Esimerkiksi äänensävy ja äänenkorkeus vaikuttavat viestiin, mutta myös sanaton viestintä on tärkeää. Perussäännöt toimivat kaikenlaisissa arkisissa kohtaamisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Don Lehtinen