"Monet eri barometrit antavat odottaa vilkastuvaa joulukauppaa" – Seinäjoen seudulla hyvät odotukset

Seinäjoen Team Sportian myymäläpäällikkö Juha Hillamo sanoo, että kerrastot ovat kestosuosikkilahjoja. Joulukauppaa vauhdittaisivat entisestään hittituotteet, kuten muutaman vuoden takainen Selätin.

Anna-Pia Ahola

Joulukauppa käynnistyy toden teolla tällä viikolla.

Seinäjoen Team Sportian myymäläpäällikkö JuhaHillamo sanoo, että kun marraskuu vaihtuu joulukuuksi ja veronpalautukset kilahtavat tilille, se lähtee siitä.

Hillamo ei odota sen enempää tai vähempää joulumyyntiä kuin viime vuosina.

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Pertti Kinnunen sanoo, että yrityskentiltä kuuluu positiivisia viestejä joulukaupan odotuksista.

– Yritysten parantuneet näkymät heijastuvat niiden henkilöstön talouteen ja siihen kohdistuviin odotuksiin. Myös monet eri barometrit antavat odottaa vilkastuvaa joulukauppaa, Kinnunen sanoo.

Urheiluvälineliikkeessä joulu ja talvikuukaudet ovat myynnin kannalta merkittäviä. Hillamo toteaa, että mikäli säät suosivat, kuukaudet ovat hyviä. Myymäläpäällikköä ei kuitenkaan lumeton alkutalvi huoleta.

– Siihen on jo totuttu. Yleensä se menee niin, että jos joulutoivelistalla on luistimet tai sukset on ajateltu hankkia, ne hankitaan sitten vaikka viime tingassakin.

Kinnunen sanoo, että usein sesonkituotteiden, kuten urheiluvälineiden kysyntä on vahvasti kiinni säästä.

– Pysyvää lunta ja sopivaa pikku pakkasta siis kaivataan, jotta myös nämä tuotteet alkavat liikkua.

Veronpalautukset maksetaan tileille 5. joulukuuta. Odotettavissa on, että joulukuun toinen viikonloppu viimeistään käynnistää joulumyynnin.

Hillamo pohtii, että black friday on nykyään Suomessakin niin iso juttu, että se jo tavallaan sysää kauden liikkeelle.

– Sen jälkeen tulee yhden viikonlopun hengähdystauko ja sitten alkaa joulukauppa.

Tälle joulukaudelle odotellaan siis hyvää kaupankäyntiä.

–Oma käsitykseni, joka perustuu joidenkin kaupan alalla toimivien jäsenyritystemme eri yhteyksissä esiin tulleisiin näkemyksiin on sen suuntainen, että odotukset ovat positiiviset, sanoo Kinnunen.

Eikä joulukauppa lopu jouluaattoon. Hillamo huomauttaa, että välipäivät ovat myös vilkasta myyntiaikaa.

– Silloin ihmisillä on vapaata ja he lähtevät liikkeelle tarjousten perään.