Kansalaisopiston kausi alkaa – vuoden teemana on luonto

Seinäjoen kansalaisopiston henkilökunta lupaa opastaa kursseille ilmoittautmisessa niitä henkilöitä, jotka eivät esimerkiksi hallitse tietokoneen käyttöä tai eivät omista verkkoyhteyttä. Ilmoittautumiset toteutetaan ensi viikon torstaina kansalaisopiston atk-luokassa.

Matias Helinko

KAUPUNKI Kansalaisopiston lukukauden opetusohjelma jaetaan kotitalouksiin tällä viikolla. Kaupunkilaisten toiveita on kuunneltu, ja uutuutena tarjotaan muun muassa terveyden vaalimiseen liittyviä kursseja.

Kansalaisopisto tarjoaa alkavan lukuvuoden aikana yhteensä 1 065 kurssia. Viime vuonna lähes vastaavasta määrästä toteutui lopulta hieman yli 900 kurssia.

Oppia ja aktiviteetteja ammensi viime vuonna noin 8 100 yksilöityä opiskelijaa. Kursseittain laskettuna joukko käsittää yli 10 000 henkeä.

– Opiskelijoiden määrää kasvaa. Tämän eteen on myös tehty töitä. Uskon, että kansalaisopiston rooli kuntalaisten peruspalveluiden tuottajana nähdään entistäkin merkityksellisempänä, Seinäjoen kansalaisopiston apulaisrehtori Niina Kiprianoff iloitsee alkavan lukuvuoden alla.

– Kurssitarjonta suunnitellaan aina vähän laajemmaksi kuin se tulee lopulta toteutumaan. Pyrimme myös vastaamaan tarjonnassamme kysyntään ja opiskelijoiden toiveisiin. Näin opiskelijat pääsevät haluamilleen kursseille.

Suurin osa kysynnästä kohdistuu kansalaisopistojen perinteisiin kursseihin, jotka myös muodostavat eräänlaisen opetusohjelman ytimen. Tämän lisäksi kuunnellaan opiskelijoiden toiveita ja uusia kurssi-ideoita opetusohjelmaa laadittaessa.

Alkavan lukuvuoden teema on luonto, mikä myös näkyy uutuuksina tarjonnassa.

– Tänä vuonna olemme lisänneet muun muassa avoimien luentojen määrää. Luonto-teema puolestaan näkyy ihmisten terveyden vaalimiseen liittyen: muun muassa liikunnan, fyysisen kunnon ylläpidon, rentoutuksen, mielenhallinnan ja mindfullnesin kurssien tarjonnassa, Kiprianoff kertoo.

– Myös ruokakursseissa on uutuuksia, jotka tukevat luonto-teemaa: muun muassa luonnon antimien hyväksikäyttöä ruoanlaitossa sekä raakaravinnon valmistamista. Luonto-teemaan sopivat myös kurssit, joilla taidetta tehdään kierrätysmateriaaleista.

Teeman ympärillä tehdään yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa. Liikuntakursseja viedään ulos ja luontoon.

– Kaikki meidän hienot elämysliikuntareitit eivät ole vielä ihmisten tiedossa. Näitä luontokursseja on myös toivottu. Sosiaali- ja terveyspuolen kanssa toteutetaan yhteistyössä esimerkiksi perheiden ja ensisynnyttäjien luontovaelluskursseja. Kurssien on tarkoitus madaltaa kynnystä lähteä luontoon etenkin niiden kohdalla, jotka kokevat epävarmuutta taidoistaan.

Suosituimmat kurssit varataan vuodesta toiseen nopeasti. Jooga- ja liikuntakurssit sekä musiikin soolo-opetus ja lasten ja aikuisten yhteiset muskarit varataan jopa alle minuutissa.

Tästä syystä ilmoittautuminen aloitetaan porrastetusti. Näin opiskelijoilla on mahdollisuus ilmoittautua useammalle kurssille.

Ilmoittautua voi verkossa, ohjatusti opiston atk-luokassa sekä puhelimitse. Kiprianoffin mukaan varmimmin haluamalleen kurssille pääsee ilmoittautumalla verkossa.

– Tarjonta tulee auki kaikille samalla sekunnilla. Verkkoilmoittautuminen ei ole enää uusi juttu, ja suurimmalla osalla opiskelijoista se onnistuu hyvin.

Ja vaikka kurssit olisivat jo täynnä, Kiprianoff kannustaa tekemään ilmoittautumisen loppuun saakka.

– Näin tiedämme, mitkä kurssit ovat haluttuja ja osaamme nostaa niiden tarjontaa tuleville vuosille.

Kansalaisopisto esittelee kurssitarjontaansa Kauppatorilla lauantaina kello 10.00–14.00.

Matias Helinko