Vapon päätös tuotantolaitoksen sijoittamisesta viivästyy – Seinäjoella paikka Kapernaumissa

Sijoituspaikkojen arvioinnissa ratkaisevina tekijöinä Vapo on aikaisemmin pitänyt riittäviä ja logistisesti järkeviä raaka-ainevarantoja. Laitos tarvitsee lähietäisyydelle noin 1 000 hehtaarin turvetuotantoalueen

Sauvo Jylhä / Arkistokuva

KAUPUNKI Päätös Vapon teknisen hiilen tehtaan tuotantolaitoksen sijoittamisesta on edelleen arviontivaiheessa. Vaihtoehdot sijoituspaikaksi ovat Seinäjoki, Haapavesi ja Ilomantsi.

Energiayhtiö Vapo kertoi viime vuoden vaihteessa hakevansa sijaintia ensimmäiselle teknisen hiilen Vapo Carbons -tuotantolaitokselleen. Tuotantolaitos tulisi valmistamaan Vapo Oy:n turveresursseista muun muassa aktiivihiiltä ja hiilimustaa teollisuudelle.

Päätös tuotantolaitoksen sijoittamisesta oli määrä tehdä vielä tämän vuoden aikana, ja tuotannon oli alkuperäisen aikataulun mukaan tarkoitus käynnistyä vuonna 2019.

Vapon sidosryhmäjohtaja Janne Sankelon mukaan päätös kuitenkin viivästyy alkuperäisestä aikataulusta, ja samalla se siirtyy huhtikuulle. Suunnittelu- ja markkinointityöt kuitenkin etenevät.

Viivästymisen syyt eivät Sankelon mukaan ole ”Vapo-lähtöisiä”. Liikesalaisuuteen vedoten hän ei avaa tämän enempää viivästymisen syitä.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyjä tehdään Sankelon mukaan edelleen kaikilla kolmella paikkakunnalla – Haapavedellä, Ilomantsissa ja Seinäjoella – samanaikaisesti, ja arviointityöt ovat edelleen kesken kunnissa.

– Seinäjoki on edelleen mukana kahden muun vaihtoehdon kanssa, ja arviointi käynnissä, Sankelo toteaa.

Seinäjoella sijainniksi esitettiin alkuvaiheessa kolmea eri vaihtoehtoa: Vaskiluodon Voiman Seinäjoen päävoimalaitos Sevon viereistä aluetta, Seinäjoen Energian Kapernaumin voimalaitoksen aluetta sekä Vapon omistuksessa olevaa Haukinevan aluetta.

Näistä vaihtoehdoista valittiin lopulta Kapernaumi, jonka osalta ympäristövaikutusten arviointi on edelleen kesken.

Sijoituspaikkojen arvioinnissa ratkaisevina tekijöinä Vapo on aikaisemmin pitänyt riittäviä ja logistisesti järkeviä raaka-ainevarantoja. Laitos tarvitsee lähietäisyydelle noin 1 000 hehtaarin turvetuotantoalueen, mutta myös osaajia, logistiikkaa, ja energiaa.

Aikaisemman linjauksen mukaan tehdas tullaan sijoittamaan voimalaitoksen yhteyteen. Haapavedellä ja Ilomantsissa on Vapon omat voimalaitokset, Seinäjoella ei.

Matias Helinko