Tonttujen maailma rakennetaan tänä vuonna jalkalistan päälle

Emma Variksen myymälätontulla on kauppatiskin jalkalistassa isokyröläisen Johan Oy:n valmistama ovi.

Tuomas Rauhala

Tonttujen miniatyyrimaailmassa vain mielikuvitus on rajana.

Tuomas Rauhala

Nostalginen Driving Home for Christmas -teema on vedonnut miehiin.

Tuomas Rauhala

TRENDI Tonttuovet ja nostalginen jouluajelu pikkuautoilla ovat inspiroineet miehiä koristelutyöhön.

Tänä vuonna joulun askartelu-, sisustus- ja koristeluhitti on tonttuovi. Villitys näkyy niin sosiaalisessa mediassa, aikakauslehdissä kuin alan kauppojenkin valikoimissa.

Tonttuovi on miniatyyriovi, joka asetellaan tai rakennetaan sopivaan paikkaan seinän viereen joulupukin apureiden yöllistä liikehdintää varten. Ovia voi ostaa valmiina, mutta moni haluaa askarrella sellaisen itse. Tonttujen maailmassa vain mielikuvitus on rajana kuten esimerkiksi Instagramiin, Facebookin tonttuoviryhmiin tai Pinterest-palveluun ladatuista kuvista voi nähdä.

Sisustus- ja askarteluliike Emma’s & Mama’sin yrittäjä Emma Varis kertoo, että erityisesti miehet ovat innostuneet ovien rakentamisesta.

– Juuri aamulla kävi yksi mies hakemassa kaikkea rekvisiittaa oven ympärille, muun muassa suksia ja kelkkoja. Mutta hän rakentaa oven itse, Varis kertoo.

Hänen mukaansa koristelu ei keskity pelkkään oveen vaan se saattaa laajeta käsittämään tonttujen elämää laajemminkin.

– Eräs tuttava oli tuonut nuken potan oven viereen. Siihen tämä äiti oli kaatanut yöllä omenamehua niin että tonttu olisi käynyt yöllä pissalla.

Miniatyyrimaailmoissa on Emma Variksen mukaan tänä vuonna myös toinen miehiin vedonnut piirre. Driving Home for Christmas eli nostalginen automatka jouluksi kotiin on näkyvä joulun teema.

– Paljon tehdään pieniä asetelmia, joissa on pikkuautoja esimerkiksi joulukuusi katolla. Kun olen laittanut auton mainokseen, on ostoksilla käynyt paljon miehiä. Jotkut ovat sanoneet omistavansa satoja pikkuautoja.

Tuomas Rauhala