Paikalliset

Poluilta haetaan tuoretta tuntumaa juoksuharrastukseen

KAUPUNKI Polkujuoksun harrastajamäärät ovat koko maassa kasvussa. Seinäjoen Rasti-Jussit järjestää tulevana viikonloppuna polkujuoksun Inov-8 Trail Running -tapahtuman Jouppilanvuorella.

Rasti-Jussien polkujuoksukoulussa tehdään tekniikkaharjoituksia ja lenkkejä oman tahdin mukaisessa ryhmässä. Maastossa askellus on erilaista, kun alusta ei ole tasainen. Kallistusta tulee eteen, taakse ja sivuille, jolloin lihaksistoa joutuu jännittämään eri tavalla kuin katujuoksussa.

Matias Helinko

Viime vuonna osallistujia oli 200. Tänä vuonna poluille odotetaan 300 juoksijaa.

Suunnistuksen erikoisseura Seinäjoen Rasti-Jussit järjestää tulevana viikonloppuna polkujuoksun Inov-8 Trail Running -tapahtuman Jouppilanvuorella.

Rasti-Jussien Ilkka Ruokolan mukaan polkujuoksu on kasvattanut jatkuvasti suosiotaan. Polkujuoksulenkit ja -tapahtumat ovat keränneet isoja osallistujamääriä ympäri maata. Polkuja eivät kuluta ainoastaan suunnistajat, vaan eri lajien harrastajat ja kuntoilijat ovat löytäneet lajin.

– Tapahtumien määrä on lisääntynyt ympäri Suomen, ja rekisteröityjen osallistujien määrä on kasvanut, Ruokala kertoo.

Sama trendi on näkynyt suunnistuksen massatapahtumissa, mutta myös perinteisillä iltarasteilla.

Jouppilanvuoren tapahtumassa juoksijoiden valittavana on 21 kilometrin mittaiset kilpasarjat sekä 10 kilometrin mittaiset kuntosarjat. Lapsille ja perheille tarjotaan lyhyttä 2,7 kilometrin mittaista lähialueilla kiertävää kävelylenkkiä. Kaikki reitit kulkevat pääosin kapeita metsäpolkuja, mutta matkan varrelta löytyy myös muutama kohta, jossa edetään leveämpää uraa. Reitit ovat merkittyjä, joten suunnistustaitoja osallistujilta ei vaadita.

– 21 kilometrin matka on kokeneemmille kuntoilijoille. Koska maastot ovat hitaita ja raskaita, kilpasarjan lenkki edellyttää osallistujalta vähintään puolimaraton-kuntoa. 10 kilometrin reitti sen sijaan soveltuu kaikille kuntoilijoille, Ruokola arvioi.

Pidemmät reitit kiertävät Seinäjoen ja Ilmajoen välillä. Polut ohittavat alueen luontonähtävyydet Jouppilanvuoren, Jyrkkäkallion, Rupulivuoren, Ahonkylän Isovuoren, Kattilavuoren sekä Kyrkösvuoren.

– Reitti tarjoaa osallistujalle hienoja luontoelämyksiä, ja maasto on vaihtelevaa, sillä reitiltä löytyy myös riittävästi mäkiä, kalliota ja pitkospuita.

Lajin kasvaneeseen kysyntään on Seinäjoella vastattu järjestämällä nyt kahden kesän aikana lajitekniikkaan johdattavia kursseja. Polkujuoksukoulusta uutta tuntumaa lenkkeihinsä on hakenut reilu 30 juoksijaa. Osa on suunnistajataustaisia, mutta valtaosa on uusia poluilla.

– 90 prosenttia osallistujista on muita kuin suunnistajia. Suunnistajat menevät metsässä muutenkin ominpäin. Tulevassa tapahtumassa arviolta kolmannes on suunnistajia, jolloin iso massa on muita kuntoilijoita, Ruokola toteaa.

Tunnin harjoituskerrat sisältävät tekniikkaharjoituksia ja maastojuoksua. Koska Seinäjoella on tarjota harrastajille hyvät polkuverkostot, maastoja on vaihdeltu joka viikko, jotta koululaiset tutustuisivat mahdollisimman laajasti Seinäjoen polkuihin. Asfaltilta maastoon siirtyminen tekee juoksemisesta monipuolisempaa. Samalla avautuu uusia luontokokemuksia.

– Monet osallistujista ovat aikaisemmin kiertäneet valaistua kuntoreittiä ja miettineet, minkälaiset maisemat radan ulkopuolelta avautuu. Poluilta avautuukin uusia maisemia ja kokemuksia, joihin uudet harrastajat ovat tykästyneet.

Jouppilanvuorella 19.8. kello 11.00. Ilmoittautumiset kello 10.30 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat