Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Aarrejahti koukutti Pentin ja Veli-Matin

Pentti Pyylampi ja Veli-Matti Tarkkanen kertovat haasteellisimpien geokätköjen vaativan hyvää kuntoa ja hoksottimia. -Joskus on kiivettävä paalukengillä korkeuksiin hakemaan kätköä, miehet nauravat.

Pi-piip-pi-piip-pi-piip. Pentti Pyylammen kännykkä hälyttää uuden geokätkön merkiksi.

– Kun uusi kätkö rekisteröidään sillon on heti lähdettävä. On hienoa olla ensimmäisenä paikalla, toteaa mies, joka on kolunnut kaikki Seinäjoen alueen kätköt.

Nykyajan aarrejahdiksi nimetty geokätköily on koukuttanut jo tuhansia suomalaisia. Pyylampi hurahti pari vuotta sitten, kun tuttavaperheen vieraat kertoivat harrastuksestaan.

– Menin samana iltana nettiin tutkimaan mistä on kyse ja lähdin siltä istumalta auton navigaattorin avulla etsimään kätköä. Kun se löytyi, olin koukussa.

Nyt miehellä on jo lähes 500 löydettyä kätköä tilillään, Suomen lisäksi Kreetalta ja Tallinnasta.

– Onhan se vähän hassua, kun aikuiset miehet juoksevat aarteiden perässä. Ennen kaikkea tämä on kuitenkin rentouttava ja jännittävä harrastus. Työasiat katoavat mielestä, kun liikun luonnossa gps-laitteeni kanssa, hammaslääkärinä työskentelevä Pyylampi kertoo.

Pyylampi innosti harrastuksen pariin myös kaverinsa Veli-Matti Tarkkasen. Reilun vuoden kätköillyt Tarkkanen on kolunnut jo yli tuhat kätköä.

– Näen jatkuvasti sellaisia paikkoja, joissa en taatusti kävisi muuten. Kätköjä on paljon esimerkiksi metsissä, silloilla, laavuilla ja nähtävyyksillä, Tarkkanen kertoo.

Seinäjoen seudulla on muutamia satoja geokätköjä, kuten on kätköilijöitäkin. Koko Suomessa oli viime vuoden lopussa yli 10 000 kätköä ja niitä tulee joka päivä lisää.

Kätköt ovat esimerkiksi laatikoita tai sormenpään kokoisia nanoja, jotka ovat magneetin avulla kiinni vaikkapa liikennemerkissä.

– Kätköllä on tavallisesti lokikirja, jonne merkataan nimerkki ja löydön päivämäärä. Joskus laatikossa on lapsia varten avaimenperä tai jokin muu ”aarre”. Esineet voivat olla myös rekisteröityjä matkalaisia, jotka kulkeutuvat purkilta toiselle ja niiden reittiä voi seurata netissä. Olen löytänyt esineitä, jotka ovat lähtöisin Kiinasta, Amerikasta ja Euroopasta, Pyylampi kertoo.

Mysteerikätköissä on ratkaistava tehtävä, joka johdattaa oikeaan paikkaan. Joskus purkit on naamioitu esimerkiksi linnunpöntöiksi tai kiviksi, mikä lisää harrastuksen haasteellisuutta.

– Silloin tällöin täytyy palata tyhjin käsin, mikä harmittaa, etenkin jos kätkö on lähellä. Pulmatilanteissa kysymme neuvoa toisiltamme, miehet kertovat.

Geokätköilijät eivät pidä harrastuksestaan meteliä, sillä kätköjen sijainnin ei haluta paljastuvan ulkopuolisille.

Pyylampi on sitonut kerran jos toisenkin kengännauhojaan etsiessään kätköä rakennuksen seinustalta. Tarkkanen puolestaan ottaa usein koiran mukaan, jotta ulkopuoliset eivät ihmettelisi miehen puuhia.

Geokätköily on vielä melko tuntematon harrastus, ja se onkin aiheuttanut hassuja sattumuksia ympäri Suomen. Taannoin esimerkiksi Salon kaupungintalon pihassa ollutta kätköä luultiin pommiksi.

– Joensuulaisessa koulussa oli ihmetelty, miksi venäläiset käyvät koulun pihassa kuvaamassa tiettyä puuta. Vaan heilläpä ei ollutkaan käsissään kamerat vaan gps-laitteet, Pyylampi nauraa.

Geokätköily sopii miesten mielestä kenelle vain. Kätköilyä harrastavat perheet sekä nuoret ja vähän vanhemmatkin ihmiset.

– Taannoin törmäsin kätköllä yli 80-vuotiaaseen, joka oli löytänyt reippaasti yli tuhat kätköä, Tarkkanen kertoo.

– Kätköily on halpa harrastus aloittaa. Alkuun pääsee ilman gps-laitteita esimerkiksi Karttapaikan kartan avulla, Pyylampi vinkkaa.

 

Geokätköily

Ulkoiluharrastus, jossa etsitään toisten harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen tai kartan avulla.

Kätkön tekijä ilmoittaa piilopaikan koordinaatit harrastajien nettisivuilla.

Kätköllä käyvät kirjaavat tietonsa lokikirjaan ja vievät kätkössä olevan ”matkalaisen” seuraavaan purkkiin.

Suomen ensimmäinen geokätö sijaitsee Keravalla. Se tehtiin 30.9.2000 ja sen löysi ensimmäisenä saksalainen harrastaja 3.1.2001.

Ensimmäinen geokätkö maailmassa on Oregonissa yhdysvalloissa. Harrastus sai alkunsa, kun gps-koordinaatit vapautettiin tarkoiksi.

Luonnonsuojelu ja roskienkeruutalkoot kuuluvat kätköilyyn.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat