Akustinen piano on alennustilassa mutta palannee jälleen arvoonsa

Riihimäen kierrätyskeskuksen myymälätyöntekijä Raimo Heiskanen esittelee käytettyä Westerlund-pianoa. Sen saisi omakseen 90 eurolla.

Laura Pohjanpalo

KOTI Vanhoista akustisista pianoista luovutaan tällä hetkellä hyvin halvalla. Toisaalta suositun soittimen arvoon ja nousuun uskotaan.

Mitä tehdä olohuoneen nurkassa jököttävälle pianolle, jos perheestä tai lähipiiristä ei enää löydy soittotaitoista tai -haluista?

Tämän ongelman parissa painii yhä useampi suomalainen. Siksi niitä on paljon ja halvalla myynnissä esimerkiksi netin kauppapaikoilla. Jutuntekopäivänä haku tori.fi-kauppapaikalla tuotti Etelä-Pohjanmaalla 90 osumaa pianolle, ja halvimmat soittokuntoiset pianot lähtivät viidellä kympillä.

– Niitä on siellä usein myös Annetaan-osastolla. Esimerkiksi 70–80-lukujen ruskeasävyisiä on vaikea saada menemään, Janne Järvenpää Musiikki Järvenpäästä toteaa.

Järvenpään mukaan kysyntä on siirtynyt lähes täysin sähköpianoihin. Vanhoja akustisia pianoja koskevat kysymykset liittyvätkin lähinnä niiden myymiseen.

– Mutta ei me niitä osteta, hän toteaa.

Seinäjoen kierrätyskeskus tarpeettoman pianon ottaisi vastaan, mutta työvalmentaja Maija Ruohoniemen mukaan niitä ei ole hänen työssäoloaikanaan eli vuosiin tarjottukaan.

– Rummut meillä oli jokin aika sitten, mutta soittimia ylipäätään on vähän. Arvokkaampi tavara kyllä yleensä löytää ostajan. Meille kun ne voisi vain lahjoittaa eikä niistä saa mitään, Ruohoniemi kertoo.

PianonvirittäjäJuhani Rimpeläinen allekirjoittaa näkemyksen, että akustisen pianon kohdalla on nyt ostajan markkinat.

– Hinnat ovat tulleet rajusti alaspäin. Onhan se kaksi eri asiaa, jos piano maksaa liikkeessä 1500 euroa ja saman saa netistä ostettua 400 eurolla.

Hän kuitenkin näkee, että akustisella pianolla on arvonsa, jonka se tulee myös säilyttämään suhdanteista riippumatta. Piano on suosittu soitin, jolla soittoharrastus on hyvä aloittaa.

– Niitä tulee aina olemaan ja arvostus todennäköisesti alkaa ennen pitkää taas nousta.

Rimpeläisen mukaan pianonsoiton ovat löytäneet uudelleen monet aikuiset, jotka ovat lapsena sitä harrastaneet mutta joilla sen on esimerkiksi perheen perustamisen ja töiden merkeissä jäänyt. Kolme-neljäkymppisten pianonsoittointoa ovat hänen mukaansa saattaneet vauhdittaa myös monien tähtilaulajien esimerkki säestää itseään.

Rimpeläinen huomauttaa myös, että kaikki eivät hanki pianoa soittamista varten.

– Vanhempia pianoja hankitaan usein pelkästään sisustuksenkin vuoksi.

Käyttäjän laura.pohjanpalo@media.fi kuva
Laura Pohjanpalo