Joulu tuli jo kauppaan – mutta ei yhtään viime vuotta aikaisemmin

Anna-Liisa ja Pentti Kirkkomäellä joulun aika alkaa itsenäisyyspäivästä.

Tuomas Rauhala

Myyntipäällikkö Olli Isoniemen mukaan joulutuotteiden tulo herättää aina kiinnostusta, ja kysyntääkin on lokakuusta lähtien.

Tuomas Rauhala

SESONGIT Tunne kertoo yhtä, kalenteri toista.

Joulu alkoi näkyä kaupoissa viime viikolla. Joulukalentereiden, pukkisuklaiden ja jouluvalojen ilmestyminen hyllyille osuu monelle ajankohtaan, jolloin kesääkään ei välttämättä ole vielä kuopattu.

– Kyllä se aina herättää kiinnostuksen. Yleensä tulee kommenttia, että ei kai nyt vielä ole sen aika. Toiset taas ottavat iloisesti vastaan esimerkiksi omien suosikkisuklaiden paluun, myyntipäällikkö Olli Isoniemi Hyllykallion Prismasta kertoo.

Puolen tunnin seuranta joulumakeisten luona paljastaa, että joulusta häkeltyneitä on enemmistö ohikulkijoista.

– En ehtinyt vielä sanoa ääneen, mutta ajattelin, että katto ny. Kyllä on liian varhain. Ei se tunnu sitten enää siltä, kun asia on ajankohtainen, kauhavalainen Anna-Liisa Kirkkomäki toteaa.

– Mutta se on sitä markkinointia, hänen miehensä Pentti Kirkkomäki täydentää.

Joulukaupan alkaminen saa monesta tuntumaan siltä, että se tapahtuu aina vain aiemmin. Myyntipäällikkö Olli Isoniemellä on tähän kuitenkin vedenpitävä vastaus: näin ei ole.

– Tässä lokakuun alkupäivinä, viikolla 41 tai 42 nämä ovat vuosia tulleet. Aina kun katsotaan kalenterista, niin sama todetaan, Isoniemi nauraa.

Hänen mukaansa joulutuotteet ovat Eepeen myymälöissä näkyneet ensin heillä Prismassa. S-marketteihin tavaraa on jaettu juuri haastattelupäivänä eli tiistaina. Prismassa joulukarkit, -glögit ja -valot tulivat valikoimiin viime viikolla, kinkut tulevat parin viikon päästä.

Kirkkomäillä ei ole mitään joulua vastaan, pikemminkin päin vastoin. Perinteinen joulu katetaan vuosittain.

– Pitää joulukuusi tuoda tupaan ja laittaa linnuille lyhteet ja talit. Kaikki ruuat tehdään itse ja kinkut paistetaan. Lapset ja lapsenlapset vierailevat. Sellaista oikein vanhaa lajia joulua.

Pentti Kirkkomäen mukaan heillä joulun aika alkaa itsenäisyyspäivästä, jolloin laitetaan pihalle valkea. Juhlapäivää täydentää myös pariskunnan lapsenlapsenlapsen syntymäpäivä.

Written by:

Tuomas Rauhala

Ota yhteyttä